Олег Гаваші: Закарпаття – енергодефіцитне, тому іншого виходу, ніж економити носії, у нас нині нема

Лише 6–8 відсотків електроенергії, яку споживає наша область, виробляється на Закарпатті. Менше 2 % потрібних обсягів природного газу видобувається з місцевих родовищ. Наша область – енергодефіцитна. Про це нагадали на розширеному засіданні колегії обл­держ­адміністрації, що відбулося минулої п’ятниці на Мукачівщині і про що вже повідомляло "Закарпаття online".

Олег Гаваші: Закарпаття – енергодефіцитне, тому іншого виходу, ніж економити носії, у нас нині нема

Спеціалісти й чиновники не заперечували: потенціал у краю величезний. Підрахували, що Закарпаття може забезпечувати себе відновлювальними видами енергії на 200–250 відсотків потреб. Але для реалізації цього потенціалу потрібен час і, головне, великі гроші. Нині ж треба шукати способи розумної економії носіїв. 

Мукачівщина вже заощаджує

  Район уже сьогодні має кілька успішних проектів запровадження джерел альтернативної енергії. Олег Гаваші, ке­рівники структурних підрозділів ОДА, голови районних державних адміністрацій та інші члени колегії це побачили, відвідавши три об’єкти – центральну районну лікарню, підприємство "Фішер-Мукачево" та школу в селі Чомонині. Однак, як повідомили "Паланку" в Мукачівській райдержадмі­ністрації, це далеко не всі об’єкти, де вже економлять енергоносії.

Районна влада розробляє Програму енергоефективності та енергоощаджеення до 2012 року. Визначаються дієві засоби політики енергоощадження на рівні району. Фахівці порахували, що виконання заходів, передбачених програмою з терміном окупності в 4 роки, має дати економію енергоресурсів, насамперед природного газу, не менше 20 %.

До прикладу, торік у 10 дитсадках замінили вікна й двері на метало­пластикові, у 9 школах капітально від­ремонтували системи опалення, в 14 – ввели в експлуатацію електроконвектори, ще в одній школі відремонтували котельню. У районі провели порівняльні розрахунки ефективності використання газу й електричної енергії, і в шести школах, серед яких і згадувана Чомонинська, встановили електричне опалення. Як вислід – приблизно на 15 % скоротилося споживання енергоносіїв.

Директор школи в Чомонині Олександр Нодь на прикладі розповів, як економлять носії. Тут використовують багатотарифний лічильник, який до­зволяє ефективно споживати електроенергію: приміщення прогрівають уночі, коли вартість електрики вчетверо де­шев­ша, а вдень котельня працює тільки на підтримання температури в класах. Зважаючи на те, що вартість опалення електроенергією одного квадратного метра коштує в два з половиною рази менше, ніж газом, котельня школи, котра коштувала 100 тисяч гривень, має окупитися за рік.

Інший варіант економії – когенераційні установки. У Мукачівській центральній районній лікарні таку введено в експлуатацію торік. Вона становить собою газову котельню, що виробляє не лише тепло й гарячу воду, а й електроенергію. Головний лікар Мукачівської ЦРЛ Василь Васюта каже, що собі­вартість виробленої електрики втричі нижча за ціну, яку встановлюють електропостачальні організації. Крім того, лікарня отримує електроенергію безперебійно.

За неповний рік роботи когенераційної установки бюджет Мукачева зеко­номив майже мільйон гривень. Враховуючи, що загалом цей проект коштував 8 мільйонів, а енергоносії постійно дорожчають, розраховують, що він окупиться за три-чотири роки.

Мільйон євро за котельню!

 Однак не тільки бюджетна сфера Мукачівщини працює над енергооща­дженням. Особливо від високих цін на газ потерпає промисловість. Пронгозуючи дальше здорожчання блакитного палива, на ЗАТ "Мукачівський лісокомбінат" уклали інвестиції в обладнання для виготовлення паливних брикетів із будь-яких відходів деревини. Згідно з виробничим планом підприємства, у квітні вже заплановано випустити 576 тонн брикетів.

А от на підприємстві "Фішер-Мукачево", що продукує лижі й хокейні ключки, використовують деревні відходи для виробництва енергії вже більше десяти років. Тут високотехнологічне виробництво є взірцем енергоощадження. Майже 80 % витрат палива покриває котельня, яка, крім газового котла, обладнана таким, що працює на подріб­неній біомасі – тирсі, стружці, інших відходах. Як наслідок, підприємство має гарячу воду, тепло, пару для сушок, перегріту воду для пресів.

– Зрозуміло, що спрогнозувати ціни на енергоносії нині важко, – каже генеральний директор УАП ТОВ "Фі­шер-Мукачево" Василь Рябич. – Запаси нафти й газу у світі скорочуються, тому ще два роки тому ми вирішили повністю перейти на альтернативні джерела енергії. Економічна доцільність такого проекту доволі суттєва, він окупиться вже за два роки, навіть якщо газ не дорожчатиме.

Уже через місяць від блакитного палива на "Фішері" взагалі планують відмовитися – завершується установка нового котельного обладнання вартістю мільйон євро. Новий агрегат стандарту євро-V працюватиме на біопаливі, у тому числі й на відходах деревини, яких на підприємстві достатньо.

Завершуючи роботу колегії, голова ОДА Олег Гаваші підсумував: "Безумовно, вартість енергоносіїв і надалі зростатиме, тому маємо якнайшвидше розпочати перехід на альтернативні ви­ди опалення. Результат буде лише тоді, коли працюватимемо тут комплексно. Потрібно передусім міняти психологію й підходи до проблеми ефективного використання енергоресурсів".

При цьому губернатор навів дані, які свідчать, що успіхи в економії носіїв область має. Якщо 2005 року бюджетні установи споживали 37,4 мільйона кубометрів газу, то минулого – 31,2 міль­йона. Така ж картина і щодо населення: при тому, що з 2005 року кількість газифікованих осель зросла майже на 32 тисячі, споживання газу на одну квартиру зменшилося більш ніж на 316 кубометрів.

Щоб надалі програма енергоощадження виконувалася послідовно й системно, в Ужгороді планують створити обласну міжвідомчу робочу групу, яка розбиратиметься з цими проблемами. А влада у районах при перегляді місцевих бюджетів на 2009 рік повинна передбачити кошти на реалізацію заходів регіональної програми енергоефективності та енергоощадження на 2009–2013 роки.

Ярослав Світлик, "Старий Замок "Паланок"
27 березня 2009р.

Теги: Мукачево, енергоносії, економія, Фішер-Мукачево, котельня

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини