На Закарпатті затверджено Регіональну програму поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на 2008-2011 роки

27 лютого на пленарному засіданні двадцять третьої сесії Закарпатської обласної ради У скликання затверджено Регіональну програму поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на 2008-2011 роки.

На Закарпатті затверджено Регіональну програму поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на 2008-2011 роки

З виступу на сесії начальника Територіального управління Держгірпромнагляду  по Закарпатській області Михайла САВАРИНА:
 
Шановні  депутати!

Дозвольте презентувати вам «Регіональну програму поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на 2008-2011 роки».

Перш за все,  вважаю за необхідне мотивувати потребу в  запровадженні такого проекту. Стаття 43 Конституції України гарантує працівникам підприємств, установ та організацій усіх форм власності забезпечення  належних, безпечних і здорових умов праці. Чи маємо такі насправді?  Аналіз показує, що більшості роботодавців до ідеалу ще дуже далеко, а є , на жаль, і такі, які прагнуть якомога більше отримати від своїх колективів, вкладаючи в них по мінімуму, тобто замість дбати про підлеглих відверто експлуатують їх,  не переймаючись обов’язком берегти людину як надбання своє. Завдання допомогти власникам об’єктів господарювання обрати правильну тактику - це  в інтересах як роботодавця, так і  держави – чи не найголовніше на порядку денному, бо завтра може виявитись нікому буде примножувати як його власний капітал, так і надбання України в цілому.  Тож актуальною і надзвичайно важливою бачиться головна мета, яку переслідує Документ – реалізація низки конкретних заходів, спрямованих на виконання завдань організаційного, матеріально-технічного, наукового та нормативно-правового забезпечення діяльності всіх роботодавців, що використовують найману працю, у сфері охорони праці, подальшого вдосконалення системи державного управління та нагляду за охороною праці і промисловою безпекою.

Без сумніву, на адресу Програми можна зробити численні критичні закиди, адже через  законодавчі й організаційні недоробки та фінансові труднощі вона наразі далека від еталону досконалості. Проте потрібно докласти максимум зусиль для поступальних кроків у визначеному напрямку, адже вони – гарантія постановки проблем виробничої безпеки на рівень цивілізованих країн, у яких життя та здоров’я людини –  найвища цінність.

Головний чинник, з огляду на який можемо усвідомлювати наші упущення або ж здобутки  в працеохоронній царині – рівень виробничого травматизму. Відрадно, що кілька років поспіль показник його в нашому регіоні зберігає тенденцію до зниження: у 2008 році, зокрема більш ніж на 30 та 40%%  відповідно загальний і смертельний. Реалії ж, на жаль, підкидають подеколи випадки, яким стомлюєшся дивуватися. Наприклад, спроби всупереч тверезому глузду приховати факти травмування працівників на виробництві. Чим закінчуються такі історії? За усім відомою сентенцією «все приховане рано чи пізно стає  очевидним» - судовими тяганинами між роботодавцями та працівниками, які замість на випадок серйозних розладів здоров’я робити все, як того вимагає закон, стали до змови з власниками, спокусившись разовими подачками…

Презентована ж Програма , передбачаючи комплексне розв’язання проблем з охорони праці в регіоні, створення належних  безпечних умов праці на виробництвах, ставить конкретні завдання: забезпечення нормативно-правовими  законодавчими актами з охорони праці, створення необхідної бази  робіт підвищеної небезпеки, потенційно небезпечних об’єктів, об’єктів підвищеної небезпеки, усунення небезпечних і шкідливих факторів на виробництві, запобігання нещасним випадкам, аваріям та професійним захворюванням, соціальний захист працівників. Запровадження їх у практику зводитиме до мінімуму негативні тенденції, згубну практику діяти в обхід законодавчих норм.

Обнадіює й акцент, який ставить Програма на відповідальних виконавців заходів. Все, що передбачено в Документі, потрібне й робитиметься не тільки Територіальним управлінням Держгірпромнагляду по Закарпатській області, функції якого у першу чергу - нагляд і контроль, а й владою на місцях: райдержадміністрціями та міськвиконкомами спільно з керівниками підприємств та профспілковими організаціями.

Великі надії покладаються Програмою у сенсі профілактики виробничого травматизму й на Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Закарпатській області.

У попередні роки галуззю, що набула розвою в регіоні, стало будівництво. Треба передбачати, що незважаючи на кризові явища в економіці, обсяги його не зменшуватимуться. Тож зберігатимуться і ризики травмування будівельників. Щоб уникнути їх,  розділ «Будівництво» Програми  передбачає видавати ліцензії на будівництво тільки тим підприємствам та організаціям, які отримали дозволи на виконання робіт та експлуатацію обладнання підвищеної небезпеки; посилити увагу до ведення робіт на будівельних об’єктах, експлуатації технологічного обладнання, устаткування підвищеної небезпеки; оформлення трудових відносин між роботодавцями працівниками в рамках чинного законодавства; підвищення рівня експертної оцінки проектів, вдосконалення проектів виконання будівельних робіт; забезпечення засобами індивідуального захисту та спецвзуттям.

Один з важливих розділів Програми - «Газопостачання та газозабезпечення» - з огляду на останні надзвичайні події у газовій галузі в багатьох регіонах України, акцентує увагу на необхідності організації проведення планового технічного обслуговування внутрішньо будинкових систем газопостачання житлових та громадських будинків, здійсненні контролю за наявністю сигналізаторів до вибухової концентрації паливного газу та перевірок димових і вентиляційних каналів, утримання в належному стані вводів інженерних комунікацій у житлових будинках. Виконання цих заходів зменшить ризики, що можуть спричинитися до численних аварійних ситуацій, що загрожують життю та здоров’ю наших співгромадян.

Найважливіше з достоїнств, що його хотілося б виділити у Документі: червоною ниткою проходить крізь нього турбота про кваліфікаційну підготовку кадрів, зайнятих у тій чи іншій галузі. Сьогодні, до прикладу, відчувається дефіцит фахівців «вузьких» спеціалізацій, газопостачальна галузь забезпечена підготовленими спеціалістами на 45-65%, спеціалістів будівельних професій у професійно-технічних училищах майже не готують… Всі ж наші біди, як відомо, від незнання, адже навряд чи ветеринар за освітою зможе оцінити небезпеку аварійної ситуації на газопроводі. Тому увага до питань як фахової підготовки, так підвищення кваліфікації чи системи перевірки знань з охорони праці та промислової безпеки на порядку денному - №1.
Реалізація заходів Програми, без сумніву, сприятиме поліпшенню стану промислової безпеки та охорони праці на підприємствах регіону, зменшенню кількості аварій і нещасних випадків на виробництві. В майбутньому з доброї волі всіх учасників реалізації цього проекту  до нього долучатимуться свіжі сили, освоюватимуться  нові пласти невирішених проблем, розроблятимуться і втілюватимуться аналогічні програми на рівні міст та районних центрів. Одним словом, робитиметься  потрібна і важлива справа в сенсі соціального захисту людини. Тому прошу  депутатський корпус долучитися до вдосконалення винесеного на обговорення документу конструктивними пропозиціями  та підтримати його прийняття.

Прес-служба Теруправління Держгірпромнагляду України по Закарпатській області
01 березня 2009р.

Теги: Закарпаття, Ужгород, безпека праці

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

10:03
У Мукачеві в готелі загорівся матрац в номері
17:31
На ужгородській об'їзній водійка Subaru вилетіла через бордюр на газон і збила дорожній знак
11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
» Всі новини