Карпатська Україна — предтеча незалежної України

Президент Віктор Ющенко впевнений, що з Карпатської України розпочалася остаточна і переможна битва за нашу свободу і державу.

Предтеча незалежної України
Предтеча незалежної України

Стільки прапорів доводилось бачити тільки на Майдані. Дякувати Богу, погода 14 березня дозволила закарпатцям прийти на відзначення 70-річчя Карпатської України навіть з маленькими дітьми. З раннього ранку люди з найвіддаленіших куточків краю діставалися на Красне поле -- острівець нашої звитяги і нашого болю. Адже відзначення пам’яті героїв Карпатської України на загальнодержавному рівні відбулося вперше. І вперше скласти свій уклін творцям нашої державності прибув Президент України.

 Трохи перешкодила тому, що запланували зробити до ювілею, фінансово-економічна криза. Однак кошти віднайшли, переважно в області і підготувалися таки достойно. Бруківкою на Красному полі, де загинули захисники Карпатської України, вимостили з атодороги доріжку до пам’ятного шестиметрового хреста з цільного дуба. Алея Звитяги, з більш ніж трьох десятків червоних дубів, посаджена за участю Президента Віктора Ющенка, відтепер оточуватиме Меморіальний парк на Красному полі.

Загалом на Красному полі зібралося понад 10 тисяч краян і гостей Закарпаття. Не могли не зворушити до сліз двоє стареньких, які тримаючись під руки і підтримувані двома чоловіками, повільно йшли, поміж почесну варту гвардійців, аби покласти до підніжжя пам’ятного хреста і свій маленький скромний букетик. Аж морозом проймало, коли диктори називали прізвища героїв Карпатської України і особливо вік багатьох із них – 16, 18, 20 років. А були ці хлопці не лише з усіх кінців нашого краю, а й з Галичини, Франківщини, Тернопільщини, Волині.   

Бо з Карпатської України, зазначив, виступаючи на урочистостях на Красному полі Віктор Ющенко, розпочалася наша остаточна, переможна битва за свободу і державу.  "Карпатська частка нашого єдиного духу першою з перших утвердила: ми – українці. Ми – єдиний народ. Ми – єдина соборна Українська держава". Битву на Красному полі Віктор Андрійович  поставив в один ряд  з боєм під Крутами,  обороною Києва, Севастополя і Одеси. "На цій землі боровся наш народ, убираючи у груди дух єдиної нації – від Карпат до Чорного моря", – відзначив він.

Глава держави, говорячи про сучасну ситуацію у країні, попросив не піддаватися на спокуси обіцянок - тих, які краще і солодше звучать. Але лише на словах. Він висловив упевненість, що в Україні переможе державна воля і тверді національні інтереси. "Я вірю, що Україна об`єднається з європейським простором, і ми разом досягнемо цього. Над усе я впевнений у перемозі нашої ідеї і нашої національної перспективи", – сказав Президент. І звертаючись до присутніх, як до господарів, запевнив, що всі ми разом подолаємо кризи і наведемо лад у господарстві держави.

А розпочав свій візит на Закарпаття Віктор Ющенко з відвідин столиці мужньої республіки --Хуста. У Свято-Вознесенському соборі він разом з дружиною пані Катериною Ющенко та представниками  влади, які його супроводжували – главою Секретаріату Президента Віктором Балогою, міністром оборони Юрієм Єхануровим, народними депутатами Ігорем Крілем, Оксаною Білозір, Василем Петьовкою, Іваном Плющем та багатьма іншими, представниками духовенства і місцевої громади взяв участь у молебні в пам’ять героїв Карпатської України. Його відправив апостольський адміністратор Мукачівської греко-католицької єпархії Мілан Шашік. До слова, пізніше Президент України вручив єпископу паспорт громадянина України. 

Перед початком  молебну  Глава держави разом з дружиною поклали квіти до меморіальної дошки Августину Волошину на будинку, де він проживав. У хустській спеціалізованій загальноосвітній школі імені Августина Волошина Президент України вручив державні нагороди колишнім карпатським січовикам, науковцям, громадським та культурним діячам, які зробили гідний внесок у вивчення подій Карпатської України, відновлення історичної пам`яті нашого народу. Зокрема, орден "За заслуги" II ступеня отримав багаторічний дослідник Карпатської України, ректор УжНУ Микола Вегеш, а орден "За заслуги" III ступеня — кілька січовиків, дослідники "репресованої історії" Закарпаття, поборники розвитку національного руху. Виступаючи, у хустській школі Віктор Ющенко назвав символічним те, що урочистість відбувається саме у тій будівлі і залі, де сім десятиліть тому зібрався історичний Сойм Карпатської України. "Сьогодні у стінах, які були свідками тих подій, у школі, що носить ім`я Героя України Августина Волошина, ми вшановуємо десятки тисяч патріотів, які боролися за українську державність. Ми вшановуємо єдність всього світового українства, яке допомагало і підтримувало Карпатську Україну", – сказав Президент.

І насамкінець про гірке. На жаль, поміж численних стягів різних політичних сил на Красному полі і в Хусті чомусь не було прапорів Партії регіонів, КПУ, народників Литвина, дуже патріотичних БЮТівців. А чільник Народної партії на Закарпатті, мер Ужгорода Сергій Ратушняк минулого тижня навіть назвав святкування на Красному полі "танцями на кістках". Виходить, вшановувати, приносити квіти на місце загибелі героїв, зрештою, передавати з покоління в покоління пам`ять зовсім не треба? Хоча у вівторок 17 березня з квіткового магазину на вул. Капушанській представник міської ради забирав замовлений кошик з квітами і синьо-жовтою стрічкою з написом "Героям Карпатської України від Ужгородської міської ради". Отож, блюзнірство стало вже настільки невід’ємною рисою деяких політиків, що і подвиг батьків вони не червоніючи використовують для політиканських ігрищ. Що ж, вочевидь, історія і це їм запам’ятає…

Сергій Попович, Ужгород-Хуст, Мукачево.net
18 березня 2009р.

Теги: Закарпаття, Україна, Карпатська Україна, Хуст, Красне Поле, Віктор Ющенко

Коментарі

zentay 2009-03-20 / 09:45:00
Історію треба знати

http://exlibris.org.ua/zakarpattia/index.html

Tibor 2009-03-19 / 13:49:00
"На жаль, поміж численних стягів різних політичних сил на Красному полі і в Хусті чомусь не було прапорів Партії регіонів, КПУ, народників Литвина, дуже патріотичних БЮТівців"



Це ще раз показую, що все це потрібно тільки Хоружівському Ющу як галочка до глечиків Трипілля. Не довго тобі цим вже займатися. Твої дні як президента підходять до кінця! так тобі і треба!

Перехожий 2009-03-18 / 13:44:00
Шкода, але Украъна сьогодні повторює шлях Чехословаччини 1938 року.

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини