Вибори до Сойму – складова частина державотворчого процесу Карпатської України

12 лютого 2009 року виповнилося 70 років від однієї з найважливіших подій 1938-1939 років, пов’язаних, із створенням Карпатської України – виборів послів до Сойму першої Карпатоукраїнської держави.

Президент Карпатської України о.Августин Волошин
Президент Карпатської України о.Августин Волошин

З цієї нагоди обласній раді відбувся «круглий стіл» на тему: «Вибори до Сойму – складова частина державотворчого процесу Карпатської України». У ньому взяли участь депутати обласної ради, науковці кафедри політології Ужгородського національного університету, письменники, журналісти, громадсько-культурні діячі, представники молодіжних організацій.

     Заступник голови обласної ради Михайло Мартин у своєму вступному слові наголосив, що в контексті подій 1938-39 років, пов’язаних із проголошенням Карпатоукраїнської держави, ця дата має особливо важливе значення. Адже в результаті волевиявлення народу були обрані посли Сойму, які на своєму засіданні 15 березня 1939 року прийняли вікопомні рішення, проголосивши Карпатську Україну незалежною державою, українську мову – державною, Державний синьо-жовтий прапор, Державний Герб – тризуб Святого Володимира та прийнявши Державний Гімн – «Ще не вмерла Україна».

     Крім цього, вибори до Сойму засвідчили про всенародну підтримку ідеї української держави усім населенням краю. Вони підтвердили прагнення закарпатців про національне визволення і возз’єднання Закарпаття з матір’ю-Україною – соборною і незалежною державою. Це був великий іспит наших краян на громадянську зрілість та національну свідомість.

     Далі Михайло Михайлович зазначив: «Про важливість для закарпатців виборів до Сойму, письменник, активний учасник подій 1938-1939 років Василь Гренджа-Донський, напередодні їх проведення, писав, що «за два десятки років за часів Чехословацької Республіки проводились різні «вибори», але правдиві вибори – то тільки будуть тепер. Ще ніколи перед таким важливим кроком не стояв наш народ, як стоятиме 12 лютого. День 12 лютого – це час переломовий в нашій новітній історії».

     Ми знаємо, що їх організація і проведення проходили у надзвичайно складний час, коли політична ситуація на міжнародній арені, як і в самій Карпатській Україні була вкрай напруженою. Треба віддати належне активу, на долю якого випала підготовча і агітаційна робота, який зумів у гранично стислі строки провести величезну кількість заходів у містах, селах, дійти до кожного виборця, роз’яснити ситуацію, допомогти людям вибрати правильне рішення.

     Про історичне значення виборів до Сойму, переконливо сказано у зверненні Августина Волошина до свого народу: «Вже з перших вислідів голосовання бачив я щирі прояви Твоєї любові до тої великої Нації, з котрої Ти походиш. З великою утіхою, з невимовною радістю бачу, що Ти вже виробив у собі свідомість, що Ти не є вже тим пониженим рабом, тим нещасним рутеном, яким тебе колись з презирством прозивали чужі пани, але що Ти є сином великої Нації святого Володимира Великого і Ярослава Мудрого, що були першими основоположниками нашої рідної культури вже тоді, коли теперішні великі західні народи далеко були від того».

     В обговоренні питання, винесеного в порядок денний круглого столу виступив доцент кафедри політології Михайло Зан. Він ґрунтовно інформував про участь національних меншин у політичних процесах Карпатської України, зокрема у виборах до Сойму.

     Викладач цієї ж кафедри Іван Стряпко поділився думками про роль громадсько-культурних, просвітницьких організацій у подіях 1938-1939 р., пов’язаних із Карпатською Україною.

     З цікавістю сприйняли учасники круглого столу виступ директора державного архіву області, кандидата історичних наук Михайла Делегана, який розповів про нові, досі невідомі архівні документи щодо організації й проведення виборів до Сойму і висловив думку про доцільність їх випуску окремою книгою.

     Заслужений художник України, скульптор, автор пам’ятника Василю Гренджі-Донському, багатьох меморіальних барельєфів, присвячених визначним діячам Карпатської України Михайло Белень запропонував випустити альбом створених ним портретів Послів Сойму Карпатської України. Вони могли б добре знадобитися у школах як методичний посібник, матеріал для тематичних виставок тощо.

     Письменник, головний редактор журналу «Карпатський край» Василь Кухта, голова правління обласної організації Національної спілки письменників України Петро Ходанич вели мову про роль художнього слова, завдання майстрів пера в увіковіченні пам’яті учасників національно-визвольної боротьби у краї в 20-30 роках минулого століття і зокрема такої етапної події, як вибори до Сойму і внесли пропозицію здійснити видання романів Івана Долгоша «Заплакала Тиса кров’ю» та Петра Угляренка «По сьомій сурмі».

     Драматург, поет Іван Козак розповів про роботу над п’єсою яку присвятив пам’яті Августина Волошина. Прем’єра вистави за цим твором відбудеться в обласному українському музично-драматичному театрі в рамках відзначення 70-річчя Карпатської України. Учасники «круглого столу» тепло сприйняли виступ народного артиста України Анатолія Філіпова, який талановито оголосив монолог Августина Волошина із згаданої п’єси Івана Козака.

     Доцент кафедри політології УжНУ, кандидат філософських наук Володимир Боднар висвітлив особливо важливе питання щодо політологічного аспекту Карпатської України в контексті тогочасних подій на міжнародній арені і сьогодення. Він також вважає за доцільне підготувати і видати окремою книгою збірник історичних документів і матеріалів з питань історії Карпатської України.

     Підбиваючи підсумки роботи «круглого столу», Михайло Мартин подякував усім його учасникам і запевнив, що висловлені ними практичні пропозиції, зауваження будуть узагальнені, враховані у подальшій роботі по підготовці до відзначення 70 річчя Карпатської України.

Василь Чорногор, Закарпатська обласна рада
14 лютого 2009р.

Теги: Закарпаття, Хуст, Сойм, карпатська Україна

Коментарі

aaa 2009-02-14 / 19:31:00
Martyn LOX

НОВИНИ: Соціо

15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
14:15
За минулий тиждень в Ужгороді з'явилися на світ 53 малюків, у Мукачеві – 39
» Всі новини