Майор СБУ Антон Дурневич: Виправдальних вироків суду по наших кримінальних справах немає...

Днями святкуватимуть своє професійне свято працівники Служби безпеки України. Про найцікавіші кримінальні справи, які розслідують закарпатські “есбісти”, зокрема про нашумілу на всю державу “справу сепаратистів” — наша розмова з начальником слідчого відділу УСБУ в Закарпатській області Антоном ДУРНЕВИЧЕМ.

Майор СБУ Антон Дурневич: Виправдальних вироків суду по наших кримінальних справах немає...
Майор СБУ Антон Дурневич: Виправдальних вироків суду по наших кримінальних справах немає...

ДОВІДКА

 ДУРНЕВИЧ Антон Антонович. Начальник слідчого відділу УСБУ, майор юстиції. Народився у 1976 році в селищі Буштино Тячівського району. Освіта вища юридична, закінчив юридичний факультет УжНУ. В органах держбезпеки з 1999 року. Працював слідчим, старшим слідчим, старшим слідчим з особливо важливих справ. Останні два роки очолює слідчий відділ.

 
КРИМІНАЛ, ПІДСЛІДНИЙ СБУ


 --Антон Антонович! У чому специфіка кримінальних справ, що розслідує українська спецслужба?


 --У відповідності до ст.112 Кримінально-процесуального кодексу України у підслідність Служби безпеки України віднесено ряд статей Кримінального кодексу. На Закарпатті в основному це дві статті. Левова доля порушених нами  кримінальних справ стосуються контрабанди, позаяк Закарпатська область межує з чотирма державами й має з ними три пункти переходу. Із розслідуваних торік нашими слідчими 215 кримінальних справ 126 (86,5%) стосуються саме контрабанди.

 Друга підслідна нам стаття--це організація незаконного переправлення осіб через державний кордон України. Тобто нелегальна міграція. Розслідувано 60 таких кримінальних справ.

 Поруч з тим, маємо кримінальні справи в економічній сфері, зокрема щодо розкрадання та легалізації коштів, отриманих від злочинної діяльності. Є справи за фактом втрати таємних документів, підробки документів, розголошення державної таємниці, за фактом замаху на територіальну цілісність держави. Ми розслідуємо в основному тяжкі й особливо тяжкі злочини стосовно держави.

 --І які з них були найбільш резонансними?


 --У нас таких декілька. У співпраці з оперативними підрозділами нами викриваються нові механізми вчинення злочинів. Якщо в минулі роки були одні схеми контрабандного ввезення на територію області товарів, то тепер контрабандисти придумують нові. Скажімо, раніше було актуальним контрабандне ввезення транспортних засобів. Контрабандні машини й далі йдуть через область, лише законодавець підняв межу кримінальної відповідальності. Тепер для того, щоб порушити кримінальну справу, вартість контрабандного товару повинна складати не менше 302 тисячі 500 гривень. Тобто це автомобіль вартістю 40 тисяч доларів. Тепер зловмисники перепрофілювалися на так звану сіру та чорну контрабанди.

 
КОНТРАБАНДА “СІРА” Й “ЧОРНА”


 --А що це таке?

 --“Чорна” контрабанда--це коли товар ввозиться з-за кордону без сплати будь-яких митних платежів. Тобто його взагалі не фіксують на митниці. “Сіра” схема контрабанди--це коли занижується митна вартість товару, вказується не весь вантаж. По останній схемі нами викрито цілу низку випадків контрабанди деревини, півтора десятка кримінальних справ уже направлено до суду. Там фігурують мільйонні збитки державі.

 А загалом торік у ході розслідування кримінальних справ нами було вилучено грошей, товарів та інших цінностей на суму 9 мільйонів 787 тисяч гривень. За вироками судів у зловмисників конфісковано валюти, товарів і цінностей на суму 2 млн. 279 тис. грн. А вже в цьому році--на суму понад 662 тисячі.

 Серед найбільш резонансних--і спільне з працівниками УБОЗ ГУМВС знешкодження зловмисників, які займалися переправкою нелегальних мігрантів. На Торунському перевалі було затримано групу нелегальних мігрантів, яких перевозили у спеціальному тайнику автомобіля. Як з”ясувалося, до даного злочину причетні 4 злочинні угруповання, які діяли на території України. Викрито весь нелегальний механізм переправки нелегалів, яких таємно завозили на територію України, переховували у Києві, а далі доставляли на Закарпаття, до кордону з іноземними державами. До слова, серед учасників цієї злочинної групи виявився й один працівників Державтоінспекції, котрий відповідав за транспортування нелегалів автошляхами. Його, як і інших учасників злочинного угруповання, затримано. Ця кримінальна справа вже в суді, злочинній групі інкримінується переправка через кордон більше 180 нелегальних мігрантів.
 

ПРО СПІВПРАЦЮ З КОЛЕГАМИ-ПРАВООХОРОНЦЯМИ


 --А чи часто ви співпрацюєте в плані виявлення злочинців із колегами з інших правоохоронних структур, тією ж міліцією?

 --У нас спільні з міліцією інтереси--виявлення й документування злочинів. Ми розслідуємо кримінальні справи за ст.332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України), а міліція, прикордонники допомагають нам в затриманні нелегалів та тих, хто за ними стоїть. У цьому плані в нас із колегами дуже тісна взаємодія, особливо з міліцейським управлінням по боротьбі з організованою злочинністю (УБОЗ) та відділом по боротьбі з торгівлею людьми (ВБЗПТЛ ГУМВС). Разом із “убозівцями” викриваємо й контрабандистів, зокрема нелегальну переправку автомобілів.

  --Ви згадали за міліціонера, причетного до переправки нелегалів. У пресі згадувалося й за іншу операцію--затримання на хабарі оперативниками СБУ слідчого одного з райвідділів міліції. Ця подія по-різному трактується журналістами та родичами самого затриманого. Як усе відбувалося насправді?

 --Завдання оперативних підрозділів Служби безпеки України--виявляти різні правопорушення, зокрема й хабарництво. У даному випадку слідчі органів СБУ виїжджали безпосередньо  фіксувати факт вчинення злочину. Була відповідна заява, була проведена оперативна робота, і безпосередньо при отриманні хабара був затриманий співробітник міліції. Матеріали, після первинної фіксації, тобто проведення дослідчої перевірки,  були скеровані в прокуратуру Закарпатської області, яка порушила кримінальну справу за фактом отримання хабара. Який зараз стан досудового слідства по цій справі, знає прокуратура.

 --А чи часто працівники правоохоронних органів потрапляють в поле зору СБУ?

 --Ми можемо говорити лише за офіційну статистику, а вона в нас суха. В тому році ми скерували до суду одну кримінальну справу, де пред”явили обвинувачення співробітнику органів внутрішніх справ--це згадувана вже справа про затримання нелегальних мігрантів. Що стосується кримінальних справ, у яких фігурують співробітники органів внутрішніх справ, яких затримують на хабарах, то законодавець визначив, що злочини цієї категорії розслідуються слідчими прокуратури області. Ми, після проведення фіксаційних слідчих дій--огляду місця події, зібрання пояснень скеровуємо матеріали для прийняття рішень в прокуратуру. А оперативний підрозділ УСБУ здійснює оперативний супровід справи.

 
ПРО СУДДІВ-“КОЛЯДНИКІВ”


 --Нових обертів, після довгоочікуваного затримання основного фігуранта, набирає скандальна кримінальна справа львівського судді Зварича. Чи не планується подібних затримань суддів-“колядників” і  в нашій області, і чи є така оперативна інформація?

 --У мене немає таких даних, це питання швидше до оперативного блоку нашого управління. Вони займаються викриттям злочинів, а ми--фіксацією цього. Слідчий зобов”язаний порушити кримінальну справу, якщо для цього є достатньо матеріалів. Щодо Зварича працював оперативний блок львівського УСБУ, працювала Генеральна прокуратура. Напевно, добре спрацювали, якщо особі висунуто звинувачення. Що стосується наших суддів... У мене особисто такої інформації нема.

 --А може варто, як у цивілізованому світі, викривати корупціонерів не на безпосередньому хабарі, а починати з того, за які гроші у нього вілла за півмільйона доларів, джип чи “мерс” за кілька десятків тисяч доларів та інші блага, доробитися до яких його зарплата просто не дозволяє? Тобто працювати від особи потенційного корупціонера, а не від самого злочину.

 --Тут багато популізму, багато заяв, які не мають під собою підгрунтя. Як каже відоме прислів”я, зустрічають по одежині, а проводжають по розуму. Не обов”язково дивитися, що в судді, скажімо, дорога машина. Ну, машина... Я, наприклад, знаю багато людей, котрі проживають в гуртожитку, а їздять на “Лексусі”. Чоловік узяв машину в кредит, бо йому так подобається--їздити на дорогій машині... Треба говорити мовою фактів і доказів, бо на припущеннях можна далеко зайти.

 
ПРО “СПРАВУ СЕПАРАТИСТІВ”


 --А що із резонансною для нашої області “справою сепаратистів”, на якій вона тепер стадії розслідування?

 --Це дуже актуальна в плані сьогодення справа. Сепаратизм як саме явище є дуже небезпечним для держави, бо він підриває основи національної безпеки України. Це ж створюється певна думка в людей.  Наскільки мені відомо, на даний Служба безпека України розслідує лише 3 кримінальні справи, які стосуються сепаратизму: в Криму, Донецьку й у нас на Закарпатті.

 В результаті дослідчої перевірки ми порушили кримінальну справу, в рамках якої провели ряд експертних досліджень, опитали велику кількість свідків. Кримінальну справу порушено щодо конкретної особи--громадянина Дмитра Сидора, за статтею 110-ю (Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України). Пред”явлено обвинувачення.

 --Яке покарання передбачає інкримінована Дмитру Сидору стаття Кримінального кодексу?

 --Обмеження волі на строк до 3  років, або позбавлення волі на той самий строк.

 --Керівники правоохоронних органів часто мають претензії до роботи судів. Скажімо, міліцейський міністр Луценко оголосив 2009-й рік роком боротьби з корумпованими суддями. Ви, як керівник закарпатського слідства СБУ, маєте претензії до роботи суддів?

 --У нас є законодавча, виконавча і судова гілки влади. Судова повинна бути незалежною. Давати юридичну оцінку рішенням суду--це не моя компетенція. Законодавець визначив у нас дві стадії слідства: досудове й судове. Орган досудового слідства, порушуючи кримінальну справу, зобов”язаний зібрати докази як винуватості особи, так і її невинуватості. Далі справа через прокуратуру направляється до суду. На даному етапі діяльність органів державного слідства завершена. Є наглядова інстанція--прокуратура, яка здійснює нагляд за провадженням досудового слідства і яка підтримує державне обвинувачення в судах.

 Можу сказати одне: у нас як таких проблем з судами щодо кваліфікації дій осіб, кримінальні справи по обвинуваченню яких ми скерували до суду, немає. У нас справи на додаткове розслідування не поверталися вже роками. Оправдальних вироків суду по наших кримінальних справах немає.

 --Це говорить про якість вашого слідства?

 --Ну, так. Тому не маю підстав говорити, що суди предвзято ставляться до наших кримінальних справ. Таких фактів у нас немає. Так само не можу говорити, що прокуратура неналежним чином веде нагляд за справами.   

 --На завершення нашої розмови, що б ви хотіли побажати з нагоди професійного свята своїм колегам?

 --У цей непростий час, який переживає тепер наша держава, в першу чергу хотілось би побажати колегам терпіння. Терпіння й віри в те, що все буде добре. Професійного росту. Сімейного затишку й родинного тепла, адже вдома кожного з нас очікують ті, заради кого ми живемо.

Розмову вів Володимир Павлюх , Мукачево.net
18 березня 2009р.

Теги: Ужгород, СБУ

Коментарі

бульк 2009-03-18 / 15:16:00
Володя, слово "предвзятий" має в українській мові відповідник "упереджений". До речі, журнал1ст в інтерв’ю має повне право виправити мовні огріхи свого співрозмовника. І навіть слід саме так чинити, щоб не ставити людину в незручне становище.


Колись мені доводилося робити інтерв’ю з одним з керівників КДБ в області. Тепер порівнюю. Майже калька, за винятком фактажу.

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини