Чим сьогодні переймаються платники податків на Закарпатті?

У обласній газеті "Новинах Закарпаття" під час "гарячої" телефонної лінії читачі газети з’ясовували з головою ДПА у Закарпатській області ТЕТЯНОЮ ШАПОВАЛОВОЮ. Пролунали дзвінки з Ужгорода, Сваляви, Хуста, Мукачева, Берегова. До вашої уваги – відповіді на деякі з них

Чим сьогодні переймаються платники податків на Закарпатті?

Доброго дня, Тетяно Михайлівно. Я підприємець з Ужгорода. Засоби масової інформації рясніють повідомленнями про зміни у спрощеній системі оподаткування. Чи готуються якісь зміни найближчим часом?

- Дякую за запитання. Поки що можна лише сказати, що спрощена система оподаткування залишається. Причому в проекті Податкового кодексу вона теж збережена разом із введенням сплати спрощенцями єдиного соціального внеску за найманих працівників. Наскільки мені відомо, Державною податковою адміністрацією України не готуються ніякі зміни у цій сфері. Разом з тим, спрощена система оподаткування регулюється Указом Президента, прийнятим ще у 1998 році з незначними змінами, і вже назріла необхідність прийняти Закон, який би регулював оподаткування суб’єктів малого бізнесу, встановив чіткі правила визначення бази оподаткування тощо. Сьогодні мова йде про зміни, запропоновані Держкомпідприємництвом, щодо граничних розмірів виручки, які дають право на застосування спрощеної системи оподаткування, та диференціювання ставок єдиного податку.

Алло! З Мукачева турбує Марія Михайлівна. Я продала у 2008 році власний автомобіль. Чи потрібно мені подавати зараз декларацію про доходи за 2008 рік і сплачувати податок?


- Дохід від продажу одного автомобіля протягом року оподатковується за ставкою 1 відсоток за умови сплати державного мита або оплати послуг нотаріуса. При цьому податковим агентом при продажу рухомого майна є нотаріус, який посвідчує угоду купівлі-продажу і зобов’язаний перевірити сплату податку до бюджету. Що стосується подання річної податкової декларації, то відповідно до норм Закону обов’язок платника податку щодо її подання вважається виконаним, якщо протягом звітного року доходи виплачувалися виключно податковим агентом. Отже, якщо, крім продажу автомобіля, відсутні інші підстави для подання річної податкової декларації за звітний 2008 рік, то декларацію подавати не потрібно. У разі, якщо є інші зобов’язання щодо подання річної декларації (отримано доходи від оренди майна, іноземні доходи, спадщину або подарунки тощо) то необхідно подати декларацію і зазначити у ній всі одержані доходи, в тому числі від продажу автомобіля.

Підприємство, на якому я працювала, уклало угоду з вузом на моє навчання і оплачувало перші роки навчання. Однак після звільнення я оплачую за навчання самостійно. Чи маю я право на податковий кредит? – Ольга Шимон з Хуста.


- Законодавством передбачено право на податковий кредит, тобто право на зменшення оподатковуваного доходу на суму понесених витрат, зокрема, на навчання, саме платником. Тож у Вашому випадку необхідно оформити угоду між Вами і вузом, тоді зможете скористатися правом на податковий кредит.

Алло, Тетяна Михайлівна? На державному рівні уряд звітує про виконання Державного бюджету, а як виконуються місцеві бюджети? (Свалява)

- Приємно, що є громадяни, які вболівають за наповнення місцевих бюджетів. Хочу сказати, що за січень-лютий цього року місцеві бюджети в цілому по області виконані, і фактичні надходження навіть на 5 млн. грн. більші, ніж за відповідний період минулого року. Це радує, і оскільки основним джерелом наповненням місцевих податків є податок з доходів фізичних осіб, то це свідчить про те, що заробітна плата виплачується. Хоча і є окремі проблеми. Сподіваємося, що й надалі вдасться зберегти позитивну тенденцію і виконувати наповнення місцевих бюджетів. А от Державний бюджет по області виконується вже з відставанням в порівнянні з відповідним періодом минулого року. І на це є об’єктивні причини, адже спостерігається спад обсягів виробництва і торгівлі, відповідно скоротилися надходження основних податків, які наповнюють державний бюджет: ПДВ і податку на прибуток.

Тетяно Михайлівно! Я Маргарита Лешко, робітниця одного з підприємств Мукачева. Хочу з’ясувати: чи можна повернути сплачений податок, якщо я сплачувала відсотки за іпотечним кредитом?

- Так, якщо Ви сплачували відсотки за іпотечним кредитом на придбання житла, отримували заробітну плату у 2008 році, з якої було сплачено податок, то, подавши декларацію про доходи за 2008 рік і включивши до податкового кредиту суму сплачених відсотків за рік, можете повернути з бюджету частину сплаченого податку. До речі, у вівторок 24 березня на телеканалі "Тиса-1" у телепередачі "Добрий вечір, Закарпаття!" у спеціальній рубриці "Усе про податки" буде висвітлено питання права на податковий кредит, в тому числі по відсотках за іпотечним кредитом.

Доброго дня. Я Іштван Варга з Берегова, водій. Чи зменшено ті ставки транспортного податку, які були збільшені у січні 2009 року?

- За інформацією офіційного сайту Верховної Ради, 5 березня парламент прийняв Закон про внесення змін до Закону України "Про податок з власників транспортних засобів", яким зменшено ставки податку. Однак поки що закон не опубліковано і він не набрав чинність. Я сплачую за навчання дитини в університеті. Чи правда, що в такому випадку повертають податок? Як цим скористатися? – цікавиться Іван Михайлович з Ужгорода. Так, повертають. На сьогодні з 1308 декларацій, поданих на податковий кредит, по 470 деклараціях вже проведено розрахунки і підтверджено до повернення 264тис.грн. податку з доходів. Тож маєте право подати декларацію про доходи за 2008 рік, підтвердити понесені витрати на навчання. За допомогою в заповненні декларації можете звернутися до податкової інспекції за місцем свого проживання або за телефоном інформаційно-довідкової служби ДПА у Закарпатській області 61 38 65. Бланк декларації податкова інспекція надає безкоштовно. За результатами розрахунку протягом 60 днів податок буде повернуто.

Турбує вас Володимир Петрович з Ужгорода. Якщо автомобіль потрапив у дорожньо-транспортну пригоду минулого року, ще не відремонтований і стоїть в гаражі. Чи потрібно сплачувати податок з транспорту?

- Законодавством передбачено, що фізичні особи сплачують податок щорічно або один раз за два роки, але не пізніше І півріччя року, в якому проводиться технічний огляд. При цьому податок сплачується власником транспортного засобу незалежно від того, експлуатується автомобіль чи ні.

Тетяно Михайлівно, запитує Єва Федорівна з Берегова. У 2006 році був оформлений іпотечний кредит в іноземній валюті на придбання житла. Чи є право на податковий кредит за 2008 рік?

- Так, Ви маєте право на податковий кредит, незалежно від того в іноземній чи національній валюті був оформлений кредит, якщо дотримані усі інші умови, передбачені законодавством: - кредит видано на придбання житла, яке визначено основним місцем проживання платника; - до кредитного договору має бути укладений договір іпотеки (застави) нерухомого майна, що придбавається чи будується; - договір іпотеки (застави) обов’язково має бути нотаріально посвідченим; - договір про іпотечний кредит укладено на термін не менше, ніж 5 років.

У 2008 році в мене помер дідусь і я розпочала оформлення спадщини (будинок і землю). Чи треба сплачувати податок зі спадщини? – Марія з Ужгородщини.

- Якщо у 2008 році Ви вже отримали свідоцтво про право на спадщину, то до 1 квітня 2009 року необхідно подати декларацію про доходи і сплатити податок. Оскільки дідусь не належить до членів сім’ї першого ступеня споріднення, то дохід у вигляді спадщини оподатковується за ставкою 5%. Якщо ж спадщина буде оформлена у 2009 році, то декларацію про доходи за 2009 рік необхідно подати до 1 квітня 2010 року.

Тетяно Михайлівно, чи мають батьки право на податковий кредит за навчання дитини, якщо дитина навчається у вузі та паралельно працює і одержує зарплату? Наперед вдячний за відповідь, Юрій Михайлович з Ужгорода.

- Податковий кредит - це сума витрат, понесених платником податку. Оскільки студент працює і одержує зарплату, то він є платником податку з доходів фізичних осіб. Тобто, такий працюючий студент має право сам подати декларацію з метою одержання податкового кредиту на навчання, але у межах одержаної ним протягом 2008 року зарплати. У такому випадку батьки не мають права на нарахування податкового кредиту за навчання дитини-студента, яка працює і одержує зарплату.

Підготували Алла Кохан, Єва Мойшевич, Богдан Дубовий
24 березня 2009р.

Теги: Ужгород, пряма телефонна лінія, Тетяна Шаповалова, ДПА

НОВИНИ: Соціо

11:12
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 18
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
» Всі новини