Олександр Каменяш: Бюджет 2007 – бюджет геноциду і клептоманії

Під час прес-конференції в Ужгороді в Карпатському інформаційному агентстві Олександр Кеменяш акцентував увагу на тому, що представники антикризової коаліції намагаються подати цей бюджет, як черговий успіх уряду.

Олександр Каменяш: Бюджет 2007 – бюджет геноциду і клептоманіїДосягнення цього бюджету, за його словами, можна порівняти із ще однією так званою перемогою уряду – підвищенням ціни на газ на 130 доларів, хоча ще недавно Янукович на кожному куті кричав, що 95 дол. за тисячу кубометрів – це руйнація економіки.

Янукович обіцяв теплі стосунки з Росією, а привіз високу ціну на газ. Обіцяв покращення життя „вже сьогодні”, а приймає бюджет, який зупиняє ріст добробуту людей і знову повертає державні кошти в технопарки і вільні економічні зони, в чорні діри тіньових схем. По простому це називається брехня.

В ухваленому проекті держбюджету практично не передбачені витрати на соціальні статті. Зокрема, бюджет вперше не дотує Пенсійний фонд. Весь наступний рік люди будуть жити без підвищення зарплати в умовах колосальних тарифів на житлово-комунальні послуги. У той же час реальна зарплата не підвищуватиметься. Вперше з’являється така річ, як надання державних гарантій по кредитах комерційним структурам, тобто фактичний ручний режим розподілу коштів.

Тобто комерційна компанія, контрольована Ахметовим чи Януковичем візьме кредит, вкраде його і зникне, а держава повинна буде ці кредити віддавати. Таким чином, по суті, Урядом Януковича заплановані прямі крадіжки з бюджету. Треба згадати передвиборчий рекламний ролик Партії регіонів щодо "покращення життя уже сьогодні", і подумати, чиє життя покращується таким бюджетом. Не дивно, що держбюджет був прийнятий у першому читанні у день Геловіна, адже цей парламент уособлює нечисту силу, яку слід розігнати.

Під час конференції нардеп Кеменяш заявив, що бюджет не подали у Верховну Раду, а „втюхали” його депутатам, проявивши абсолютну зневагу до парламенту і парламентаризму в Україні загалом. По-перше, затягнули у часі його подання. По-друге, ніхто із депутатів вчасно не отримав ані самого тексту, ані порівняльних таблиць. По-третє, Мороз заблокував можливість опозиції виступити з 10 хвилин з трибуни ВР. По-четверте, антикризова коаліція проголосувала б за цей бюджет без обговорення, бо їм насправді було важливо виконати вказівку.

Під час обговорення бюджету антикризова коаліція не критикувала бюджет. Але дуже намагалася гарно виглядати в очах виборців. І так перестарался, що у своїх зауваженнях, які уряд і не збирався сприймати всерйоз, викрила усю недолугість і непрофесійність бюджету.

Наприклад, Симоненко каже: „Надо формировать доходную часть бюджета не за счет того, что льготы дают представителям бизнеса, а залязят в карман представителям рабочего класса, крестьянства и наших простих тружеников, а за счет того, что реально начнем управлять экономикой”. Зрозуміло, що Симоненко якраз і говорить звідки уряд планує витягнути кошти – від простих людей. А ось фраза Цибенка: „... норму щодо сплати, доплати до базової пенсії за статус дітей війни треба розповсюдити не лише на дітей війни-інвалідів, як це передбачається нинішнім проектом, а розповсюдити на всіх дітей інвалідів”.

А ще вислів Самойлик: „Порушується 22 стаття Конституції України в пропозиціях, які передбачені в статті 40 щодо запровадження обмежень на забезпечення безплатним житлом, опаленням і освітленням педагогічних працівників сільської місцевості... „
Антикризовики самі визнають, що порушується Конституція!

Тому позиція Блоку наступна:

1. Президент має розпустити Верховну Раду. Перший заступник голови фракції Блоку Юлії Тимошенко Олександр Турчинов відзначив, що для розпуску Верховної Ради є всі підстави: "Проблема тільки в одному - президент повинен мати мужність і виконати свій обов’язок по розпуску цього парламенту". За словами народного депутата, тільки нові вибори і новий парламент можуть дати відповідь на проблеми громадян України. На його думку, нинішній Кабінет міністрів не здатний контролювати ситуацію в країні. Турчинов зазначив, що на сьогодні існує дуже багато підстав для розпуску парламенту, і відставки Бориса Тарасюка та Анатолія Гриценка будуть "101-ю підставою для розпуску парламенту". Він вважає, що розпустити парламент Президент може не чекаючи, відправлять цих міністрів у відставку чи ні. "Я ще раз кажу: підстав для розпуску парламенту більше ніж потрібно – наприклад, нелегітимний уряд. З 20 серпня уряд нелегітимний, і є з цього питання - всі юридичні висновки", - наголосив депутат. Олександр Турчинов вважає, що Президентові не потрібно чекати, поки його "виселять з палацу, де він знаходиться, тому, що так, як сьогодні розглядається питання – не всі ж міністри, на кшталт Луценка, побігли під Мороза і Януковича, і саме тому, що Гриценко і Тарасюк цього не зробили, зараз ви бачите - їх готують на винос. І мені здається, що Ющенко затягує питання і ставить під сумнів взагалі існування президентського інституту влади", - наголосив Олександр Турчинов.

2. Юлія Тимошенко вважає, що судити про якість закону про державний бюджет на наступний рік зможуть самі люди, після того, як проживуть за ним кілька місяців. Тимошенко зазначила, що "не політикам судити про те, є цей бюджет бюджетом виживання чи розвитку– про це зможе тільки сказати народ України після того, як скористається трошечки у своєму реальному житті цим бюджетом". За її словами, "політики іноді навішують ярлики на бюджет – проїдання, виживання, ще щось", натомість "краще запитати про це після того, як хоча б три-чотири місяці країна поживе за цими стандартами, які закладені в бюджеті".

3. Заступник глави фракції БЮТ Олександр Турчинов вважає, що повернення екс-губернатора Сумської області Володимира Щербаня в Україну є "повним фіаско" міністерства внутрішніх справ і Генпрокуратури. "Це свідчення того, що в нашій країні немає ні закону, ні людей, які його захищають". За його словами, силові органи України на сьогоднішній день знову перетворюються в органи з’ясування корпоративних інтересів замість того, щоб просто захищати правопорядок. "Я констатую, що сьогодні криміналітет знову відчуває себе хазяїном у країні. Це дуже небезпечна ситуація, і відповідальність за це, безумовно, лежить як на уряді, так і на президенті", - підкреслив Турчинов. За словами депутата, на сьогоднішній день силові структури повністю працюють під контролем уряду Віктора Януковича. "Те, що Янукович захищає Луценка (міністр внутрішніх справ) і не відправив його у відставку разом з іншими міністрами, те, що його захищають Олександр Мороз (голова Верховної Ради) і його фракція, свідчить про те, що цей міністр присягнув їм на вірність і діє під їх контролем", - сказав Турчинов.
Закарпат.info
09 листопада 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини