Над Закарпаттям розвивається український прапор

Після сімнадцяти років суперечок Закарпатська облрада затвердила для регіону «проукраїнський» прапор. Русини знову програли.

Над Закарпаттям розвивається український прапор

Останнє засідання обласної ради в Ужгороді стало історичним для Закарпаття: на ньому нарешті затвердили офіційний прапор області. До минулої п'ятниці регіон залишався останнім в Україні, що не має власного стягу – 17 років на Закарпатті сперечалися, який прапор кращий: український «жовто-блакитный» чи російсько-русинський «триколор».

Натомість тепер на головній площі країни поряд з синьо-жовтим прапором встановлений ще й закарпатський стяг, практично ідентичний державному. Регіональний прапор повторює кольори українського і відрізняється лише наявністю на ньому герба з бурим карпатським ведмедем у верхньому кутку.

Затвердження регіонального прапора перетворилося в регіоні на питання суто політичне. Ще б пак – Закарпаття вважається одним із потенційних осередків сепаратизму, і затвердження «правильного» прапора регіону могло б заразом дати емблему борцям за відокремлення області від України.

Довгий шлях до синьо-жовтого прапора

Від часів проголошення Незалежності спроби затвердити прапор регіону робилися аж чотири рази. У 1990-му і 2001 роках цього зробити не вдалося. Наступний раз це питання стало на порядку денному в кінці 2007-го.

Саме тоді тема русинів активно дискутувалася як у Закарпатті, так і в Києві. Місцева облрада вже визнала їх окремою національністю, викликавши цим масу обурення у всій країні. Тому, щоб не «сипати сіль на рану», в Ужгороді вирішили відкласти розв’язання цього питання до кращих часів.

«Кращий час» настав за півтора роки. Питання про затвердження прапора області було головним на сесії облради 27 лютого. Варіантів, як і минулого разу, пропонувалося два: «синьо жовтий з ведмедем» і «триколор», що вважається прапором закарпатських русинів.

На думку багатьох істориків регіону, синьо-жовтий прапор в краю використовується ще з 1709 року: стрічку цих кольорів подарувала імператриця Австро-Угорщини Марія Терезія єпископові греко-католицької церкви Андрію Бачинському як стяг місцевої єпархії. До складу Чехословаччини Закарпаття також входило під «синьо-жовтим» прапором. Цей же прапор був офіційним прапором Карпатської України.

Свої аргументи були і у прихильників «триколора»: він, мовляв, був прапором товариства Олександра Духновича, наймасовішої русинської організації ХІХ століття. Тепер цей прапор є прапором всіх співтовариств, що входять у Світову раду русинів, прапором «матері всіх русинів – Підкарпатської Русі».

П'ять фракцій обласної ради – провладні «Наша Україна», Партія регіонів, «Батьківщина» і опозиційні БЮТ і «Народна» – підтримали «синьо-жовтий» варіант. Головний захисник цього прапора, депутат від «НУ», історик і ректор Ужгородського національного університету Микола Вегеш з трибуни облради заявив, що саме цей прапор найчіткіше відображає історичні традиції області.

«Русинський» варіант обстоював, по суті, єдиний депутат – «нашоукраїнець» Євген Жупан, що очолює Народну раду русинів Закарпаття. Проте його аргументи про давнє використання закарпатцями триколора просто ігнорували.

Таким чином, результат голосування був вирішений наперед. З 78 присутніх депутатів 74 проголосували «за», троє не голосували, один депутат утримався. Під час голосування депутат Жупан розгорнув у залі ради русинський триколор і почав голосно доводити неправоту своїх колег. Проте результат у наявності: вже через півгодини на Народній площі перед обласною радою поряд з українським висів синьо-жовтий прапор з ведмедем.

І жодного сепаратизму…

Таким жестом обласна влада на всю країну заявила, що Закарпаття – це частина України, і ніяких передумов для активізації тут сепаратистських настроїв немає.

Проте незрозумілою залишається відповідь на питання: чому до ухвалення цього рішення облрада йшла стільки років? Чому місцева влада весь час не наважувалася зробити цей крок?

Можна припустити, що мотивів для ухвалення «проукраїнського» прапора у закарпатських депутатів було два.

По-перше, близькість святкування 70-ліття проголошення Карпатської України. Цього дня увага всієї України, особливо націонал-патріотичних сил, буде прикута до Закарпаття. І місцева влада нібито вирішила застрахуватися «проукраїнським» прапором від неминучої в цьому контексті критики за визнання «русинів» національністю, мовчання у відповідь на проголошення русинами-радикалами автономії тощо.

По-друге, це страх облради перед можливим розпуском. Нагадаємо, що ще кілька місяців тому нардепи-«нашоукраїнці» Юрій Костенко і Ярослав Джоджик зареєстрували ухвалу про розпуск Закарпатської обласної ради за її «прорусинську» діяльність. З конфіденційних джерел в облраді «Главреду» стало відомо, що депутати справді злякалися цієї загрози, тим більше що Верховна Рада вже довела свою рішучість, у грудні минулого року за набагато менш серйозні гріхи розпустивши Тернопільський обласний парламент.

Тому, порахувавши, що одного звернення до ВР з проханням не чіпати їх може виявитися мало, закарпатські депутати затвердили «жовто-блакитний» прапор, чим ніби довели свою українськість і відхрещування від сепаратизму будь-якого штибу.

А що русини?

Русини Закарпаття зазнали чергової поразки. Нищівна поразка у «війні за прапор» стала зайвим підтвердженням того, що колишньої підтримки своїх ініціатив в облраді вони вже не мають. До того ж їх радикальним лідером Димитром Сидором впритул зайнялася СБУ...

Слід зазначити, що після проголошення Конгресом підкарпатських русинів автономії русинський рух справді пішов на спад. Гучних заходів русини не влаштовують, у ЗМІ їхні дії обговорюють значно рідше.

На цьому тлі абсолютно нелогічними видаються дії обласної ради, яка, з одного боку, вибачається за дії радикалів перед Києвом і відкидає їхній варіант регіонального прапора, а з іншого – продовжує виділяти на діяльність русинів бюджетні гроші!

Мова йде про фінансування газети «Підкарпатський русин». У січні цього року під час розподілу грошей обласного бюджету на друковані видання, депутати відгукнулися на прохання русинів профінансувати їхню газету як ЗМІ національної меншини і виділили на цю справу 60 тисяч грн.

Це рішення відразу ж опротестували в прокуратурі, але результату це не здобуло. Тепер русини таки видаватимуть власну газету за державний кошт. Утіха єдина – що прапор, який майоріє над центральною площею Ужгорода, символізує все-таки єдину, соборну Україну…

Денис Фазекаш, Ужгород, «Главред»
02 березня 2009р.

Теги: Закарпаття, Ужгород, обласна рада, русини, прапор

Коментарі

анонім 2009-03-03 / 15:49:00
Ember, ember, чим веце такого смітя, тим влиже укралїна до Європи! Тим ліпше там розумівуть- же посередині материка є ГОСУДАРСТВО УКРАЛИНА!

ember 2009-03-03 / 10:09:00
Над Закарпаттям розвивається український прапор

V tom to i problema, shto ne za(pid)karpatskyj...

Eto toljko u nas khvatet uma na to, shtob magzaina na territorii Ukrjiny (v Uzhgorode)nazvatj Ukrajinoj, hotelja v Uzhgorode nazvatj Uzsgorodom, dugovo hotelja na Zakarpattje (v Uzhgorode) nazvatj Zakarpattje, i nakonets praporom oblastji vypratj prapor vsego gosudarstva:)



Микола Жалива 2009-03-03 / 09:25:00
Микола на репортері допісівся :) в доступі на сайт мені заборонено.

На рахунок прапора не згоден , прапор не "тряпка" таке рішення треба принимати

не кулуарно , а всенародно!

paliiivan 2009-03-03 / 07:43:00
www.vesti.ru




01 марта 2009 г. 20:48

Русины. Съезд в изгнании



Украина. Притеснения национальных меньшинств. Закарпатские русины -(...)



Адмін. ЧИТАЙТЕ "ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ У РУБРИЦІ КОМЕНТАРІВ": ЗАБОРОНЕНО - розміщувати розлогі цитати чи цілі матеріали інших авторів, замість яких рекомендується давати посилання на ці інформації в мережі;

rusyn 2009-03-02 / 23:27:00
Ко уже у нас лем не бов?!




Каждий рано авадь пузнo мусить гет!



Я уже вас виджу дома,на вкраинi милуй,



серед степу вашi прапори.

Читаю і радію 2009-03-02 / 20:23:00
Для наці завжди було важливіше встановити прапор, повісити герб, позатикати роти опонентам, а не розбудовувати країну. Нехай радіють, що синьо-жовта хоругва розвівається на центральній площі "країни" (браво! це описка, чи що?). Може, тепер заспокояться, а то їхні дикі танці на могилах супротивників вже добряче набридли.

До речі, слід би було знати, що з початку свого існування герб наш мав зовсім інші кольори: замість жовтих - золоті, замість білих - срібні, а ведмідь не бурий, а червоний. Але наці не до науки, головне - синьо-жовта фана! Ура!

Костя Берш 2009-03-02 / 19:37:00
Лужків і Затулін вже приготувалися стати почесними громадянами нової незалежної республіки. Втім з часів Комінтерна Гбешникі без зусиль морочили голову і більш цивілізованим країнам, ніж Абхазія, Південна Осетія або Закарпаття.

val 2009-03-02 / 16:56:00
Балогу-на шибеницю...

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини