Мешканці закарпатського села звернулися до влади України з проханням захистити їх від наклепу

Зарічанці звернулися до Президента України, Кабінету міністрів, Голови Верховної Ради та інших високопосадовців з проханням захистити їх від наклепу

Мешканці закарпатського села звернулися до влади України з проханням захистити їх від наклепу

Причиною таких дій громади села Заріччя, що на Іршавщині, стала інформація управління боротьби з організованою злочинністю  ГУ МВС України в Закарпатській області. В ефірі 5 каналу у програмі „Особливо небезпечно” прозвучало "викриття" нібито змови між керівництвом  Зарічанської сільради та працівниками містобудівельного управління, що призвело до розтрат на суму 683 тис. 858 гривень.  Районна прокуратура за  поданням УБОЗу в області порушила кримінальну справу проти посадовців сільради за фактом розкрадання коштів. На місці також працює комісія Секретаріату Президента України.

 – Ще у вересні минулого року рішенням відповідної сесії сільради було вирішено, аби кошти з податку власників транспортних засобів, спрямувати на капітальний ремонт мосту, що був в аварійному стані. Це важливо, бо споруда з’єднує дві частини Заріччя. Діти цим шляхом добираються до школи, громада – до храму,  – пояснює суть справи сільський голова Марина Васько.

Мешканці закарпатського села Заріччя звернулися до влади України з проханням захистити їх від наклепу
 
Після проведення тендеру, як стверджує Марина Іванівна, було укладено генеральну угоду з підрядником – ЗАТ „Мукачівське містобудівне управління-6”. Загальна вартість робіт становить 683 тис.858 гривень. У листопаді – грудні минулого року підрядники виконали роботи на суму 527 тис. гривень. Через погані погодні умови містобудівельники не встигли освоїти до кінця 2008 року 44 тисячі 907 гривень, що, до слова, зафіксовано актом районного контрольно-ревізійного відділу, що проводив планову ревізію виконання бюджету та кошторисів сільради.

– Але в ефірі 5 каналу стверджується, що міст було здано торік в експлуатацію за підробленими документами, коли відповідний акт ні керівництво села, ні підрядник не підписували, – обурюється сільський голова.
 
– Також з телепередачі випливає, що, нібито розкрадено кошти, виділені з держбюджету на ліквідацію наслідків паводку. Але це теж неправда, – каже заступник голови Іршавської райдержадміністрації, уродженець Заріччя Юрій Фельцан. – Адже гроші на проведення капремонту мосту було виділено з бюджету сільської ради.

За їхніми словами, міст справді потерпів від стихії торік у липні. Відповідний акт обстеження було надано в управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації, однак кошти на ремонт не виділили у зв’язку з недостатнім фінансуванням із держбюджету об’єктів комунальної власності, які потерпілі внаслідок паводку. Інформація, яку надали представники УБОЗу 5 каналу, дивує зарічанців й тим, що убозівці мали у своєму розпорядженні оригінали всіх документів, вилучені ними у сільській раді. Тож у селі не відкидають здогадів про чиєсь політичне замовлення. Хтось, певно, мав сказати "фас".

– Є звернення активу села – депутати сподіваються на те, що буде надана належна оцінка наклепу з боку керівництва УБОЗу, що свідомо перекрутило факти, спаплюжило роботу посадовців села, – наголосив Юрій Фельцан.
 
А за словами заступника голови облдержадміністрації Віктора Лукечі, проектно-кошторисна документація на капремонт мосту в  Заріччі  була розроблена  та затверджена в установленому законодавством порядку, пройшла всі необхідні експертизи, є висновки відповідних служб.

– У вересні минулого року на сесії  сільської ради було прийнято рішення, що всі кошти, котрі надходять в сільську раду з власників транспортних засобів у вигляді податків, направити на капітальний ремонт мосту, що і було зроблено. Про твердження, що це кошти субвенції, виділені на ліквідацію наслідків паводку, з резервного фонду – не відповідає дійсності. Адже це кошти, що надійшли у сільську раду за рахунок податку з власників транспортних засобів, – каже Віктор Іванович. –  Щодо твердження про те, що це, нібито розкрадання коштів, відкрито кримінальну справу районною прокуратурою. Міст уже майже готовий, профінансований приблизно на 75%, до кінця наступного місяця він буде зданий в експлуатацію, як і було передбачено договором між генпідрядником і сільською радою.   Наразі опрацьовується питання щодо завершення фінансування  капітального ремонту цього мосту.

Поки триває слідство, ремонтні роботи  на об’єкті продовжуються. Наразі зарічанці послуговуються тимчасовим переходом, що поруч із новим мостом. Мешканець села Іван Кинів, житло якого неподалік, переконує, що міст селянам неабияк необхідний. Адже донедавна доводилося долати кілька зайвих кілометрів, аби потрапити на інший бік села. Яким міст був до капремонту пригадує і зарічанець Василь Онисько. Каже, звели споруду ще при чехах,  а з часом дерев’яний міст майже розсипався. – Добре, що будівельники нам міст роблять – це для нас головне, – тішиться Василь Васильович.
 
Автори звернення, депутати та члени виконкому сільради, вимагають притягнути до відповідальності за наклеп працівників УБОЗу, з вини яких до ефіру 5 каналу потрапила неправдива інформація, а також зобов’язати правоохоронців спростувати її через засоби масової інформації, зрештою, вибачитися. У разі ж не реагування на звернення, його автори лишають за собою право вжити більш радикальних заходів та достроково скласти свої повноваження.

Представники комісії Секретаріату Президента України, яким доручено розібратися у ситуації на підставі звернення депутатів та членів виконкому Зарічанської сільської ради до Президента України, наразі вислуховують людей. Висновки, гадаємо, будуть. І їх повинна знати громадськість.

Яна Чайка
31 березня 2009р.

Теги: наклеп, 5 канал, міст, Заріччя

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини