Допоможи будинку грітися самому, або Деякі секрети теплоощадливих технологій

Досі головним критерієм оцінки понять "будинок" чи "квартира" був місткий і багатогранний термін, що охоплював чи не всі наші найкращі уявлення про житло, – ЄВРОРЕМОНТ. Нині ж, зі зростанням цін на енергоносії, перманентними "газовими війнами", на перший план за значущістю виходить поняття "енергоощадження" – і не лише щодо цілих населених пунктів, а й до окремих помешкань. Узагальнені поради, як зробити власну оселю більш економною в утриманні, – від інженерів-спец­і­алістів. Деякі з цих рекомендацій слід мати на увазі на стадіях зведення житла, інші можна застосувати до вже збудованих помешкань.

Допоможи будинку грітися самому, або Деякі секрети теплоощадливих технологій

– Останні 5 років ми переживали своєрідний будівельний бум, але люди звертали більшу увагу на декоративно-ужиткові технології, на макіяж, так би мовити. Проте що далі, то очевидніше стає: розмалювати при бажанні можна як завгодно, значно важливіше грамотно зібрати, розумно й ефективно впорядкувати житло...

– Чи не найгостріше постає питання, чим же обігрівати приміщення і як грітися в оселі якомога економніше. Поодинокі доморощені умільці встановлюють собі біогазові пристрої, сонячні батереї чи вітряки. Але слід урахувати, що, як і будь-яка конструкція, ці системи потребують професійної інженерно-тех­нічної підготовки виконавця, тобто кваліфікованого монтажу.

Поширене ж на Заході стандартне й перевірене обладнання використовує мало хто – через його дорожнечу. І чим дешевший теплоносій, тим дорожче тре­ба заплатити, щоб його отримати. До прикладу, торік тільки одна фірма, близько 10 працівників, у Чехії й Словаччині поставила 147 теплових насосів, а в усій Україні їх установили лише три. А все тому, що надто витратними є роботи з його встановлення, а відтак підтримки функціонування.

– Кажуть, добрий захист, утеплення в різних умовах може давати 200–300 % збереження енергоресурсу (газу, електрики чи твердого палива). Як же обігріти будинок окрім теплоносія?

– Перш за все для цього використовують, наприклад, утеплення стін і даху. Стіни найчастіше обшивають найдешевшим і найпростішим у застосуванні пінопластом. Рекомендується ви­тримувати не тільки потрібну товщину його плит (варто мати на увазі, що піно­пласт № 3 проти № 5 дає половину ефекту, а не 3/5), але й щільність – краще брати ті, що мають показник
25 кг/м3. Враховуючи те, що в нас за­звичай стіни будують завтовшки 40 см, а в окремі роки пояси промерзання вимагають 50 або й 60 см, то якраз піно­пласт і забезпечує захист. У морозні дні він додає будинку 40–50 % теплоощадження.

Якщо ж будинки стоять у місцях, які продуваються вітрами, треба ви­зна­чити, звідки зазвичай вони дують, і ліпше втеплити саме вразливі сторони оселі, так само, як і північний бік. Пів­денну ж стіну можна утеплювати тонши­ми плитами, якщо ж вона а ще й захищена від вітру, можна використати піно­пласт більше для декору.

Утеплюючи дахи, важливо робити розрахунок на кліматичний холодний пояс, а останнім часом ми надто "дові­рились" м’яким зимам. Отже, найчастіше тепло з горішнього напрямку ощаджують за допомогою технічної вати, як­що брати за стандарт (урсу), шар якої має становити 10+5 см, або ж американські вати завтовшки не менше 15 см (7 дюймів), а не 10 см, як у нас часто роблять. Бо економія на третину товщини дасть економію третини грошей, а втрата тепла буде удвічі більшою. Також треба, щоб утеплювач виходив за стіну й був під дахом ніби під козирком – важливе перемикання даху і стіни. Цю ділянку також слід утеплювати щонайменше на 25–30 см.

Велику роль, особливо у літні періоди у будинках, які покривають зараз металочерепицею, відіграє дзеркальна світловідбивна плівка. Вона дає додатковий паровий ефект, а влітку відсікає зайве нагрівання, зменшуючи витрати на кондиціювання приміщення. Взагалі у будинку системи вентиляції повинні бути мобільні – влітку їх можна запускати на повну потужність, а взимку регулювати серією заслінок, примусових витягів. З цими системами пов’язують спеціальний термін "розумний будинок". Це важливо, бо багато нинішніх утеплювальних матеріалів не дуже пропускають повітря.

– Чи не найпершим засобом для збереження тепла нині вважається за­міна вікон...

– Щодо віконних і дверних блоків, то побутує думка, що трикамерні – це погано, чотирикамерні – краще, а п’ятикамерні – просто супер. Насправді ж усе залежить від виробника. Треба зважати на маркування, брати продукцію перевірених брендів, вивчати, з яких матеріалів зроблено блок. Бо іноді трикамерний профіль, що містить металеву конструкцію й складений розумно, від виробника, який добре себе зарекомендував, буде ефективніший за абияк відлитий десь у Китаї чи Ірані п’ятикамерний.

При виготовленні віконних пакетів використовуються кілька типів енергоощадного скла, наприклад, К-скло чи І-скло. Важливо звернути увагу, щоб  економне скло було назовні і пакет працював правильно – відбиваючи холод і  утримуючи тепло всередині, а не навпаки. Ефективність скла дає до 75 % ефективності всього пакету.

Щодо дверей, то треба враховувати насамперед їх розміщення. Чи немає ефекту протягу, різкого потрапляння  хо­лодного повітря. Вхід до будинку варто робити з тамбурною системою, яка б перехоплювала холодне повітря перед дверима безпосередньо в помешкання. Добре, коли двері дерев’яні або, хоч це за ціною кусається, з алюмінієвого профілю з утепленими пакетниками.

Дуже високий ефект дають також теплі підлоги. Вони є стандартні водяні, які здебільшого використовуються в житлових приміщеннях на перших поверхах, де є можливість забезпечити циркуляцію води, та електропідігріви, які не бажано використовувати в житлових приміщеннях – їх установлюють, наприклад, у ванних кімнатах, під плитку на вулицю, щоб не ламати взимку руки-ноги. При однакових температурах у приміщенні, там, де тепло йде від підлоги, здаватиметься на 2–4 градуси тепліше. Крім того, оскільки це інерт­на енергія, то при дотриманні ін­ших технологій теплоощадження – розумно зроблених вікнах, дверях, ізольо­ваних стінах тощо котел для підтримання певної температури працюватиме удвічі менше часу, ніж коли обігрівають звичні батареї. Не рекомендується ставити теплі підлоги тільки у спальнях, оскільки стандартна висота ліжка призводить до розміщення тіла дуже близько від джерела енергії, а у спальнях завжди має бути трішки прохолодніше, ніж інде в оселі.

–Чи достатньо на Закарпатті фа­хівців, які можуть допомогти людині, далекій від будівельної галузі, придбати матеріали і встановити вдома розумні технології?

– Закон ринку – купити дешевше, продати дорожче і за всяку ціну. Товарів нині багато, тому порада всім: не треба довіряти умовлянням, коли переконують, що саме вам пропонують найдешевше і найкраще. Слід питати про сертифікати, інженерно-технічну документацію і, обладнуючи житло, скажімо, якимось котлом, не вдаватися до самодіяльності, а укладати угоди на обслуговування. Це позбавляє багатьох проблем – дає можливість юридично за­хистити себе як споживача і накладає певні зобов’язання на продавця.

Ми тільки входимо в епоху ощадних технологій, перші 2–3 роки спостерігаємо за ними. Тому, обираючи порадників, звертаймо увагу на стаж у цій сфері людини чи організації. Рекомендації відіграють у цій справі не останню роль: якщо знаєте, хто добре зробив знайомим, до того й звертайтеся.

Лариса Подоляк, "Старий Замок "`Паланок"
26 березня 2009р.

Теги: Закарпаття, будинок, тепло, теплоощадливі технології

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини