Сумарні збитки від паводків на Закарпатті за останні 20 років у сучасних цінах становлять майже 5 млрд. гривень

Одним із пріоритетних напрямків діяльності Державного комітету України по водному господарству на 2006 та наступні роки є виконання і першочергових завдань, визначених "Комплексною програмою захисту сільських населених пунктів і сільськогосподарських угідь від шкідливої дії вод на період до 2010 року та прогноз до 2020 року" та "Програмою комплексного протипаводкового захисту в басейні р. Тиси у Закарпатській області на 2006-2015 роки". Про хід їх виконання ми попросили розповісти голову Держводгоспу України Василя СТАШУКА.

Паводок 1998 р.
Паводок 1998 р.
— Як відомо, — каже Василь Андрійович, — Закарпатська область належить до найбільш паводконебезпечних регіонів Європи. Основними причинами формування паводків на річках області, які повторюються три-вісім разів на рік, є природно-кліматичні особливості Карпатського регіону. За висновками фахівців, сумарні збитки від паводків у регіоні за останні 20 років у сучасних цінах становлять майже 5 млрд гривень.

Оскільки протипаводкові споруди будувались у різний час і були розраховані на різні паводки, вони вже не відповідають сучасним нормативно-технічним вимогам і не забезпечують цілісність протипаводкового комплексу області. Враховуючи такий стан, Держводгосп разом з МНС та Закарпатською облдержадміністрацією з урахуванням сучасного світового досвіду протипаводкового будівництва розробили Схему комплексного протипаводкового захисту басейну р. Тиса. Для її реалізації була розроблена Програма комплексного протипаводкового захисту в басейні р. Тиса у Закарпатській області на 2002-2006 роки та до 2015 року, загальна вартість заходів якої становить 1,4 млрд гривень. Нинішній уряд робить усе можливе для її фінансування, а тому заплановані роботи на 2006 рік будуть виконані. Це дуже важливо, оскільки починаючи з 2002 року програма профінансована лише на 14,5 відсотка. Це дало можливість лише частково ліквідувати наслідки попередніх паводків та підтримувати існуючі протипаводкові споруди в задовільному технічному стані. Правильність вибору пріоритетів при визначенні першочергових робіт з відновлення та посилення протипаводкових споруд при обмеженому фінансуванні підтвердив зимово-весняний паводок 2005-2006 років, який за своїми показниками майже дорівнював паводку 2001 року.

Відновлені, реконструйовані та збудовані за чотири роки (2002-2005 рр.) 19 км берегоукріплення, 39 км захисних дамб та 5,6 км відрегульованих русел річок забезпечили практично безаварійний пропуск цього паводку.

При забезпеченні повного фінансування у 2006 році є можливість провести регулювання річок протяжністю 1,6 км, реконструювати та відновити берегоукріплення на восьми кілометрах, збудувати захисні дамби завдовжки понад 35 км і в цілому захистити 10 населених пунктів, понад 5 тис. садиб та 7 тис. гектарів сільгоспугідь.

Станом на 30 жовтня 2006 року вже виконано робіт на загальну суму близько 45 млн гривень. За рахунок коштів державного бюджету роботи передбачено виконувати на 32 об'єктах будівництва в десяти районах області.

Крім робіт за програмою, водогосподарські організації Закарпатської області забезпечують сприяння виконанню місцевими органами влади та підрозділами інших центральних органів виконавчої влади розпорядження Кабінету Міністрів України від 3 травня 2006 р. N 253-р "Про прискорення робіт з реконструкції правобережної дамби на р. Тисі на ділянці с. Саловка - с. Соломонове Ужгородського району Закарпатської області".

Реалізація ж усього комплексу противопаводкових заходів, передбачених програмою на період до 2015 року, забезпечить захист від шкідливої дії паводкових вод 500 населених пунктів, 2600 виробничих об'єктів та 200 тис. гектарів сільськогосподарських угідь області.

Нещодавно водогосподарниками Закарпатської області було введено чергову ділянку захисної дамби на р. Боржава, що дала змогу захистити с. Квасове від шкідливої дії води. Для місцевої громади це було справді свято. Воно стало можливим завдяки впровадження проекту TACІS "Оцінка ризику та управління паводками у Закарпатській області, Україна".

Нещодавно делегація України повернулась з Угорщини, де брала участь у професійному обміні досвідом у рамках реалізації проекту "Підвищення готовності регіональних організацій, пов'язаних з протипаводковим захистом у регіоні Берег". Окрім того ми досягли домовленості про створення спільної навчальної програми з підвищення кваліфікації наших працівників, та посилення співпраці в рамках двосторонніх угод. Хочу зазначити, що ініціатива уряду у цьому напрямку була підтримана як Угорською стороною, так і Росією та Румунією.

Окрім того, в рамках міжнародної співпраці та міжурядових угод Держводгосп і Закарпатська облдержадміністрація для прискорення виконання першочергових заходів програми активно залучають міжнародну фінансову і технічну допомогу Швейцарії, урядів США, Угорщини, Данії та організацій Європейського Союзу. Загальна сума міжнародної технічної допомоги для реалізації завдань програми вже становить близько 8 млн доларів США.
Geonews.com.ua
14 листопада 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

14:52
/ 2
У Білках від незачиненої "буржуйки" в "ремонтному" гаражі загорівся мікроавтобус
11:32
В Ужгороді пожежні врятували від вогню будинок
13:00
У Сокирниці на Хустщині в Тисі виявили потопельника
23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
» Всі новини