Закарпаття: вивченого пса нічим не підкупиш

Понад десять тисяч років тому людина приручила грізних звірів - вовка і шакала, предків собак, до домашніх вартових. З часом пес вже допомагав на полюванні, чим і довів свою беззаперечну корисність. Людина навчила чотирилапого рятувати у горах, бути поводирем у сліпих, підривати танки у війну, злітати в космос…

Закарпаття: вивченого пса нічим не підкупиш

Сьогодні без послуг цих розумних помічників не обходиться жодна правоохоронна структура по всьому світу. Практика застосування собак підтверджує їх унікальні можливості: здатність до сприйняття запаху в них у 800 разів перевищує можливості людини!

Ірма, трьохрічна німецька вівчарка, на особливому рахунку в Ужгородській митниці, позаяк із семи кримінальних справ, порушених в минулому році по виявленню наркотичних речовин – шість «забезпечила» саме вона. Розкішна рудо-чорна митна шукачка бездоганно і швидко виявляла приховані від митного контролю і маріхуану, і гашиш.

Як розповідає головний інспектор-кінолог Альберт Липчей, господар собаки, це вже третя його вихованка, сам купив її, виростив, витренував, і у 8-місячному віці, успішно пройшовши тестування в Одеському кінологічному центрі, разом приступили до пошукової роботи на українсько-словацькому кордоні. Ірма успадкувала хороші якості, які добре виражаються у природженому прагненні до гри та апортуванні. Господар ще в ранньому віці своєї чотирилапої підопічної відмітив, що Ірма не агресивна до людей, а навпаки – лояльна, а це важливий чинник в роботі кінолога.

В цьому я сама переконалась, коли Альберт познайомив мене зі своєю слухняною колежанкою, яка відразу підбігла і дала себе погладити.  Пригадалось одне прислів’я, зміст якого можна сприймати дещо в іншій інтерпретації і яке мудро застерігає контрабандистів: «бійся не того собаки, що гавкає, а того, що лащиться». Адже вивчений пес ніколи не дрімає, а така як Ірма – ластощами і контрабанду вийме.  Так, за невеличкий час жвава собака продемонструвала нам гарні робочі якості та високу схильність до роботи верхнім чуттям. Із неприхованим задоволенням та гордістю господар розповів, що навіть при складних погодних умовах Ірма може чітко відпрацювати поставлене завдання і, якщо є приховані наркотики, виявити їх.

Серед цікавих випадків, що сталися під час служби чотирилапого помічника, Альберт пригадав, коли Ірма виявила приховані наркотики в колонці від комп’ютера. Сім'я французів, подорожуючи на власному мікроавтобусі, вирішила приховати від митників наркотичне зілля, аби в дорозі трохи покайфувати. Але службового собаку, спеціально навченого на пошук наркотиків, обдурити неможливо. Пильний та уважний пес відразу відчув запах «нірвани» і за кілька хвилин правопорушники вже давали митникам пояснення…

Улюблені ласощі грайливої Ірми, це цукрові кістки та мандарини. Вдома вона улюблениця дітей Альберта, який насамперед цінує в ній: відданість,  безстрашність, кмітливість та майстерність.

В народі кажуть: «Вірний приятель – то найбільший скарб». Для Михайла Богданця, інспектора-кінолога, важко уявити пошукову роботу без Арнольда. Непідкупний «оперативник» є незамінним у пошуку наркотичних засобів та інших контрабандних товарів. Серед серйозних виявлень наркотиків на рахунку Арнольда, схрещеного ягдтер’єра із сеттером – три випадки знаходження кокаїну.

Шість років тому Михайло взяв на виховання зовсім ще маленького песика. Та з кожним днем він виховував у ньому дуже цінні якості характеру: витримку, врівноваженість, впевненість, слухняність і пильність. Тепер кінолог впевнений, яку дружбу заведеш, таку й роботу поведеш..

Щороку чотирилапий товариш успішно проходить стажування у кінологічному центрі Держмитслужби України. Середнього зросту чорний красень-шукач обожнює дітей та дуже ігривий. Коли митники до Дня Святого Миколая влаштували екскурсію на митному посту «Малий Березний» для дітей-сиріт з демонстрацією зімпровізованого пошуку наркотичних речовин в автомобілі, то відразу було вирішено залучити доброзичливого Арнольда, який успішно знайшов схованку і в нагороду отримав шквал аплодисментів від дітлахів. Та найбільшу радість учні інтернату отримали від фотосесії разом зі жвавим песиком та його серйозним господарем.

Найкращий чотирилапий митний шукач ніколи не відмовиться від смачненької вареної ковбаси та сосисок. Майстерність і кмітливість Арнольда при виконанні всіляких завдань інколи вражають самого хазяїна. Одного разу, пригадує Михайло, проходячи разом біля легкового автомобіля, чутливий ніс пильного пса-митника вловив знайомий запах … Пізніше у боксі поглибленого огляду тієї автівки, у бампері інспектори знайшли кілька десятків кілограмів контрабандних ковбасних виробів.

На митниці Арнольда вважають «зіркою» телебачення, бо вміє гарно позувати журналістам, поки господар дає змістовне інтерв’ю.

Вікторія Сенгетовська, "Неділя"
08 березня 2009р.

Теги: кордон, митниця, собака, кінолог, наркотик

Коментарі

Марина 2012-08-31 / 22:58:33
Шукаю кінолога для своєї собаки, Порода " німецька вівчарка"

0972292861 2012-08-31 / 22:56:04
Шукаю кінолога для німецької вівчарки у Закарпатській області

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини