Валентин Наливайченко: Двоє осіб, які самочинно привласнили собі звання лідерів русинів, фінансуються з Росії

Інтернет-видання "Українська правда" опублікувала інтерв'ю з в.о.голови Служби безпеки України Валентином Наливайченком. Повністю з його змістом можна ознайомитися на зазначеному ресурсі, тоді як "Закарпаття online" вирішило опублікувати ту його частину, яка стосується Закарпаття і теми сепаратизму загалом...

Валентин Наливайченко: Двоє осіб, які самочинно привласнили собі звання лідерів русинів, фінансуються з Росії

- Зараз в нас є справи по сепаратизму у Закарпатті, в Донецьку, в Криму… Хоча, згадайте, всі говорили, що СБУ ніколи не порушить справу по Закарпаттю, тому, що там це підтримується певними силами..

- Що зараз з цією справою?

- Вона в суді. Дві людини, які приписали собі звання лідерів русинів насправді, зробили це абсолютно безпідставно, тому що сам по собі русинський рух – це зовсім інші люди і зовсім інші громадські організації. А це - люди, які за зовнішнього фінансування вирішили спровокувати створення так званого сейму русинів, територіального об'єднання і заявити про окрему адміністративно-територіальну одиницю.

- Звідки фінансування цих організацій в Закарпатті?

- Зовнішнє. А точніше, російське.

- Ви маєте на увазі уряд Російської Федерації?

- Ні. В бюджеті РФ немає статті фінансування якихось незаконних акцій на нашій території. Це не держава, а ті люди, які вважають, що можна на території України спровокувати сепаратизм.

Все набагато підступніше і набагато небезпечніше, ніж робота спецслужб. Це роблять ті російські політики, які вважають, що можуть зробити собі ім’я на території України...

- Кого ви маєте на увазі - Затуліна, Лужкова?

- Вони в тому числі. Це люди, які заїжджають на нашу територію в якості провокаторів, порушують законодавство України, ставлять під сумнів територіальну цілісність нашої держави...

- Ви дійсно вірите, що на сепаратизм у Закарпатті і в Криму йдуть особисті гроші Затуліна або Лужкова?

- Не особисті гроші, а ті гроші, які вони отримують в певних російських організаціях для того, щоб фінансувати політичні збіговиська та своє перебування в Україні.

Наприклад, рік тому ми казали, що структури, наближені до уряду Москви, до пана Лужкова, причетні до незаконних фінансових оборудок в Севастополі. Мова йшла про певні фінансові оборудки з будівництвом, відкати. Потім ці кримінальні гроші, зароблені на нашій же території, вкладаються в антиукраїнські проекти.

Але тоді ніхто нам не повірив. Ніхто, навіть ви. А в січні цього року з цього приводу порушені кримінальні справи вже в самій Росії.

Щоб ви не думали, що це загальні речі. Наприклад, зараз пан Затулін зібрав гроші на фінансування 17 лютого в Одесі чергового політичного, ну, не будемо говорити збіговиська, – зібрання, як він вважає...

- Після останнього конфлікту в Грузії багато людей почали проводити аналогії між Абхазією, Осетією і Кримом. Чи є, на вашу думку, підґрунтя для таких заяв?

- Ті, хто таке говорить, або не володіє інформацією, або свідомо провокує. Але я можу всіх заспокоїти. На території України, у тому числі в Криму немає жодних підстав говорити про можливість повтору виникнення будь-якого сценарію, подібного до агресії, яка була стосовно грузинської Осетії.

На території Криму немає жодної організації, яка могла б бути рушійною силою масових заворушень або терористичних акцій. Організація Севастополь-Крим-Росія нараховує аж 12 членів. А про неї пишуть всі ЗМІ. Чому? Тому що за брудні гроші, в тому числі від будівництва об’єктів чорноморського флоту РФ, добре фінансувалась вся так звана організація і її піар.

- Деякий час було багато чуток про те, що в Криму роздають російські паспорти, чи підтвердилось це?

- Це не тільки проблема Криму або російських паспортів. В нас паспорти можуть видавати консульські установи будь-яких інших держав.

- Тобто людині, щоб отримати паспорт, не потрібно виїжджати ні в Румунію, ні в Росію, ні кудись в інше місце?

- Так. І в цьому слабкість українського законодавства. Тому що в цивілізованих державах - європейських, наприклад, до ухвалення рішення про набуття громадянства є чітка вимога: пред'явити довідку з посольства про вихід з громадянства своєї держави.

- Чи висуває російське консульство такі вимоги?

- Безумовно, ні. І це проблема для МЗС України. Останні років 5-7 ми дуже наполегливо пропонуємо укласти двосторонню угоду з РФ, якою врегулювати питання громадянства.

- А взагалі, чи володіє СБУ інформацією про те, скільки громадян України в Криму чи в загалі в країні отримали російські паспорти? Чи є в СБУ інструмент боротьби з цим?

- Зараз ми всі визнали, що в законі про громадянство є один серйозний недолік: в ньому дуже чітко виписана процедура набуття громадянства, але зовсім відсутня відповідальність громадянина, який хоче отримати паспорт будь-якої іншої держави. А відтак, не можна обмежувати громадянина в його правах, якщо вони не обмежені законом.

- Я правильно розумію, що держава безсила проти подвійного громадянства?

- Так. Людина може отримати ізраїльський, американський, російський паспорт. Законодавство України жодним чином не встановлює відповідальності або обмеження цього права громадянина. Вашого, мого, наших дітей. Тому в цей закон необхідно внести відповідні зміни. Дайте більше повноважень органам внутрішніх справ, і тоді не треба буде грати в цю гру...
 

17 лютого 2009р.

Теги: Закарпаття, СБУ, кримінальна справа, Наливайченко, сепаратизм, русини

Коментарі

Доброжелатєль 2009-02-24 / 13:45:00
«Гигант мысли» і батько Закарпатської демократії І. Кріль впевнено, як державний чиновник, що розкошує за рахунок українських платників податку, дав зрозуміти, що нехай згине Україна, але переможе Балога. Що немає жодних підстав для протидії антидержавним оборудкам підігрівання сепаратизму - розпуску Закарпатської обласної ради, яка, як відомо, раніше визнала національність "русин" на території області. Адже його шеф Балога веде війну не на життя, а на смерть із прем’єром Тимошенко. Тепер і козі зрозуміло звідки ноги ростуть.


Дійсно, "За що розпускати обласну раду? В ній сьогодні працює коаліція, до якої увійшли 72 депутати із 90, всі політичні сили (Партії регіонів, "Нашої України", двох закарпатських угорських партій - КМКС та "Демократичної партії угорців України", СПУ, "Батьківщини"), крім деяких, які очолювані не зовсім адекватними людьми, місце яким не в політиці" (БЮТ та фракція блоку Литвина), — сказав І. Кріль.

маленький, но свідомий українець! 2009-02-23 / 14:31:00
Юрий, Юрий дорогой

Чігізхан Тя приніс с собой

Коли я підросту

В твою Чінгізханску СБУ вступлю!



Будем будем панувати

СБУшним оком доглядати


Закарпацюв динь и ніч

Іго над ними держати!



Юрій 2009-02-22 / 23:39:00
Тезка, не позорьте наше ім"я. Розберіться спочатку, про що і про кого мова.

Юрий 2009-02-22 / 19:45:00
Шановні, нагадую думку аналітиків, про те, що в політиці Кремля практицизму і шизофринії порівну. Саме існування України, як держави не вкладається в їхню геополітичну стратегію, яку озвучують діячі різного рівня. Щодо пана Магочі, то які в Вас підстави вважати, що "ФСБ - найкраще в світі фінансована спецслужба" за словами відомого Вам Путіна, не фінансує і його. До речі дуже давно. Про це між іншим не раз згадувалось в ЗМІ. І не секрет, що гвалт і розкрутку русинської фішки провела саме прокремлівська п'ята колона - экстремістські проосійські організації. Антиукраїнською діяльністю вони займаються маючи "ПЛАНУВАННЯ, ОРГАНІЗАЦІЮ, КООРДИНАЦІЮ, КОНТРОЛЬ" і не приховують, що не безкоштовно. Звичка така, ще з радянських часів - україножерство називається. Те саме стосується і пана Магочі.

Пудмочарськый 2009-02-22 / 10:43:00
Шановний Юрій!То не балачки.Як Наливайченкові,так і "галицькому десантові" та і багатьом іншим заінтересованим потрібно грати на срипці "зовнішнього ворога"аби відвернути увагу від маси внутрішніх проблем.Тому і розігруються сцени "пятої колони","руки Москви","кровавої гебні" а так далі.А СБУшна "бригада бере в цьому саму активну участь.

Юрій 2009-02-21 / 21:00:00
П. Обозриватиль, дякую за нагадування, але я міг би добавити ще й більше! А мій попередній коментар був адресований тезкові - явно молодій людині родом із сходу України. Чи Ваш також йому - Юрию? Вони собі думають, що ми, русини, потрібні Росії. Простацькі думки! Ще в доракетний, докосмічний перід територія Закарпаття була потрібна. А зараз - це просто балачки, і підтримки нікому ніякої немає. Більша підтримка є у декого від п. Магочі, але вона має специфічну орієнтацію.

Обозриватиль 2009-02-21 / 20:00:00
Честованний пан Юрій,



Русинув як народ с правом на державність визнали міжнародно товди, коли ай чехув и словакув міжнародно визнали. Сийс факт найдете в міжнародних договорах Парижської мирової конференції з року 1919 в документах пудписаних в Сан Жермаін-і и о рок пузніше в Тріяноні.

На основі сих договорів з Парижської конференції державність народов центральної Європи и іх границі між Словакійов и Мадярштьинов, Мадярштьинов и Румунійов, Словакійов и Чехійов, Мадярштьинов и Сербійов, Австрійов и Чехійов и так далше, до днишнього дня суть додержованни! Границі, скасування міжнародних договорів и державнусть народів в центральній Європі, міняли лем Гітлер и Сталін. Гітлеровську агрессію нейтралізовали 2-гов Світовов вонов, Сталінську агрессію лем частично неутралізовали по розпаді СССР и міжнародні договори які Сталін порушив до днишнього дня не суть повністью востановленни. Сталінська елімінація Русинської національності, дештрукція державності - аутономіі Подкарпатской Русі - и анексія Подкарпатськой Русі к СССР до днишнього дня не скорігованна и історична справедливість не є востановленна!!!




Укіраїнська держава продовжує Сталінську політику в Закарпатській обл. (Подкарпатськой Русі). Є ганьбов Росії, што лем типирь росіяни зачали аналізовати проблеми русинів и других національностей в Закарпатськуй обл. Московський договор Фірлінгера-Молотова о елімінації русинської національності и анексії Подкарпатськой Русі к СССР, уже давно мав ся скасовати (ануловати). Каждий горожан Росії бо ся мав ганьбити за сийс Сталінський діктат проти малої Русинської нації так, як німці ся ганьблять за Мунхенський діктат Гітлера проти демократичної Чехословаччини.



Юрій 2009-02-21 / 15:56:00
Тезка, десь раніше я вже пояснював одному з коментуючих, чому не слід вважати, що є системне втручання іноземних спеціалістів у процеси, про які йде мова. Якщо б було втручання спеціалістів, процеси були б керовані. Що означає керівництво (управління), якщо згадати теорію: ПЛАНУВАННЯ, ОРГАНІЗАЦІЯ, КООРДИНАЦІЯ, КОНТРОЛЬ. А що ми бачимо? Стихія, сільська самодіяльність - і, очевидно, не від хорошого життя. Вже більш керованими виглядають акції "ДОСТАЛИ", акції автомобілістів та інше.

Юрий 2009-02-21 / 10:09:00
Пан Наливайченко оприлюднив інформацію. Не дезу,і не образи на адресу співвітчизників. А що до форми викладання, добродії, то мушу Вам порадити слідкувати за своїми словами - невже слів не вистачає. Не ображайте людей. А також вчитися, вчитися і вчитися. І чужому научайтесь і свого не цурайтесь. А щодо московського втручання, то цего тільки сліпий не бачить. Одним це подобається іншим ні. От і вся різниця

Гість майже дописано 2009-02-20 / 16:25:00
Шугаю, шугаю, гей шугаю, шугаю

гнуй ся ти лиє з писку твого уж до Дунаю.

Дунаю, Дунаю змий хохляцьку паскудину

Най ся жиє честивим людьйом без холяцтва в покою.



В покою, покою з модров водов Дунаю


Без хабаря, без бордака, без насильства и злодіюв.

Злодіюв, злодіюв змиє вода до Дунаю

В Чорне море к Батьківщині най там паскудять як можуть.



Гість korektura 2009-02-20 / 16:09:00
Шугаю, шугаю, гей шугаю, шугаю


гнуй ся ти лиє з писку твого ай до Дунаю.

Дунаю, Дунаю змий хохляцьку паскудину

Най ся жиє честивим людьйом без холяцтва в покою.

Гість 2009-02-20 / 16:03:00
Шугаю, шугаю, гей шугаю, шугаю

гнуй ти з писку лиє ся уж ай до Дунаю.

Дунаю, Дунаю змий хохляцьку паскудину

Най ся жиє честивим людьйом без холяцтва в покою.



Пудмочарськый 2009-02-20 / 14:49:00
2орк


я штось не так уповів?то што я написав неправда?приведи факти што не так .

дочитав я всьо.і не мусай в открыту всьо говоприти - "тонкі намєки"Наливайченка видко без окуляр.

Шугай 2009-02-20 / 13:30:00
адміну 18.02.2009 19:29

Зніміть коментар від "малий, но свідомий українець"(18.02.2009 16:42).

Це відкритий заклик до міжнаціональної ненависті та розпалювання міжнаціональної ворожнечі. Не копіюйте гецко-сидоровський стиль українофобства"



сорри 18.02.2009 20:08

Для чого знімати? Ви ж бачите, що це відверта провокація? нехай і інші побачать.



Сорpи и адмiн исе oдно и тоже?;))

орк 2009-02-20 / 12:04:00
Пудмочарський, ти так і не вивчив абетку, тому не можеш дочитати статтю до краю – ніхто не звинувачує Росію як державу, йдеться про певних осіб та організації. Купи собі врешті-решт буквар :)

Пудмочарськый 2009-02-20 / 09:47:00
///- Звідки фінансування цих організацій в Закарпатті?



- Зовнішнє. А точніше, російське.////



Файный пасаж.Та скоро ВСЯ Україна фінансуєся з Росії.3,5 міліону там робить,третина експорту йде там,25 % імпорту йде утти.Та Наливайченкови сесе не знати? Кредит ковдає наша влада де?У "кровавого кгбішты" Путіна.

Сесе така хохляцька сохта - плювати у колодяць выдкы воду берут!




бомк 2009-02-19 / 10:41:00
На фоні цьог інтерв"ю зразу видно інтелект (чи.точніше.його відсутність) русинських клоунів

истинна русинка 2009-02-19 / 08:04:00
Хуст, дякую за поправку. Те саме мала на увазі, що Наливайченко слабий на інтелект. А журналіст його розкрив.

сорри 2009-02-18 / 20:08:00
Для чого знімати? Ви ж бачите, що це відверта провокація? нехай і інші побачать.

адміну 2009-02-18 / 19:29:00
Зніміть коментар від "малий, но свідомий українець"(18.02.2009 16:42).

Це відкритий заклик до міжнаціональної ненависті та розпалювання міжнаціональної ворожнечі. Не копіюйте гецко-сидоровський стиль українофобства.

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини