Чеський капкан для заробітчан із України

Заробітки в Чехії в час нинішньої кризи стають усе більш проблемними для чужинців на тлі перетворення системи заробітчанства в прибутковий бізнес навіть для певних представників чеської владної верхівки, а українська трудова міграція в цій країні, яка досі трималася на мозолястих руках наших будівельників, поступово починає рухатися в бік "білих комірців", тобто набирає й інтелектуального характеру.

Чеський капкан для заробітчан із України

Такі враження з ознайомлювального семінару  в Празі на запрошення чеської доброчинної організації "Clovek v tisni" ("Людина в скруті") в співпраці з Центром інформаційних досліджень та ресурсних послуг "Меридіан" (Львів) за підтримки програми "Схід-Схід" міжнародного фонду "Відродження" привіз кореспондент "Галичини".

Кожен наш заробітчанин — це окрема, ледь не детективна історія проникнення в Чехію й завоювання частиночки її трудового простору. В один із празьких підвечірків перед групою українських журналістів сиділо кілька наших трударів і розповідали про своє заробітчанське життя. В кожного з них була власна Чехія зі своєю драматургією.

Іван Куриляк із Рахівщини, якому під 35, уже 12 років розбудовує Прагу, пізнав рекет, понад чотири роки пробув нелегалом, а нині вже має дозвіл на постійне місце проживання, платить податки й наразі свого майбутнього в Україні ще не бачить, хоч і кілька разів на рік їде до родини на Закарпаття.

Тоня зі Львова, дама т. зв. бальзаківського віку, яка з огляду на безпеку не називала свого прізвища, вважає себе не трудовим мігрантом, а біженцем, і каже, що рятує в Чехії своє життя. Тоня, мабуть, перша з заробітчан подала до суду за недоплати за виконану роботу на "клієнта" — людину, яка надавала їй посередницькі послуги в працевлаштуванні. Через "клієнта" ця жінка була змушена навіть перейти на нелегальний статус і вдруге просити чеську владу про "азиль" (статус біженця). Але тутешня бюрократія така стійка, що Тоня зі своїми проблемами вже вийшла й на чеську телевізію, проте й надалі не бачить для себе просвітку попри обмаль часу для розв’язання своєї проблеми.

30-річна Інна з Рівного так освоїлася в Чехії, що захотіла стати підприємцем. Але чеський нотар, здерши з неї гроші за послуги, підсунув їй свиню, бо не мав права готувати такі документи, отож інні їх завернули. І нині вона страшенно люта на чеську бюрократію і чехів загалом.

трохи молодша від цієї волинянки правник Оксана Різак із Закарпаття, яка закінчила університети в Ужгороді й Празі, вступила вже і до чеської аспірантури й починає працювати, належить до тієї української трудової міграції, знаряддям праці для якої є не так руки, як голова. Тепер у Карловому університеті вчиться і її сестра.

У Празі довелося зустрітися і з іванофранківцем, менеджером з транспорту Ярославом Мартинцем, який попри вже одну вищу освіту нині завершує навчання в одному з празьких університетів ще й за спеціальністю туризм.
Саме цим молодим людям тепер доводиться своїм позитивним прикладом у Чехії поступово відмивати дотеперішній негативний стереотип українців. Що можна хотіти від чехів, коли самі українці, серед яких є немала частина далеко не найкращих представників свого народу, дуже часто показують у чужій країні не найкращі зразки людської культури...


Чи є зверхність чехів до українців? Так. До речі, це відчули навіть українські журналісти у ставленні до себе з боку чеських організаторів. Чи чеське суспільство змінюється на краще в сприйнятті українців? Відповідь також буде ствердна.

— Українці — це найкраща й найбільша група мігрантів у Чехії, і це кажу не тому, що приймаю гостей з України, — сказав українським журналістам директор Організації допомоги біженцям Мартін Розумек. — Я вважаю, що Чехії в ситуації з напливом заробітчан зі всього світу ще й пощастило, що наші народи культурно так близькі порівняно з азійськими. Жорстке ставлення чеської влади до українців у попередні роки було помилкою. Для них треба було створити кращі умови для в’їзду до ЧР. Я радий, що Україна залишилася в системі зелених карт. На жаль, у зв’язку з кризою років через два чужинці з близьких чехам країн втратять інтерес до Чехії. Я вважаю, що чехи мали б краще поводитися з трудовими мігрантами з близьких країн. Це було дурницею, коли висилали іноземців зі знанням чеських умов та мови й натомість брали 20 тисяч "німих" в’єтнамців.

Чому це відбувалося саме так, здається, переконливо пояснив журналіст празької газети "Lidove noviny" Мілан Відлак, який є експертом із питань трудової міграції в Чехію. Не так давно він відстежив весь міграційно-трудовий ланцюжок, починаючи від чеського законодавства, наслідком чого став репортаж "Тут ви не людина". Журналіст заявив про наявність корупції в міграційній політиці чеських властей, чітко продуманої системи заробляння грошей на трудовій міграції, особливо з азійських країн. Що цікаво, він згадував у цьому зв’язку й прізвище чеського посла в Україні. "Дурні закони написані недурними людьми, і мільйони доларів з цього ділить вузьке коло людей", — сказав М. Відлак. Проте через кризу система цієї корупції почала валитися, хоча ще не один заробітчанин попадеться в її пастку, стверджує він. На завершення зустрічі з українськими колегами Мілан попросив передати для українських читачів такі слова: "У Чехії раю для заробітчан немає".

Серед майбутніх жертв трудової міграції, мабуть, все-таки будуть і українці, адже "клієнтська" система тримається передусім на них, вважає представниця "Карітасу" Католицької церкви в Чехії українка Світлана Порше, яка прожила в ЧР понад десятиріччя. Нині тактика самих "клієнтів" уже змінилася, застерігає керівник чеської "Ла Стради" Міхал Кребс, і вони застосовують уже не так грубу силу, як витончене шахрайство, через що потерпілим юридично важче довести їхню вину.

Довірливим галичанам, яких безробіття чи бажання швидше доробитися статків не стримає перед загрозами невільницької праці в ХХI столітті й таки пожене до Чехії, варто прислухатися до слів самих чехів. Заробітчанський капкан там постійно налаштований на нові жертви, й наразі тому ще не видно кінця...

"Галичина"
02 квітня 2008р.

Теги: Чехія, Закарпаття, заробітчани, гастарбайтери

Коментарі

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини