Закарпаття: Шпигуноманія по-гуцульськи

Як уже повідомляло "Закарпаття online", минулого тижня в найвисокогірнішому райцентрі України Рахові (Закарпаття) вибухнув шпигунський скандал. Суспільний інтерес до цієї неординарної події підігріли й детективні обставини, за яких вона сталася.

Розпочалося все доволі прозаїчно. Четвертого лютого в робочому кабінеті міського голови Рахова Ярослава Думина зламався телевізор. Мер доручив водію відвезти апарат у майстерню, а сам пішов у справах. Відключаючи живлення й кабель антени, водій помітив, що до телевізора під’єднані ще якісь електричні дроти (як з’ясувалося згодом, вони вели до системи відеоспостереження й прослуховування). Не знаючи, що робити, чоловік вирішив не чіпати телевізор до нових вказівок шефа. Однак його дії не залишилися поза увагою «глядачів і слухачів», котрі встановлювали апаратуру і, ймовірно, перебували десь неподалік, знімаючи.

Невдовзі у приймальню мера для вжиття «адекватних заходів» завітав чоловік у цивільному. Гість у нав’язливій формі став просити секретарку принести якісь папери з архіву, сподіваючись, що вона хоч на кілька хвилин залишить його у приміщенні самого. Однак жінка вийти з приймальні не захотіла й порадила гостю самому йти в архів. Той пішов, а через кілька хвилин у приймальню зателефонував невідомий і повідомив секретарці, що… горить її хата. Жінка в стані, близькому до шокового, побігла рятувати своє майно (згодом з’ясувалося, що з будинком усе гаразд, ніякої пожежі не було), а в приймальні залишилося кілька працівників мерії. Невдовзі туди рішучим кроком увійшло четверо молодиків у цивільному, які, не відрекомендувавшись і не кажучи зайвих слів, безцеремонно демонтували зі стіни за шафою якийсь невеличкий пристрій і зникли в невідомому напрямку. Шоковані працівники зателефонували меру, і той одразу приїхав на місце. Простеживши, куди ведуть дроти від «вилученого» з приймальні пристрою, він виявив, що в його телевізорі вмонтовано камеру відеоспостереження та мікрофон.

Того ж дня Ярослав Думин звернувся до прокуратури й СБУ із заявою, в якій зазначив, що не є фігурантом кримінальних справ, і попросив з’ясувати, хто й на якій підставі встановив у його кабінеті шпигунські пристрої. Представники згаданих структур уже виїжджали в Рахів, щоб вивчити обставини справи на місці. Тим часом на захист мера стало Закарпатське регіональне відділення Асоціації міст України, яке «…беззаперечно засудило практику застосування шпигунської апаратури проти органів місцевого самоврядування» і попередило про можливе встановлення аналогічних пристроїв у кабінетах інших мерів України.

То що ж сталося в кабінеті мера Рахова минулого тижня? Теоретично можна припустити, що відносно Я.Думина було відкрито оперативно-розшукову справу, після чого на підставі санкції суду технарі якоїсь із правоохоронних структур встановили шпигунську апаратуру. В такому разі дії «цивільних» правоохоронців, котрі намагалися демонтувати пристрої й замести сліди, зрозумілі (очевидно, з приймальні вилучили передавач із номерним знаком, за який відповідні служби несуть персональну відповідальність). Залишається хіба пожалкувати, що їм забракнуло фантазії зробити це більш витонченими методами, не викликаючи шоку в секретарки повідомленням про пожежу. Перевірка за заявою мера швидко має розставити всі крапки над «і». Зовсім інша річ — якщо апаратуру встановили без санкції суду. Це вже підстава для притягнення до кримінальної відповідальності самих «слухачів і глядачів».

Джерело, наближене до правоохоронних органів Закарпаття, розповіло автору матеріалу про підґрунтя шпигунського скандалу. Одна з політичних сил, що активно набирає рекрутів у свої лави, не гребуючи методами СДПУ(о), намагалася «ощасливити» своїм партквитком і мера Рахова. Коли ж той відмовився від такого «щастя», від партійних босів одній із силових структур надійшла команда «фас». Сам мер з приводу того, що сталося, висловлюється обережно.

— Так, деякі політичні сили пропонували мені членство, однак я поки що вирішив залишитися позапартійним і займатися господарством, а не політикою, — сказав «ДТ» Ярослав Думин у телефонній розмові. — Чи можна пов’язувати мою відмову з появою «жучків» у кабінеті, не знаю. Прокуратура й СБУ обіцяли повідомити про результати своєї перевірки, можливо тоді все стане більш зрозумілим. Можу лише сказати, що техніки, оглянувши підслуховуючу апаратуру, назвали її досить застарілою.

Володимир Мартин, "Дзеркало тижня"
14 лютого 2009р.

Теги: Закарпаття, Хуст, мер, прослуховування

НОВИНИ: Кримінал

17:54
/ 1
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 4
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 11
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
23:14
/ 11
У корупційній справі депутата від ОПЗЖ Маєрчика "недоброчесну" голову апеляційного суду Фазикош (само)відвели і призначили її "протеже" Бисагу
18:35
/ 1
В Ужгороді грабіжниця штовхнула та відібрала в жінки сумку
18:04
/ 1
П'яти "ухилянтам", які намагалися виїхати в Румунію як "червонохрестівці", повідомили про підозру
11:01
/ 1
Справу про підрив гранат депутатом Батрином на сесії Керецьківської сільради передали до суду. Корумпованого голову Мушку досі не судять
21:42
/ 1
Детективи БЕБ вилучили в двох ужгородців 3000 контрафактних електронних сигарет на 2,5 млн грн
» Всі новини