Цигани закарпатського Мукачева обирали собі барона на наступні 4 роки

"Роми! Хто прагне керувати нашим мікрорайоном наступні чотири роки, з іспитовим терміном один рік, просимо подати до виборчої комісії свої заяви і програму дій" - таке оголошення угорською та українською мовами рясніло на всіх вулицях п'ятитисячного циганського табору, що в закарпатському місті Мукачево.

Цигани закарпатського Мукачева обирали собі барона на наступні 4 рокиКандидат у баро має володіти державною (українською) мовою, мати, принаймні, дев'ять класів освіти, бути старшим за 28 років І проживати у мікрорайоні не менш як п’ять років. Остання вимога до кандидатури циганського баро особливо цікава: кандидат не може мати судимостей... На цих незвичних виборах побував наш кореспондент.

...Сюди я приїхав не дуже вчасно. Табір гудів, як розтривожений вулик. До баро (саме так місцеві називають барона) підходили цигани, мало не сім'ями.

Перебиваючи один одного, вони дуже емоційно розповідали (переважно угорською) про пригоди, які довелося пережити минулої ночі. В одних буревій, що пронісся над містом, зірвав дах над головою, в других повалив будинок, у третіх вивів з ладу електромережу. Кожен не просив — благав баро чимось допомогти. І той розривався на всі боки.

У моїй уяві обійстя баро вимальовувалося як щось розкішне і велике. А тут - два скромненькі будиночки, в яких туляться дві сім'ї -циганського ватажка і його сина. Баро Шандор Тейфел - невисокий на зріст, у спортивному костюмі. Сива чуприна надає йому виразу гідності, який підкреслюють також розмірені рухи

Яким же має бути баро? «О, це не просто так! Його вибори — подія номер один не тільки для найбільшого в Закарпатті циганського табору, - каже Шандор Тейфел, - але й усього краю. Особа, яка очолить наш табір, слугуватиме прикладом для Інших циган краю»

Тейфел виграв вибори, як сказав нашому кореспонденту секретар органу самоврядування мікрорайону "Рома" Іван Шекета, завдяки власній програмі виведення табору з кризи. Нині, заручившись підтримкою мера, у школі, де навчається півтисячі циганських дітей, зробили ремонт, облаштовують комп'ютерний клас, із міського бюджету фінансують нульовий клас у ромському дитсадку.

За сприяння тоді ще майбутнього баро Тейфела пожвавилася робота ромського базару на місцевому стадіоні. Тут нрацевлаштувалл півтисячі ромів. По товар вони їздять не тільки в межах України, але й за кордон. На їхній базар вже потяглися й українські підприємці, привозять свій крам.

Що найприємніше — вибори баро, на відміну від виборів Мукачівського міського голови, відбулися без фальсифікацій! За всіма перипетіями уважно стежили 12 представників вуличних комітетів. У списки, за рішенням місцевого циганського віча, увійшло три кандидатури. Серед інших претендентів були й двоє, що мали судимості. Та циганське віче відразу відхилило обидві кандидатури.

«Наші цигани раді, що на цих виборах не балотувалися зеки!» - сказав Шандер Тейфел. Із 322 виборців за нього проголосувало 306. Перемога!
Новообраний баро - людина діла. Слава не завертає йому йшо-ви. «Остаточно я переможу тільки тоді, — зауважує мій співрозмовник, — коли виконаю свою виборчу програму».

Що ж це за програма? Протягом чотирьох років свого фаронства він домагатиметься, щоб у кожному будинку встановили електролічильник. Подбає про те, щоб соціальне незахищені роми й далі безплатно обідали в їдальні та забезпечувалися продуктами. Щоб молодь у вільний час ще охочіше займалася спортом та відвідувала культурні заходи. Старатиметься покращити матеріальну базу школи.

Над виконанням програми нині працює не тільки баро, але і його команда самоврядування - 15 чоловік. Перші результати вже мають бути через рік Якщо ні, тоді прощавай, посадо1 «І тільки тоді, коли мої обіцянки будуть сповнені, я, певно, знову візьму в руки гітару й насолоджуватимуся романсами, - мовив баро на прощання. - А нині не до романсів».
Іван Жирош, "Вісті Ужгородщини"
06 листопада 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
14:15
За минулий тиждень в Ужгороді з'явилися на світ 53 малюків, у Мукачеві – 39
» Всі новини