На закарпатській Рахівщині відновлюють традиційний у Карпатах вид господарювання - збиральництво

Під час виїзного засідання Ужгородського прес-клубу на Рахівщину відбулася презентація проекту «Збільшення прибутків сільських домогосподарств в Українських Карпатах за допомогою ефективної сушки та переробки трав, ягід та грибів», що впроваджується у співпраці із сільськогосподарським кооперативом «Ґазда» (с. Кваси) та ТзОВ «Гінзура», а також за підтримки сільської ради сіл Луг та Кваси, державної адміністрації та ради області і району.

На закарпатській Рахівщині відновлюють традиційний у Карпатах вид господарювання - збиральництво

Проект базується на впровадженні інноваційної моделі переробки сільськогосподарської продукції власників особистих селянських господарств та спрямований на покращення соціально-економічного становища селянських родин, зменшення безробіття та інституційний розвиток громади, - розповів президент Фундації “Хайфер Україна” Віктор Терес. Міжнародна Благодійна Фундація «Хайфер Проджект Інтернешенл» подарувала селянам із сільськогосподарський обслуговуючий кооператив (СОК) «Ґазда» (с. Кваси Рахівського району)  сучасне обладнання для сушіння та фасування сушеної рослинної сировини (овочів, лікарських рослин, грибів та ягід) отримав у подарунок від (МБФ «ХПІ»).

Як пояснив голова СОК «Ґазда» Василь Антосяк, одним із джерел заробітку для горян є збирання грибів, ягід, лікарських рослин. Однак здають їх переробникам практично за безцінь. Тоді як, об’єднавшись у кооператив та організувавши переробку і фасування власними силами, члени кооперативу зможуть заробляти більше. Наразі кооператив «Ґазда» об’єднує близько 30 членів. Усі вони отримують вищу плату за зібрані рослини, аніж ті, хто не є учасником об’єднання.
 
Сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Ґазда» має на меті розвиток традиційного виду господарювання у Карпатах — збиральництва. На Рахівщині представлено 351 вид лікарських рослин із 2200 видів, наявних на усій території Карпат. Сьогодні кооператив має сушильну шафу, подрібнювач, змішувач, прилад для фасування продукції. Одне з перших найменувань продукції — «Яблуко сушене». Планується випускати також сушені сливи, груші, розфасовані лікарські рослини (шипшину, ромашку). Кооператив також планує закупити холодильне обладнання для заморожування грибів та ягід. Передбачається виробництво не менше 10 тон фасованої продукції на рік, яка за своїми споживчими якостями відповідатиме сучасним вимогам, буде конкурентоздатною на ринку та придатна для реалізації у супермаркетах, планова рентабельність виробництва – не менше 10%. Завдяки проекту створено на період заготівлі сировини 30 нових робочих місць.
 
У Рахівському районі за допомогою сформованої мережі заготівельних пунктів сировини охоплено більше 120 селянських родин у 15 населених пунктах, для яких збір дикоростучих рослин та ягід стане джерелом додаткового прибутку. За 2008 рік вже закуплено 9,1 т рослинної сировини на суму більше 73 тис. грн, що в 2,6 рази більше, ніж у попередньому році, проведено необхідні пуско-налагоджувальні роботи, розроблено дизайн та виготовлено пакувальні матеріали. Планується проводити заготівлю сировини і в сусідніх районах. Позитивний досвід у цьому напрямку набуто у співпраці з партнерами з Мукачівського району. Крім того, селяни можуть вирощувати шляхом підсіву на власних ділянках рослини, занесені до Червоної книги. У такому разі їх можна використовувати для заготівлі,-- розповідає Василь Антосяк.

Продукція СОК «Ґазда» має сертифікат, що засвідчує її статус органічної, а така користується більшим попитом у покупців, які дбають про власне здоров’я та віддають перевагу натуральним продуктам. Отримати такий сертифікат надто важко окремому господарю, тоді як кооператив сертифікує свою продукцію у рамках співпраці із Асоціацією виробників органічної продукції західного регіону України. Голова Асоціації Михайло Стовпюк, який побував на презентації проекту в Рахові, висловив упевненість, що органічна продукція витіснить генномодифіковані продукти. «У світі наразі не вистачає органічної продукції. Цьогоріч Україна вперше представила свою натуральну на масштабній виставці у Нюрнберзі (Німеччина). М. Стовпюк також запевнив, що розвиток кооперації довкола виробництва натуральної продукції сприятиме розвитку сільського зеленого туризму, оскільки туристи хотітимуть скуштувати 100%-во натуральну здорову їжу.

09 березня 2009р.

Теги: збиральництво, ягоди, гриби, лікарські рослини, Рахівщина

Коментарі

Ledmitrich@ukr.net 2009-05-10 / 11:56:00
Як можна з вами працювати.Хочу організувати загот.пунк в с.Костелівка.

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини