Є біля Ужгорода зруйнований храм, або Чому забули про святого Яна?

Часто у пошуках унікальних і забутих Богом храмів не треба їздити у віддалені села Закарпаття. Потрібно просто озирнутися, і, приміром, у рідному місті їх знайдеться чимало. Мало хто знає про існування в Ужгороді храму святого Яна Непомуцького. Так-так, не дивуйтеся: того самого святого, пам'ятник якого стоїть в Празі на Карловому мості (перекинутому через ріку Влтаву, з'єднуючи "Старе Место" з районом "Малая Страна" (Празький Град).

Як свідчить одна з легенд, святого Яна Непомуцького скинули з Карлового мосту за те, що він не відкрив таємницю сповіді Королеви, духівником якої він був. У місці, де його тіло занурилося під воду - виникло світіння у вигляді п'яти зірок. З тих пір його, Яна, завжди зображують із п'ятьома зірками навколо голови. Тіло його дістали з води й поховали в кафедральному соборі святого Віта в Празі. До речі, його вважають захисником від повеней, тому подібні статуї встановлені поблизу рік у багатьох чеських містах. Також він є заступником самої столиці, й цілої Чехії. В мешканців міста є традиція: можна потриматися за пам'ятник і загадати бажання.

Історичних свідчень про Яна Непомуцького не багато. Народився він приблизно 1350 року в місті Непомука ("Ян з Непомуки"). Чеський католицький святий, мученик Перед тим, як стати священиком, працював нотаріусом. Будучи священи-ком, у Празі отримав ступінь ба-калавра, трохи пізніше, у Падуї - докторський ступінь. В 1389 оці був призначений генеральним вікарієм празького архієпископства. Страчений в 1393. Внесений до лику святих у 1729 році, але вшановувати його почали ще в XV столітті.

Якже цей святий зв'язаний із Закарпаттям? На Радванці, на гірці над кар'єром, є старий цвинтар.Удальній його частині - руїни старого храму. Весь порослий ліанами, притиснутий з усіх боків стовбурами дерев, храм захований від поглядів перехожих у зелені періоди року. Однак із настанням зими, проходячи по вулиці Гранітній (в районі "мармурового заводу"), можна помітити на гірці глибу з обрисами древньої будівлі, що темніє серед стовбурів дерев.

Будова на вигляд справді дуже стара. З огляду на кладку, тип розчину, наявність вікон у вигляді чотирилисника (магічної конюшини), а також форму стін, недосвідчений краєзнавець відразу б відніс його до часів будівництва храмів у романському стилі, і був би лише частково правий. Насправді храм був побудований в 20-х роках минулого століття членами Братерства Гуситів, чеського ортодоксального релігійного руху, названого за іменем Яна Гуса. Радикальні гусити заперечували авторитет Церкви й визнавали лише Священне Писання як єдину основу віри. Помірні гусити обстоювали реформування Церкви, проводили таїнства в основному в католицькому дусі, однак вимагали спростити літургію й ввести богослужіння чеською мовою. Будували вони храм за всіма канонами й технологіями романського стилю. Після "відходу" чехів з території Закарпаття в 1938-1939-х роках, храм почав поступово занепадати - ним ніхто не користувався. До наших днів він дійшов у вигляді чотирьох стін і кам'яної "підлоги" з дірою-спуском у підвальне приміщення.
Пролазимо між кущами й стіною храму ліворуч і потрапляємо всередину будови. Перше, що впадає в око, провал у підвальне приміщення. Провал підсипаний землею й листям, але пролізти можна. Праворуч - стіна, на якій можна помітити технологію кам'яної кладки. Ліворуч від провалу в підвальне приміщення - закладений цеглою прохід. Судячи з того, де перебуває верхня кам'яна арка, закладали його у два прийоми. Трохи далі - залишки вікна, майже до самого верху за кладеного каменем. Навпроти - ніша в стіні. Стара штукатурка, стара цегла під нею. Опускаю на ремені в підвал фотоапарат, роблю знімок приміщення. Підвал великий - можна спускатися. На стелі почали з'являтися навіть маленькі сталактити. У підвалі, традиційно - простий затишок, сховок від дощу, словом - "безпритульний антураж". Мотки дроту, тари для води, залишки їжі й багаття. В одній зі стін підвального приміщення - ніша. Дуже вже вона схожа на такі скриньки, до яких колись мощі складали. Але може все значно прозаїчніше і там просто стояли банки з маринадом... Вилазимо з підвалу на світ божий і рухаємося в обхід будови за годинниковою стрілкою. Масивні стіни, місцями покриті штукатуркою, усе в глибоких тріщинах. Частина тріщин дуже великі й стіни в критичному стані нависають над обривом, підяким живуть люди у своїх домівках. А от це сама коштовна знахідка - "вікно-конюшина" - тільки підтверджу-вальний факттого, що будова виконана в романському стилі. Віконце практично таке ж, як у костьолі Іоана Хрестителя в селі Мужієво, тільки "конюшина" перевернена і за формою нагадує хрест. Ніша поросла травою й навіть маленькі дерева в ній укоренилися.

Загалом дуже гнітюче враження. Прикро, адже мине ще кілька десятків років і від храму нічого не залишиться, навіть стін. Ще одне свідчення того, як ми погано піклуємося про історичну спадщину краю...

Олександр Богданов, "Закарпатська правда"
30 березня 2009р.

Теги: Закарпаття, Ужгород, храм, церква

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини