В Ужгороді вручили закарпатські Оскари

На Закарпатті фінішував 7-ий рейтинг «Лідер року».

В Ужгороді вручили закарпатські Оскари

Сталося! 23 лютого відбулася урочиста церемонія нагородження лауреатів уже сьомого закарпатського рейтингу «Лідер року». Як зізнався голова Експертної ради конкурсу, головний редактор газети «Неділя» Михайло Носа, 7 років тому він сам би не повірив, що конкурс проіснує так довго. Проте «Лідер року» не просто живе, а процвітає, з року в рік стаючи все більш авторитетним. Про це свідчить бодай те, що всі переможці та більшість номінантів відвідали урочисту частину, а власники «закарпатських оскарів» не приховували свого задоволення й хвилювання від того, що Експертна рада саме їх визнала найкращими у своїх галузях.

Звісно, вистачає у премії й критиків. І це не дивно. Такі рейтинги апріорі суб’єктивні, навіть найпопулярніші «Оскар», «Ґремі» чи списки найкращих журналу «Форбс». Проте, по-перше, конкурентів у «Лідера року» наразі в області не існує, по-друге, до Експертної ради входять 17 керівників і журналістів закарпатських ЗМІ, тобто майже два десятки самодостатніх людей, які мають свої погляди на політиків, громадських діячів, підприємців тощо. Висування номінантів і визначення переможців проходило в запеклих дискусіях, подеколи долю переможця визначав усього один голос переваги. До речі, Експертна рада вирішила цього року нікому не присуджувати перемогу у категорії «Фінансова установа року», повважавши, що, з огляду на фінансову кризу й ситуацію, в якій опинилася більшість банків та інших фінустанов, на «оскара» ніхто не заслуговує.

Отже, минулого понеділка свої статуетки й дипломи отримали 14 лідерів 2008 року. У номінації «Визнання року» найкращим експерти назвали доктора медичних наук, професора УжНУ Василя Русина, який 2008 року отримав Державну премію в галузі науки і техніки – ставши, таким чином, першим закарпатським медиком за останні 60 років, що вдостоївся такого визнання.

Серйозною була конкуренція в номінації «Навчальний заклад, викладач року», на яку попередньо висунули понад 20 закладів освіти. Із квартету фіналістів перемогу цілком заслужено присудили Мукачівському військовому ліцею. Цей заклад за 10 років свого існування виховав чимало студентів для військових навчальних закладів, понад 60 офіцерів, виростив кількох військовослужбовців, відзначених високими нагородами. «Я хочу подякувати за це визнання роботи нашого колективу. Не сказав би, що ми робимо щось дуже визначне, але в нашій команді кожен свою справу виконує сумлінно, – сказав розчулений директор ліцею полковник Олександр Гальченко. – Мені дуже приємно, що наш військовий ліцей відзначили у рік, коли ми святкуємо ювілей. Знаєте, щоб за останні 20 років почути від засобів масової інформації щось приємне на свою адресу, треба дуже постаратися. Бо позитиву про армію ми чуємо дуже мало. Я б сказав, що останні двадцять років ішла потужна кампанія дискредитації наших Збройних сил. І в цьому світлі нинішня нагорода, визнання, яке ми отримали, важить іще більше».

«Карпатський інформаційний центр» випередив у номінації «Готельний сервіс та туристичні послуги» такі потужні туркомплекси, як «Воє­водино», «Карпатський мисливець», «Унгварський» і «Золота гора». Члени Ради оцінили роботу центру в поширенні туристичної інформації та сприянні в налагодженні контактів усіх суб’єктів туристичної діяльності краю. «Туристичний вісник» відомий практично всім бізнесменам у сфері туризму та журналістам краю.

Торговий центр «Дастор» не мав  рівні, на думку експертів, у номінації «Громадське харчування та торгівля». «Звичайно, людина живе і працює не для того, щоб потрапляти в якісь рейтинги, – відзначив директор супермаркету Роберт Горват. – Звичайно, мені приємно, що мою роботу оцінили. Але це, я б сказав, наслідок. Важливо не міняти курсу, фарватеру і послідовно рухатися в тому напрямку, який  обрав. І тоді, звичайно, буде й відповідна оцінка твоєї роботи».

«Керівником року» став Володимир Панов, гендиректор девелоперської компанії СТС. Серед своїх же колег у номінації «Журналіст року» було обрано ведучого телеканалу «Тиса-1» Максима Мельника, котрий відзначив, що приймає нагороду не як власну заслугу, а як результат роботи всього телеканалу. Дістала «Тиса-1» і ще одну статуетку – в номінації «Культурно-просвітницька діяльність» – за проведення фестивалю «Мій рідний край». У номінації «За сприяння і підтримку ЗМІ» нагородили фінансиста – керуючого ЗФ «Райффайзенбанк Аваль» Віктора Гончарка. У номінації «Приватні підприємства, підприємці» Експертна рада відзначила художника й підприємця Йосипа Бартоша, який нині опікується Чинадіївським замком.

Не менш серйозною конкуренцією вирізнялася й номінація «Медичний та оздоровчий заклад». Цьогоріч до фіналу голосування увійшло 6 закладів: лікувальний комплекс «Термал Стар», обласна алергологічна лікарня в смт Солотвино, дитячий пульмонологічний санаторій «Малятко» в Ужгородському районі, обласна інфекційна лікарня, Центр ней­рохірургії, обласний кардіодиспансер. Діти – наше майбутнє, очевидно, вирішили члени Експертної ради й присудили перемогу «Маляткові». «Не скажу, що я була здивована, дізнавшись про перемогу нашого санаторію, – зізналася нашому кореспондентові голов­ний лікар закладу-переможця Галина Мороз. – То були інші почуття: я була щаслива. Мене і тепер переповнюють емоції. Дуже приємно за таке високе визнання журналістів. Наш колектив за підтримки обласної державної адміністрації, управління охорони здоров’я усе робив для того, щоб санаторій «Малятко» заслужив високої оцінки. І ми нині маємо чим гордитися. Але особливо приємно, що нас визнали кращими серед низки дуже відомих медичних закладів, які вийшли до фіналу».  

Напевно, найлегше експертам було обрати «Виробника краю». Не бажаючи образити інших, без сумніву, також гідних, відомих далеко за межами Закарпаття великих підприємств, все ж таки констатуємо, що авторитетнішого (у своїй галузі) на світовому ринку закарпатського виробника, аніж «Фішер-Мукачево», наразі не існує. Лідер із виробництва гірських і бігових лиж уже вдруге вдостоюється такого визнання. Іншим же виробникам хочемо побажати рости й досягати високої планки, заданої «Фішером».

Натомість найбільш дискусійними номінаціями (що й не дивно) були, так би мовити, політичні: «Регіональний лідер року», «Громадський діяч року» та, власне, «Політик року».

У першій номінації перемогу здобула міський голова Чопа Галина Цар. Обійшовши у «фінальному забігу» 4 колег-конкурентів. «Сказати, що я хвилююся, що для мене сьогодні дуже відповідальний день – не сказати нічого, – зізнавалася схвильована переможниця. – Я йшла сьогодні на церемонію і згадувала, як відбувалися вибори у нашому місті. У першу чергу нинішнє визнання – це нагорода команді, яка йшла зі мною на вибори і нині працює у Чопі. Я вдячна організаторам і експертній раді. Оцінка журналістів особисто для мене є надзвичайно важливою. Це справді дуже високе визнання».

«Громадським діячем року» став нещодавно обраний мер Мукачева Золтан Ленд’єл. «Чесно скажу, я в житті не дуже розбещений нагородами, тому перше враження, яке в мене було, коли дізнався про цю відзнаку: це, напевно, не про мене, – зізнався Золтан Золтанович. – Думаю, такі перемоги не можуть здобуватися просто так – це результат роботи нашої команди. Можливо, на журналістів вплинули вибори міського голови Мукачева 2008 року, на яких ми показали, що такого, як 2004-го, вже не буде: ми живемо в іншій державі».

І, нарешті, переможцем у найскладнішій і найбільш дискусійній номінації, обійшовши п’ятьох конкурентів, став народний депутат України, голова партії Єдиний Центр Ігор Кріль. Політик минулого року практично весь час провів у столиці. Проте, дізнавшись, що на батьківщині його відзначили, викроїв час, аби відвідати Ужгород й особисто взяти участь у церемонії. «Для мене нинішня нагорода – перша така. Я ще ніколи в житті не тримав у руках жодної статуетки. І мені приємно, що отримую цю нагороду саме на Закарпатті, вдома, – зізнався Ігор Іванович. – Не секрет, що більшу частину минулого року я провів у Києві, працював там. Але коли мені повідомили, що журналісти, Експертна рада оцінили мою роботу й відзначили цією нагородою, мені було дуже приємно. Я кажу це щиро, повірте. Тут, на Закарпатті, мій дім, тут живуть мої батьки, друзі, тут моя сім’я. Тому я вдячний експертам, журналістам, яких давно знаю і вважаю справж­німи професіоналами, за цю нагороду».

Вручення «центрової» нагороди стало завершальним для сьомого «Лідера року». Але вже незабаром Експертна рада конкурсу почне оцінювати кращих на Закарпатті у рамках «Лідера року-2009». У тому, що він стане почесним для майбутніх переможців, уже, здається, не сумнівається ніхто...

Юрій Лівак, Ярослав Світлик, фото Радіона РАБІНОВИЧА, Павла БІЛЕЦЬКОГО, ЗІА "Простір"
25 лютого 2009р.

Теги: Закарпаття, Ужгород, Оскари, Лідер року

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини