Відбувся зимовий чемпіонат Закарпаття з MTBO – спортивного орієнтування на велосипедах

Два тижні тому в Мукачеві вперше в нашій області були проведені міські змагання, і ось нові старти – тепер розіграли зимовий чемпіонат Закарпаття з MTBO та спортивного орієнтування бігом. До міста над Латорицею прибули 103 спортсмени з 9 збірних: до хазяїв приєдналися чотири команди з обласного центру, а також з Хуста, Ужгородського, Мукачівського та Хустського районів. Першого дня за програмою виборювали нагороди на спринтерських дистанціях. Траси було прокладено у хитросплетінні вулиць Росвигова, додаткових складностей учасникам додала негода – снігопад не припинявся ні на хвилину. Та навіть у таких складних умовах лідери зуміли показати високі результати, і це не дивно, адже перемогли минулорічні чемпіони України, учасники чемпіонату світу Олексій та Віра Ждановичі з Ужгороду. До трійки кращих у чоловіків увійшли також студенти Ужгородського Національного університету Юрій Головацький та Ференц Гутлебет (на останньому чемпіонаті світу серед юніорів, що проходив у Польщі, разом з Владиславом Турком вони зайняли високе 6 місце в естафеті). Срібну медаль в змаганнях серед жінок виборола студентка Мукачівського державного університету Ніна Расчупкіна, а бронзову – Леся Логін з Хуста.

Олександр Касьянов
Олександр Касьянов

У змаганнях юнаків не старших 17 років, що змагалися на тій саме трасі, що ї дорослі, нагороду за перемогу вручили учню мукачівської ЗОШ № 11 Олександру Касьянову – він єдиний з однолітків зумів приборкати складну дистанцію. В молодшій віковій групі на удвічі коротшій трасі серед дівчат перемогла ужгородка Олександра Жданович, а кращі результати серед юнаків показали вихованці мукачівського клубу «Товариш» Станіслав Мостович, Роберт Глушко та Олександр Сливка (всі з ЗОШ № 13).

Що ж таке є MTBO? – запитання до Олександра Касьянова: – Іншими словами це змагання з орієнтування на велосипедах – один  з різновидів спортивного орієнтування. На гірському велосипеді спортсмен, з допомогою компасу та високоточної карти , повинен самостійно подолати дистанцію, що прокладена по незнайомій місцевості.
 
Саме цей вид спорту останніми роками у світі розвивається прискореними темпами. Це й не дивно, адже всі види MTB переживають справжній бум. Це чудовий вид спорту. Ви сідаєте за кермо, вставляєте в мапник карту і їдете. Чим швидше, тим краще. Це, мені здається, майже те саме, що і автоперегони Париж-Дакар чи ралі безкрайніми просторами Сибіру, тільки ще цікавіше. Адже всі рішення щодо вибору шляху ви приймаєте самостійно, не отримуючи жодних порад зі сторони. Вашим завданням є відвідування контрольних пунктів (КП), що вказані на карті, а переможцем стає той, хто виконає це завдання за найменший час. Це не просто, швидкості у лідерів надзвичайно високі, часом здається мозки плавляться, але – аж дух захватує! І навіть той, хто фінішував сьогодні не першим, є переможцем, адже зумів справитися з надскладним завданням!

На кожних змаганнях в нас є категорії відповідно до віку учасників, від найменших (але й дорослих) новачків до груп, де змагаються майстри або ветерани. Приходьте і спробуйте самі. Впевнений – не пожалкуєте! Це вид спорту для всіх: хтось свої прорахунки зможе компенсувати швидко крутячи педалі, інші недостатню швидкість компенсують активною роботою головою…
 
Наступного дня чемпіонат продовжився змаганнями у Лалові, та лісові дороги розкисли і організатори були вимушені відмінити велоскладову першості. То ж змагалися лиш на бігових трасах. Серед жінок сильнішими на п’ятикілометровій трасі виявилися  Ніна Расчупкіна, Віра Жданович та Яна Семак з Мукачева, у змаганнях чоловіків – Георгій Фечо з Ужгороду, Олексій Жданович та мукачівець Сергій Расчупкін. У дитячих групах перемогли: серед 16-річних спортсменів Мирослава Дорогій з Хуста та Олександр Касьянов; серед 14-річних – ужгородці Анна Карачун та Богдан Кобилянський.

У загальнокомандному заліку команди розташувалися так: 1.Ужгород, 2.Мукачево, 3.Ужгород, 4.Хуст, 5.Ужгород, 6.Мукачівський район, 7.Хустський район, 8.Ужгородський район, 9.Ужгород

Олександр Цепурдей
18 лютого 2009р.

Теги: Закарпаття, Мукачево, Ужгород, МТВО, чемпіонат

НОВИНИ: Спорт

20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
17:49
/ 1
Перший благодійний Krayna Uzhhorod Half Marathon зібрав понад 316 тис. грн гривень на підтримку ЗСУ
16:52
Через півмарафон в Ужгороді в неділю перекриють ряд вулиць
» Всі новини