Кривавий місяць жовтень...

Закарпаття завжди вважалося спокійним у криміногенному плані регіоном України. Нарід у нас віруючий, богобоязливий, а тому й законослухняний. Та ба, останнім часом і в нас сталося багато жахіть. Не інакше, як розперезалися "гастролери"!

Кривавий місяць жовтень...А БУЛО ВСЕ ТАК СПОКІЙНО...

Під час свого останнього візиту на Закарпаття міліцейський міністр Юрій Луценко хвалив роботу нашої міліції, поставивши нашим правоохоронцям "четвірку". Воно й справді було непогано. За підсумками 9-ти місців Закарпаття виходило на лідируючі позиції за показниками розкриття злочинів. На 10 тисяч населення у нас припадало 34,5 злочина (за аналогічний період минулого року цей показник складав 42,7). Водночас середній показник по Україні—67,9. До слова, "лідирують" тут криміногенні Луганщина (94,1), Запоріжжя (98,4), Дніпропетровська (82,8) та Донецька (80,5) області.

Загалом по Україні за 9 місяців 2006 року було скоєно 319861 злочинів, з яких 134105 класифікуються як тяжкі та особливо тяжкі (убивства, тяжкі тілесні ушкодження, розбійні напади тощо). У нашому краї було зареєстровано за аналогічний період 4305 злочинів проти 5340 торік. Із них тяжких та особливо тяжких злочинів маємо 1596 (проти 2218). Навмисних убивств у нас було 24 (проти 30 торік), тяжких тілесних ушкоджень, що спричинили смерть потерпілих (те ж убивство, лише людина помирає не відразу, а через деякий час)—19 проти 22. Загалом же по Україні цих найтяжчих злочинів за 9 місяців було, відповідно, 2378 та 1216. Стільки людей гине від рук бандюг, що й війни не треба...

ЖОВТЕНЬ ПОЧАВСЯ З РОЗБОЇВ...

На відміну від серпня-вересня, які видалися спокійними у криміногенному плані, жовтень приніс цілу купу резонансних злочинів—зухвалих розбійницьких нападів, навмисних убивств. І найстрашніше, що майже всі ці злочини залишаються "глухарями", себто бандити продовжують розгулювати на свободі!

Інформацію про найрезонансніші злочини, скоєні в останній місяць у нашому краї, "Старому Замку Паланку" повідомили у Центрі звязків із громадськістю УМВС. Отож, розпочалося все 4 жовтня у Виноградові. Вечірньої пори 33-річний місцевий мешканець Микола З. підїхав на "Сітроені" до будинку на вул.Добролюбова, де машкає. Несподівано до машини підбігли двоє невідомих у темному одязі та в захисних шоломах на головах. Один із нападників приставив чоловікові до плеча обріз й спустив курок! Далі приставив пораненому цівку рушниці вже до голови, забрав барсетку, в якій було 35 тисяч гривень. Утекли обидва розбійники на моторолері... На щастя, потерпілий залишився живим. Незважаючи на те, що відразу було введено в дію оперативний план перехоплення "Сирена", бандитів і досі не спіймано.

Буквально через 2 дні — новий зухвалий розбій, цього разу в Мукачеві. Близько девятої години вечора до помешкання 30-літньої Руслани Л. увірвалися четверо озброєних бандитів, один із яких був у масці. Зробивши для остраху 2 постріли з пістолета в повітря, розбійники побили та звязали господиню, її чоловіка, 11-річного сина та 52-річного чоловікового двоюрідного брата, який зайшов у гості. Далі викрали іномарку "Шевроле-Лачетті", у якій була значна сума грошей, та втекли. І в цьому випадку теж "Сирена" нічого не дала...

...А ЗАКІНЧИВСЯ - УБИВСТВАМИ

Через 3 дні—ще страшніший злочин, уже в обласному центрі. Зранку 9 жовтня до міліції звернулася продавець супермаркету "Велика кишеня" пані С. Жінка випадково виявила у Сторожниці на березі Ужа страшну знахідку — труп людини в багажнику "Фольквагена"! Слідчо-оперативна група, прибувши на місце події, констатувала, що власника іномарки, 61-річного ужгородського таксиста Юрія, було по-звірячому вбито. У потерпілого виявили сліди тортур на тілі та кулю від пістолета "Браунінг" 9-го калібру у голові! У ході розслідування зясувалося, що чоловіка застрелили в лісі неподалік Оріховицького озера, а тіло опісля перевезли до Сторожниці. Убивці поки на свободі...

Не встигли оперативники відпрацювати як слід всі можливі версії убивства таксиста, як сталося нове, ще зухваліше навмисне вбивство. Цього разу майже в центрі Ужгорода, у людному місці та в ранню ще пору доби!

30 жовтня близько 19.30 невстановлені поки бандити проникли до оселі ужгородців Я. Це подружжя приватних підприємців займалося гуртовою торгівлею продуктами. Покійні були одними з найбільших в місті постачальників супермаркетів: чоловік (у пресі пройшло повідомлення, що раніше він працював на митниці) займався реалізацією мясопродуктів, а дружина—гуртовою торгівлею молочними продуктами.

Мешкали потерпілі у добротному двоповерховому будинку на вулиці Пархоменка, що неподалік обласної лікарні. Злочин першою виявила (ймовірно, нападники проникли у будинок через незачинені вхідні двері) 14-річна донька потерпілих, яка й повідомила про напад в міський відділ міліції. Дитина повернулася додому трохи пізніше, й застала "на гарячому" убивцю з матерчатою маскою на голові. На щастя, Яна не розгубилася, зуміла втекти, наробивши галасу.

На місце скоєння злочину негайно виїхала слідчо-оперативна група, прибули керівники прокуратури та міліції. Встановлено, що нападник (злочинців могло бути й кілька) у матерчастій масці на обличчі з пістолета калібру 9 мм. смертельно поранив пострілом у голову 35-річну господиню оселі Марту. Потерпілу виявили на першому поверсі помешкання у вітальній кімнаті. Тіло 37-річного господаря Юрія знайшли у спальні. Потерпілого з важким вогнепальним пораненням голови було доставлено до обласної лікарні, де він через кілька днів помер, так і не прийшовши до тями.

З помешкання нічого не зникло, тобто про напад з метою пограбунку не йдеться. Кажуть, у машині вбитих було 20 тисяч гривень, яких нападники чомусь не взяли. Серед найімовірніших версій причин нападу—убивство з метою усунення конкурентів, або через неприязні особисті стосунки. Не виключено також, що нападники просто помилилися, зайшовши не в те помешкання. Днем перед тим в Ужгороді спалили терасу відомого ресторану, власник якого, подейкують, мешкає в сусідньому будинку з розстріляним подружжям
Я...

Так чи інакше, проте вбивство на Пархоменка залишається "гдухарем". За інформацією з правоохоронних джерел, з місця скоєння злочину вилучено 3 гільзи та 2 кулі калібру 9 мм. Одну гільзу виявили у вітальній кімнаті, другу в коридорі, третю—на порозі в спальню. Одну закривавлену кулю знайшли біля ліжка, другу—у стіні біля батареї під вікном (двічі вистреливши своїм жертвам у голови, стілок, проте, третій раз промахнувся). Експертами також вилучено відбитки слідів пальців та взуття. Біля огорожі оселі виявлено дві доріжки слідів (схоже, тут убивці очікували приїзду своїх жертв).

10 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ — ЗА ДОПОМОГУ В ПОШУКАХ УБИВЦЬ

Наступного після убивства на Пархоменка дня старшим слідчим прокуратури Ужгорода було порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ст.115 ч.2 КК України (умисне вбивство двох або більше осіб), створено посилену слідчо-оперативну групу. Зі свого боку, керівництво УМВС України в Закарпатській області звертається до громадян за допомогою у розкритті цього зухвалого злочину. За інформацію, яка допоможе в розшуку злочинців, гарантується винагорода у розмірі 10 тисяч гривень. Конфіденційність звернень гарантовано.

Якщо вам щось відомо про обставини скоєння злочину на вул. Пархоменка в Ужгороді, звертайтеся за телефонами: 02, 3-21-44 (тел. довіри УМВС), 3-35-27 (тел.довіри Ужгородського МВ УМВС), 695-001, 61-45-70 (чергова частина УМВС).

P.S. Уже цього місяця маємо новий зухвалий розбійний напад. Ввечері 2-го листопада до оселі 35-річного мешканця Великого Березного Івана К., що на вул.Гожика, вдерлося, зламавши замок на вхідних дверях, аж 6 здорованів у масках. Господаря звязали, били бітами, вимагаючи грошей. Розбійники, одягнені в камуфляжні куртки, спортивні костюми та кросівки, забрали 2 дублянки, золото та дорогу "Нокію". Той факт, що нападники розмовляли російською мовою без акценту, наштовхує на думку, що діяли "зальотні" бандити з іншої області. Найімовірніше, так було і в усіх описаних вище зухвалих нападах. "Безпредєл" починається?..
Василь ЛЕНДЄЛ, "Старий Замок "Паланок"
10 листопада 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 1
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 4
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 11
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
23:14
/ 11
У корупційній справі депутата від ОПЗЖ Маєрчика "недоброчесну" голову апеляційного суду Фазикош (само)відвели і призначили її "протеже" Бисагу
18:35
/ 1
В Ужгороді грабіжниця штовхнула та відібрала в жінки сумку
18:04
/ 1
П'яти "ухилянтам", які намагалися виїхати в Румунію як "червонохрестівці", повідомили про підозру
11:01
/ 1
Справу про підрив гранат депутатом Батрином на сесії Керецьківської сільради передали до суду. Корумпованого голову Мушку досі не судять
» Всі новини