Закарпатське КРУ про боротьбу в регіоні з цукровим діабетом

Працівники відділу організації та проведення аудиторських досліджень Контрольно-ревізійного управління в Закарпатській області досліджували, як в регіоні виконуються заходи по боротьбі з цією страшною недугою.

Закарпатське КРУ про боротьбу в регіоні з цукровим діабетомЯк відомо, Всесвітня організація охорони здоров’я визначила як глобальну неінфекційну епідемію захворюваність на цукровий діабет. У розвинутих країнах кількість хворих становить в середньому 2-4 відсотки. На сьогодні в світі нараховується понад 170 млн. хворих цією недугою. За оцінками експертів, число хворих до 2010 року зросте до 239 мільйонів, а до 2025 року - до 300 млн.осіб. Всесвітня організація охорони здоров’я констатує, що цукровий діабет призводить до збільшення смертності в 2-3 рази. Загалом смертність, що пов’язана з цією хворобою, займає третє місце після серцево-судинної патології та злоякісних новоутворень.

Цукровий діабет є серйозною медико-соціальною проблемою і в Україні. Протягом останніх 5 років рівень захворюваності на цукровий діабет в Україні зріс у 1,5 рази, як наслідок, понад 2 % населення нашої держави страждають на цю недугу.

В Закарпатській області станом на 1 січня 2006 року зареєстровано 21749 хворих на цукровий діабет, в тому числі 180 дітей і підлітків до 18 років. Із загальної кількості зареєстрованих діагноз встановлено вперше 2467 хворим, із них 27дітей і підлітків до 18 років. Кількість хворих на цукровий діабет з 2002 року до 2005 року зросла на 16 %. На інсулінозалежну форму діабету в Закарпатській області станом на 1 січня поточного року страждають 3035 хворих, або 14 відсотків від загальної кількості зареєстрованих хворих.

Враховуючи актуальність цієї проблеми, з метою зниження рівня захворюваності на цукровий діабет, зменшення кількості ускладнень внаслідок цієї хвороби та поліпшення якості медичної допомоги хворим, розпорядженням голови Закарпатської обласної державної адміністрації від 29.06.1999 року №318 затверджено “Регіональні заходи щодо практичного виконання Комплексної програми „Цукровий діабет”. За період 2002-2005років на виконання Комплексної програми “Цукровий діабет” (далі-Програма) в області використано 13,2 млн. грн. в тому числі бюджетних коштів — 13,07 млн. грн. з інших джерел – 0,13 млн. грн.

Однак, на жаль, незважаючи на значне фінансування заходів Програми та забезпечення лікарськими препаратами в централізованому порядку не вдалося досягнути стабілізації рівня захворюваності на цукровий діабет. За даними обласного управління охорони здоров’я в Закарпатській області кількість хворих на цукровий діабет за останні роки має тенденцію до зростання. В той же час зросла в 2005 році чисельність інсулінозалежних хворих на 8,5%, кількість хворих з ускладненнями від цукрового діабету збільшилось з 2774чоловік в 2002 році до 3247 чоловік в 2005 році та на 15,7% смертність від цукрового діабету в порівнянні з 2002 роком.

Недосягнення зниження рівня захворюваності на цукровий діабет та недосягнення поліпшення якості життя хворих на цукровий діабет зумовило необхідність проведення працівниками КРУ аудиторського дослідження на тему "Аудит ефективності використання бюджетних коштів на виконання програми „Цукровий діабет” за 2002-2005 роки в Закарпатській області" з метою вивчення причин існуючого стану та надання пропозицій щодо ефективного використання бюджетних коштів.

Чому кількість хворих в області не зменшується
На думку аудиторської групи такий стан зумовили наступні причини:

1. Концентрація коштів на виконанні одного заходу з семи передбачених Регіональних заходів, а саме на придбання інсулінів, стало причиною невиконання інших заходів. Фактично, близько 85 %, або 11074,8 тис. грн. бюджетних коштів, було спрямовано на виконання одного заходу Програми, а саме придбання інсулінів. Незначні суми, що залишалися, не дозволили створити систему обстеження населення для раннього виявлення хвороби та забезпечити повною мірою лікувальні заклади сучасними методами діагностики лікування гострих та хронічних ускладнень. Тобто, невиконання шести із семи затверджених Регіональних заходів в кінцевому результаті призвело до збільшення кількості хворих на цукровий діабет на 16 % у 2005 році порівняно з 2002 роком;

2. Внаслідок неритмічного постачання інсулінів в централізованому порядку через відсутність розроблених графіків поставок зумовлює необхідність придбання інсулінів для потреб хворих за кошти місцевих бюджетів. Так, за період 2004-2005років з обласного бюджету спрямовано 134,83 тис. грн. на придбання інсулінів, заявлених на централізовану закупівлю, що, відповідно, склало 67 % коштів обласного бюджету спрямованих на закупівлю інсулінів;

3. Недосконалість автоматизованої (інформаційної) програми ведення Реєстру кількості хворих на цукровий діабет, яка була запропонована Міністерством охорони здоров’я України (далі - МОЗ) не дає змогу дієво та ефективного використовувати його на практиці для планування та контролю за забезпеченістю хворих необхідними лікарськими препаратами.

4. Рекомендовані середні норми потреби інсуліну є завищеними та недосконалими, так як не враховують ступінь захворювання хворих, що не сприяє достовірному визначенню кількості інсуліну для ефективного лікування хворих та необхідного для цього коштів. Обраховані середні норми потреби в інсулінах, згідно лікарських приписів, що занесені в Реєстр хворих на цукровий діабет, які користуються інсулінами, є нижчими в 1,2 рази від рекомендованих. В разі застосування обрахованої працівниками КРУ середньої норми потреби в інсулінах мало б місце зменшення при плануванні коштів в 2004 році на суму 284,7 тис. грн.

5. Неврахування фактичних залишків при розрахунках річної потреби в препаратах інсуліну приводить до накопичення значних залишків, що обмежує можливість їх використання протягом терміну їхньої придатності. Протягом досліджуваного періоду залишки інсулінів станом на 01.01.2005 року є більшими від залишків станом на 01.01.2002 року в кількісних показних у 7 разів, а в сумарних показниках в 6 разів.

6. При визначеній потребі в препаратах інсуліну у розрізі найменувань, постачання окремих видів здійснювалося МОЗ без заявленої потреби в них, а препарати, потреба яких розрахована Управлінням охорони здоров’я Закарпатської ОДА (далі - УОЗ), постачалися МОЗ понад заявленої потреби, що в кінцевому результаті призвело до збільшення залишків інсулінів на кінець року. Так, без заявленої УОЗ потреби в постачанні отримано при централізованій закупівлі медичних препаратів на суму 425,1 тис. грн. (або 16,3 %) від фактично отриманих. Водночас поступило зверху заявленої потреби інсулінів на суму 202,7тис.грн., відповідно 7,7 % від отриманих.

Постачання МОЗ до медичних закладів та установ охорони здоров’я області препаратів інсуліну без врахування обсягу їх номенклатури призводить до дефіциту інсулінів одних найменувань та накопичення інших, що ставить під сумнів можливість їх використання в межах термінів придатності.

7. Неналежний контроль зі сторони розпорядників бюджетних коштів за їх ефективним використанням спричинив відволікання їх від виконання заходів програми „Цукровий діабет” та не сприяв забезпеченню необхідними лікарськими препаратами хворих на цукровий діабет.

Разом з усіма цими недоліками слід зауважити, що є чимало й позитивних моментів. Так, для надання спеціалізованої ендокринологічної допомоги у всіх районах області введені посади ендокринологів. В області зареєстровано 33,25 штатних одиниць, на яких працює 35 лікарів – ендокринологів. Дитячу ендокринологічну службу забезпечує 5 ендокринологів.

У всіх районах області активізувалась робота по виявленню хворих на цукровий діабет. З метою раннього виявлення цукрового діабету у 13-и районах області і м. Ужгороді відновили роботу 361 глюкозуричний пункт.

Окрім того, в області працюють чотири "Школи діабету" де хворі систематично проходять навчання самоконтролю. У всіх ендокринологічних кабінетах області організовано систему навчання самоконтролю хворих на цукровий діабет. За 2005 року системою навчання охоплено 6275 хворих, або 28,9%.

Однак для кардинального поліпшення ситуації, на думку працівників КРУ, слід вчинити так. Оскільки при централізованому забезпеченні, хворий для лікування фактично отримує той інсулін який є в наявності, то це не дає змогу хворому підібрати найбільш оптимальний вид інсуліну, який ефективно впливає на покращення стану його здоров’я. Тому варто внести на розгляд Кабінету Міністрів України пропозицію щодо зміни централізованого постачання на безоплатний та пільговий відпуск лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування на цукровий діабет через мережу аптек, аналогічно порядку, визначеному Постановою КМУ №1303 від 17.08.1998 року „Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань”.

З іншого боку, на рівні управління охорони здоров’я Закарпатської ОДА варто б завершити створення єдиного Реєстру хворих на цукровий діабет. Це сприяло б досконалому плануванню потреби в цукрознижуючих препаратах, повному обліку хворих на цукровий діабет та визначенню реальної індивідуальної потреби в лікарських препаратах. Також слід здійснювати моніторинг забезпеченості лікарськими засобами та виробами медичного призначення з врахуванням всіх джерел надходжень, а при поданні розрахованої потреби в інсулінах враховувати наявні залишки інсулінів.

І, насамкінець, слід ініціювати на рівні органів місцевого самоврядування (районів та міст) прийняття та перегляд раніше прийнятих програм по „Цукровому діабеті”. При цьому передбачити результативні показники та систему звітності за виконання заходів.
Прес-служба КРУ в Закарпатській області
13 листопада 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини