Августин Волошин: Пам’ять серця і пам’ять правди

У Закарпатському краєзнавчому музеї в рамках відзначення 70 річчя проголошення незалежності Карпатської України та 135 –ої річниці від дня народження Президента Карпатської України о.Августина Волошина відбулося урочисте відкриття оновленої меморіальної кімнати –музею та тематичної експозиції.

Августин Волошин: Пам’ять серця і пам’ять правди

Відкрив урочисту церемонію директор музею Василь Шеба. Звертаючись до присутніх, він зазначив, що виставка – унікальна. Такого оригінального матеріалу – особисті речі, фотографії, документи, публікації, який представлено тут, завдяки спільним зусиллям влади, працівників краєзнавчого музею, Державного архіву в Закарпатській області, СБУ в Закарпатській області – більше не має. Я думаю, – наголосив Василь Станіславович, – що експозиція відповідає вимогам часу, молодого покоління. Воно матиме змогу знайомитись з багатющим архівним матеріалом та документами Карпатської України – самостійної української держави, що є свідченням високої свідомості населення краю, його лідерів, героїчною сторінкою в історії народу, нашого багатонаціонального Закарпаття.

     Заступник голови облради Михайло Мартин, якому організатори експозиції надали слово, насамперед, від імені обласної ради, обласної державної адміністрації привітав учасників дійства із визначною подією у житті Закарпаття, всієї нашої держави – 70-річчям Карпатської України, що стала подією не тільки регіонального, а й європейського та світового масштабу.

    Августин Волошин: Пам’ять серця і пам’ять правди Відзначення цієї дати, – наголосив він, – ще раз засвідчує , що ніхто не забутий, ніщо не забуте. Ми з вами – спадкоємці історії, героїчних традицій нашого народу. Наш обов’язок їх зберігати і примножувати. Цьому сприяють відповідний Указ Президента України Віктора Ющенка, спільне розпорядження голів обласної ради та облдержадміністрації. Дуже важливо, що всі наші краяни за покликом серця і душі прагнуть внести у цю благородну справу і свою частку. Адже творили і боронили Карпатську Україну далекого березня 1939 року кращі молоді сили нашого краю, західноукраїнських земель та діаспори. Вони дійсно „душу й тіло положили за нашу свободу“. І тепер, коли волею Всевишнього, нарешті, як сказав наш видатний земляк Петро Скунць: „Є така країна Україна“, наш святий обов’язок - пам’ятати про героїв тієї драматичної епохи, їх самовіддану боротьбу. А пам’ять повинна бути конкретною, предметною, переконливою, правдивою. Щоб і через сто, і через двісті років, майбутні нащадки, вивчаючи історію нашої держави, написані кров’ю героїв Красного Поля сторінки Карпатської України, могли сказати:

          Ось де, люди, наша слава –
          Слава України!

     Сьогодні, – акцентував Михайло Михайлович, – колектив краєзнавчого музею - іменинник. Відкриття оновлених експозицій – це результат копіткої, самовідданої роботи, невтомних пошуків нових документів, матеріалів, які б розширювали і поглиблювали інформаційний пласт про Карпатську Україну, її натхненників, творців і оборонців у контексті історії нашого рідного краю, держави, європейських країн.

     Тож, – наголосив він, – хочу щиро подякувати усім, хто сприяв цьому, допомагав працівникам музею до 70-річчя Карпатської України завершити такий великий обсяг робіт, визначених відповідними програмами обласної ради. Як у ці дні, так і згодом у музей приходитимуть наші земляки, люди із різних областей України, зарубіжних держав. Переконаний, що особливо потужним завжди буде потік молоді, яка небайдужа до минулого нашого народу. Покоління, які народились і виросли у роки незалежності України, хочуть знати правду і вони достойні правди. Перед ними постануть сторінки звитяжної боротьби за Українську Державу, героїчні постаті, які були у вирі цієї боротьби.

     З цією метою напередодні 70-річчя Карпатоукраїнської держави в обласному центрі, у районах, містах, селах Закарпаття проводиться ціла низка таких же урочистих і пам’ятних заходів, як наше зібрання. Вони взаємно доповнюють одне одного, разом утворюючи вінок слави і світлої пам’яті усім борцям за нашу суверенну, незалежну Соборну Україну.

     На завершення Михайло Мартин побажав усім присутнім доброго здоров’я, успішного звершення планів і задумів на благо України, нашого рідного краю. Нехай духовне піднесення, яким ми пройняті у ці дні, надасть вам наснаги, сповнить ваші серця гордістю за причетність до великої історії нашого славного і великого українського народу.

     Начальник обласного управління культури ОДА Василь Глеба підкреслив, що цього понеділка розпочато низку тижневих заходів, які передують 70 - річчю подій Карпатської України. Цей тиждень, – наголосив він, –без перебільшення можна назвати тижнем Карпатської України. А це – книжкові виставки: „Велич і трагедія Карпатської України“, „Красне поле – бій, біль і подвиг в ім’я України „На світанку відродження“, виставки художніх полотен з фондових зібрань обласного художнього музею ім.. Й.Бокшая, вечір поезії „Моя Карпатська Україна“, наукова конференція „Проголошення Карпатської України – вагомий крок у боротьбі за утвердження української державності“ та покладання квітів на могилу дружини Августина Волошина – Ірини, покладання вінка до меморіальної дошки на будинку, в якому жив Августин Волошин, відкриття фестивалю конкурсу стрілецької пісні „Красне Поле“, панахида у Свято-Успенському соборі м.Хуста за загиблими Карпатськими січовиками. І, звісно, зустріч Президента України з ветеранами та свідками подій Карпатської України, вручення державних нагород, мітинг-реквієм на Красному Полі та презентація фільму, створеного творчим колективом Закарпатської ОДТРК „Тиса“ – „Гіркота солодкої землі“ тощо.

     Августин Волошин: Пам’ять серця і пам’ять правдиДиректор Всеукраїнського державного видавництва „Карпати“ Віктор Браславець вручив директору музею дві книжки, що тільки-но вийшли з друку:„Карпатська Україна в контексті державотворення“, „Августин Волошин. Життя та помисли першого Президента Карпатської України“. До речі, на урочистостях були присутні і співавтори книжок – Мар’ян Токар та Михайло Басараб.

     Представники СБУ в Закарпатській області прийшли сюди, як мовиться, також не з порожніми руками. Дзеркало, що тривалий час знаходилося в обласному управлінні СБУ, як розповіли свідки тодішніх подій, насправді належало Августину Волошину – воно стояло в його кабінеті. Дізнавшись про це, керівництво СБУ невідкладно передало його на зберігання музею. Та чи не найціннішим експонатом стала Зірка Героя України, а вона засвідчує про високе звання, яке присвоїв Президент України Августину Волошину посмертно.

     Як підмітили учасники зібрання, експозиція може стати пересувною. Тоді жителі всіх районів Закарпаття та інших регіонів України зможуть поближче познайомитися з фактами та документами тих величних подій, які потрясли свого часу всю Європу.

Анна Романенчук, Закарпатська обласна рада
12 березня 2009р.

Теги: Закарпаття, Ужгород, музей, Августин Волошин

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини