Віктор Балога: Ротації в уряді доречні разом із призначенням нового прем'єра

Глава Секретаріату Президента Віктор Балога заявляє, що кадрові зміни в уряді треба розглядати тільки разом із призначенням нового прем`єр-міністра.

Про це йдеться у коментарі В.Балоги, текст якого розповсюджений прес-службою Президента України.

Віктор Балога: Ротації в уряді доречні разом із призначенням нового прем'єра

За словами В.Балога, зміни в персональному складі Кабінету міністрів, які останнім часом намагається провести прем`єр-міністр Юлія Тимошенко, остаточно перетворять нинішній уряд на особисту вотчину його керівника.

На його думку, наполегливе бажання Ю.Тимошенко сформувати «команду однодумців» означатиме встановлення в уряді диктату лише однієї думки - самого прем`єра.

При цьому В.Балога вказав на очевидну невідповідність кадрових планів Ю.ТИМОШЕНКО вимогам Конституції. Оскільки у Верховній Раді було офіційно оголошено про створення нової коаліції, вона має висувати своїх представників на міністерські посади, а Президенту має бути зроблена пропозиція щодо нового керівника уряду.

«Мало того, що вищий законодавчий орган держави - парламент - вже кілька місяців поспіль грубо порушує Основний Закон, адже у новоутвореній коаліції немає більшості голосів. До цього неподобства додається і те, що уряд спирається на інвалідну коаліцію, яку підпирає тільки ситуативне, корисливе голосування комуністів або частини блоку «Наша Україна - Народна самооборона». Показово, що тепер партнерами Ю.Тимошенко в НУ-НС є група сумнозвісних «любих друзів», які колись були так нещадно критиковані, а зараз наполегливо просуваються на вищі щаблі влади.

Кадрові апетити прем`єра та її нових політичних союзників зазіхають на Конституцію. Проведення міністерських ротацій буде сумнівним з токи зору їх відповідності Основному Законові», - наголосив В.Балога.

Поряд із юридичними аспектами можливих змін у складі Кабміну глава Секретаріату звернув увагу на низку політичних моментів. За його оцінкою, у діяльності Верховної Ради шостого скликання значно вищий відсоток політичної корупції, ніж у попередньому складі парламенту. Це добре видно з того, як формувалася нинішня псевдокоаліція, як створюються тимчасові ситуативні союзи, що приймають явно лобістські закони чи дають «зелене світло» багатомільярдним оборудкам, як відбувається бартерний торг посадами у обмін на одноразові політичні послуги.

«Ця ситуація викликає дуже чіткі аналогії з 2006 роком, тодішньою поведінкою соціалістів і їхнього лідера О.Мороза. Зараз його вміло наслідує фракція комуністів, яка навчилася з великою вигодою для себе міняти ленінські ідеали на прагматичні відсотки від реалізації суто «буржуйських» схем. А посада голови Держкомархіву - приємний бонус від Ю.Тимошенко за постійну підтримку і допомогу. Абсурдність і цинізм такого стану справ у парламенті бентежить всього десяток-другий депутатів, зате влаштовує всіх інших, у тому числі й голову Верховної Ради», - переконаний В.Балога.

На його думку, прем`єр через зміни в складі Кабінету міністрів хоче одночасно вирішити кілька питань. Зокрема, «забетонувати» будь-які прояви інакодумства міністрів і досягти доведеної до автоматизму одностайності голосування за урядові рішення. Крім того, витиснути з уряду тих урядовців, які є перешкодою на шляху втілення кон`юнктурних планів Ю.Тимошенко і БЮТ. Також прем`єр заплатить міністерськими портфелями за свою підтримку у ВР тим політичним силам, які раптом почали виявляти невластиву раніше палку любов до керівника уряду, вважає В.Балога. «Саме через це у зоні ризику опинилися міністри, до роботи яких не було пред`явлено жодних серйозних претензій. Однак їхнім потенційним наступникам слід розуміти, що їм пропонується не реальна участь в діяльності уряду, а тільки ілюзія», - зауважив він.

«Схоже, бажання Ю.Тимошенко перетрясти Кабмін настільки сильне, що вона не хоче зважати на очевидні правові та політичні бар`єри і готова піти на порушення Конституції. Є всі підстави припустити, що БЮТ у будь-який спосіб вербуватиме депутатів для результативного голосування, тих же комуністів і «любих друзів», що лише посилюватиме корупційний розпад парламенту. Але навіть кадрове оновлення Кабміну не зніме з прем`єра відповідальність за економічну кризу в країні, масові звільнення, зростання боргів, падіння життєвого рівня людей», - підкреслив глава Секретаріату.

24 лютого 2009р.

Теги: Балога, Тимошенко, уряд

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини