Михайло Мартин: Прийнявши прапор Закарпаття, депутати облради підтвердили відданість отчому краю, Українській державі

27 лютого 2009 року – один із днів, що назавжди увійшов в історію Закарпаття. Депутати облради У скликання на пленарному засіданні 23 сесії більшістю голосів поіменним голосуванням ухвалили рішення „Про прапор Закарпатської області“ (із 80 присутніх „за“ проголосувало - 74).
Цієї події чекали наші краяни давно, адже всі області України мають свою символіку - герб, прапор, гімн. І тільки Закарпаття залишалося без свого стягу. Його прийняття – справа відповідальна. Особливо, у нашому багатонаціональному краї.

Михайло Мартин: Прийнявши прапор Закарпаття, депутати облради підтвердили відданість отчому краю, Українській державі

Тепер, коли історичне рішення прийнято і прапор Закарпатської області майорить нарівні з прапорами усіх інших регіонів України, у багатьох виникає логічне запитання: „Як це було? Як проходив процес його прийняття?“

Про це – у розмові з першим заступником голови облради Михайлом Мартином.

– Насамперед повинен зазначити, що ця подія – знакова ще і тому, бо їй випало статися напередодні знаменної дати в історії Закарпаття, всієї держави – 70-річчя Карпатської України, яку відзначати разом із усіма закарпатцями приїде Президент України Віктор Ющенко. То ж цілком логічно, ювілейну дату Карпатської України ми зустрічаємо гідно, із прийнятим прапором Закарпатської області, якого вона чекала 18 років. Про те, що наша область єдина серед усіх регіонів України, що не мала свого знамена, говорилося-писалося багато і по-різному. Часто - з негативним підтекстом. Адже, і це не секрет, питання прапора порушували депутати облради всіх попередніх скликань. Хоча повинен нагадати, що після проголошення незалежності України саме Закарпаття першим порушило питання про символіку краю. Зокрема, на сесії Закарпатської обласної ради народних депутатів ХХІ скликання 18 серпня 1990 року було утворено спеціальну комісію з цього питання. А вже 18 грудня 1990 року депутати облради затвердили герб Закарпатської області, та, на жаль, щодо прапора спільної думки не дійшли. Робили спроби і депутати наступних скликань. Востаннє - на сесії обласної ради теперішнього скликання у грудні 2007 року. Причому оця, остання спроба була ґрунтовною, предметною, побудована на величезній підготовчій роботі: проведено низку консультацій з фахівцями в галузі геральдики, науковцями, обговорень з громадськими та політичними партіями, конкурс на кращий проект прапора Закарпатської області, який охопив широкі кола населення краю, науково-практичну конференцію про символіку Закарпаття, дискусії на шпальтах друкованих та електронних ЗМІ, опитування на сайті обласної ради тощо. Словом, стоси списаних протоколів різних робочих засідань, нарад, виїзних обговорень на місцях, виставки проектів прапора, випущено книгу-альбом з цього питання і т. д.. Та депутати вважали, що потрібно додатково попрацювати над підготовленими матеріалами, порадитись з людьми, прислухатись до їх думки. Адже край – багатонаціональний і прапор Закарпаття повинен бути зрозумілим, рідним кожному її мешканцю. І це – правильно. Прапор приймається один для всіх. І поспіх тут - не доречний.

ІПрийнявши прапор Закарпаття, депутати облради підтвердили відданість отчому краю, Українській державі ось на березневій сесії, яка співпала в часі з підготовкою до відзначення 70 –річчя Карпатської України, керівники 6 потужних фракцій, за якими, нагадаю, близько 2/3 депутатів облради, звернулися із заявою на ім’я голови облради Михайла Кічковського з пропозицією порушити це питання знову і включити його у порядок денний пленарного засідання ХХІІІ сесії обласної ради та розглянути проект прапора, який запропонувала група депутатів на чолі з Іваном Балогою. На їх думку, цей проект – найбільш прийнятний. Адже і прапор Карпатської України, ухвалений 15 березня 1939 року, був також синьо-жовтий.. На проекті прапора Закарпаття в його лівому кутку розміщено відомий всім нам герб нашого краю. Головуючий Михайло Михайлович оприлюднив у сесійній залі цю заяву, дав слово всім, хто бажав висловитись з цього питання, а відтак поставив його на голосування, результати якого вже відомі.

У цьому ключі хотів би відмітити величезну роль очільників всіх потужних депутатських фракцій облради, перших керівників області – Михайла Кічковського, Олега Гаваші та його першого заступника Івана Балоги, депутата облради, ректора УжНУ Миколи Вегеша та ін., які доклали максимум зусиль, аби поруч із Державним прапором майорів на всіх державних установах, навчальних та соціальних закладах, оселях патріотів краю і прапор Закарпаття. Адже, справді, прапор, герб, гімн - це джерело, насамперед, вікових духовних устремлінь, суспільної думки, життя. Це – підмурівки, на яких тримаються, як одне ціле, минуле, теперішнє і майбутнє народу. Це – цінність, яка сприяє поступу. У цьому переконуєшся щоразу, коли бачиш перед собою прапор нашої незалежної України, який надихає нас на нові здобутки, звершення, додає снаги переборювати з гідністю труднощі.

Кажу щиро: коли у сесійній залі після підрахунку голосів пролунала хвиля овацій, у грудях защеміло від радості та від гордості за депутатський корпус, який у важливих рішеннях завжди стає одним цілим. Так, дехто не проголосував. Кожен має право на свою думку, позицію. Зрештою, у минуле давно відійшли ті часи, коли всі думали як один, жили як по команді. Демократія тим і цінна, що дає можливість людині бути собою, мати свою точку зору і не боятися висловити її вголос. Але важливо сьогодні й інше.

Закарпаття відтепер на всіх міжнародних форумах з гордістю представлятиме на рівні з іншими регіонами України, Європейських держав наш прапор. Чудовий прапор. Він – величний, поважний, навіть, імпозантний. Те, що треба.

Ясна річ, завдання було непросте. Наш край традиційно називають особливим, оскільки тут живе багато націй і народностей. Одібрати такий варіант, який би став прийнятним для всіх – це було питанням номер один. І, слава Богу, без обтяжливих дискусій, депутати знайшли єдино правильне рішення. Це означає, що всі ми тут, на Срібній Землі, розмовляючи на різних мовах, живемо єдиною великою родиною, в єдиній українській державі, творимо демократичне суспільство, дбаючи про щасливе майбутнє кожної сім’ї нашого краю, всієї України.. Це-істина. Депутати добре розуміють її глибинний зміст. І, ухваливши доленосне рішення щодо прапора Закарпаття, вони ще раз підтвердили це.

Так, прапор - це живий символ і він завжди повинен бути серед людей. Єднати їх помислами і звершеннями на благо держави, рідного краю. Тому, як дуже вчасну і важливу сприйняли депутати облради ініціативу свого колеги - першого заступника голови ОДА Івана Балоги про те, щоб за рахунок бюджетних коштів виготовити прапор області для всіх установ виконавчої влади і місцевого самоврядування , навчальних, соціальних закладів краю. Адже нарівні з державним прапором України, прапор Закарпаття проймає наші уми і серця високими почуттями любові до свого народу, своєї отчої землі.

Іван Чоповдя
05 березня 2009р.

Теги: прапор, синьо-жовтий, сесія, обласна рада

Коментарі

ВЕРХОВИНЕЦЬ 2009-03-13 / 16:32:00
О! Анонім появився. Слава Исусу Христу! Золотинька.Не лишайте нас, бо без Вас нішто читати.Одна демагогія и нивежество.МИ ВАМ поможеме у керті попоратися лиш пишіть.Ги-Ги.

анонім 2009-03-12 / 20:24:00
Михайло вже порозумів, що зробили дурницю, та не знають як поправити. Плювати а потому лизати - не пасує! чекають втручання гаранта за честь "жовто-голубого"!

михайло 2009-03-09 / 11:28:00
Відколи то землі за Карпатами стали нашим отчим краєм? А нинішні обласні депутати нагадують мені тих делегатів,що проголосували за воз"єднання з Рад.Україною.Воліли би їх на жвливу упішкати ще доїх народження.Не було би у нас теперішніх проблем.

orange 2009-03-07 / 20:11:00
Що, анонім-ко, ти тепер "русинка"? Спалилась"ся?.. :))

Уйко из полонины 2009-03-07 / 18:36:00
Пане Мартин!Дуже хот1ли бысьме знати, як пройшло голосуванья по " фракц1ях", к1лько голосувало галичан, к1лько закарпацькых перевертн1в, ай к1лько вас там депутат1в, из темным прошлым,як1 ся изпрятали за депутатський мндат???

Совість 2009-03-07 / 14:08:00
Обласна Рада то свадебні генерали які рішили прогнутися перед Ющем.

русинка 2009-03-07 / 11:40:00
ЙОЙ!!! НЕ ЛИШАЙ НЯ, ОРАНЖИКУ! ЯК Я БУДУ БЕЗ ТЕБЕ!

orange 2009-03-06 / 23:23:00
анонім-ко,



"мій сайт"?.. :(



Не маю більше бажання відслідковувати вашу хворобу. Шукайте собі інших психіатрів...

Митьо 2009-03-06 / 23:07:00
Смішно впозіровав у сисі дны й хорішта Михайил Алмашій, котрый у дакілкох новинках напечатав свої "труды" про Духновича, из котрых сивіняшный Духнович упозірує натілко вірным... комаништичным идеям, што - кить віровати Алмашійови ! - та Духнович щи задовго до Маркса-Енгелса-Леніна быв первым у світї команіштом. Єдным словом, писанина хорішты Мигаля Алмашія тупа, примітивна, бездарна, воістину на уровни затурканого сілського вчитиля.

анонім 2009-03-06 / 14:29:00
А то дуже розумна статя -як балога "пудглядає" у примірочні кабіни, же як Юля шатя мірять. У Франції. Солідно. На весь світ. Таку солідність може собі дозволити писати лем україська...хто вто пише? А Юля жінка гарна.

анонім 2009-03-06 / 14:04:00
Naszori, ja ne pan. Oranzséku, tvuj szajt csétajeme lem té aj ja. Té,bo té kuszok gazdé-szajta, a ja bo u kérti dozsdy.

сорри 2009-03-06 / 13:55:00
Пане анонім, вам більше нічим займатися? Зафлудили мадярськими значками і своїми дурницями весь сайт!

анонім 2009-03-06 / 12:13:00
Znas , oranzse, "...préjnyaté !!! prapor kraju i POSZMERTNO nahorodété ZASZNOVNÉKIV karpatszykoji ukrajiné." NAJVEKSÉMÉ BUKVAMÉ - I NA HOVERLU !naj BILYS DOCILYNÉJ, PRAVDÉVÉJ KLÉCS , soszy te mohlé prédumaté!!! BURNÉJE APLODISZMENTÉ.

orange 2009-03-05 / 22:51:00
Нічого-нічого, анонім-ко. Не переживай. Ти вже тут і матюкалася. Ми вже звикли до твоєї азіатсько-русинської манери висловлюватися... :)

анонім 2009-03-05 / 18:59:00
Муй вік не для тебе, дитино. То факт. Лем же так вуйшло. Но, вік ми не мішать щи й тебе загнати. До ОРКів. Як на моє -йой , ньет, прошу тя. Іду пити мінералку, анальгін... Ґазети не читам уже 10 року. Шо ня затягло у тоте дибрі? Бісять ня не тоти дебільні всякі міроприємства, лозунґи, а люде, котрих знаву, вижу каждий динь, тоті дуплаві голови... Треба на них СРСР назад ! Дуже треба !!! ТАКОЙ ДУПЛАВОЄ ЛЮДСТВО ЖІВАНУ, ЛИЦЕМІРУ лем на гнуй ВУТКИ ВАЛОШНІ. Та не у Мадярщину утікати, не у пінгвінію , а світом! Ниґда вецце не включу тоту машину. Тото такоє тупоє же бидло - мягко сказано... то БИДЛО З ПОМИЙКИ. З ТОГО РЕГОЧЕ !!!! РЕГОЧЕ СВІТ!!! а воно несе тоту перетиту, зажирілу гузицю, тай щий гордой на ся... ТУПОРИЛІ КРЕТИНИ !!! Но видиш , тай покуй. Прорвало. Киби ще й хтось прочитав... но нич НАЙ СЯ З ВАС РЕГОЧЕ СВІТ!!! ЗАСЛУЖИЛИСЬТЕ,,,

orange 2009-03-05 / 18:39:00
Ви висловилися з надзвичайною м"якістю і в стилі, властивому "русинським" жінкам похилого віку, матерям і бабусям :)

анонім 2009-03-05 / 18:19:00
Недоправлені алкаши. Отчий край... суки.

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини