"Видавництво Олександри Гаркуші" започаткувала самобутню серію "Палітра Закарпаття"

Знайомство з творчістю Володимира Микити в мене почалося давно, в юності, з його яскравої готики. Я працював тоді консультантом Товариства охорони пам'яток історії та культури, і ми задумали організувати у клубі Спілки письменників скромну виставку творів живопису та графіки, яка відображала б тематично нашу діяльність.

"Видавництво Олександри Гаркуші" започаткувала самобутню серію "Палітра Закарпаття"

Ідею охоче підтримав тодішній метр і керівник Спілки художників Антон Кашшай. Молодий митець Михайло Митрик виготовив навіть афішу. Але не дрімала ідеологія. Один накатав скаргу про шкідливість такої експозиції, оскільки йому здавалося, що шпилі дерев'яних храмів повинні увінчувати не хрести, а п'ятикутні зорі.

Як здогадуюся, це був той чужинець, кого ігнорували й не зараховували до закарпатської школи живопису, бо не мав для того підстав. Однозначно її схвалили Федір Манайло, Золтан Шолтес, Ернест Контратович та й загалом колектив. Однак іншої думки був головний ідеолог обкому, що сидів у Білому домі: Віктор Белоусов став на бік кляузника. І навіть непохитний авторитет Антона Кашшая не врятував виставку: її демонтували завчасно. Відтоді тямлю й ніколи не забуду полотно «Народна готика» Володимира Микити та й подібні твори наших класиків.

І ось черговий альбом митця в серії «Палітра Закарпаття», що її започаткувало «Видавництво Олександри Гаркуші». На обличчі цього симпатичного 245-сторінкового видання - новітній шедевр Володимира Микити «Після купання» - оголена мадонна в гуні, а біля її ніг - ягнятко. Буду сподіватися - баранчук. Твір достойний ряду французьких класиків. Цим альбомом незвичного, майже квадратного - 16 см на 17 см - формату, відрекомендовані всі знакові полотна художника зі старими хатами, храмами, пейзажами, квітами, натюрмортами. І портретами, в яких акцентовано на очах людини.

Перше, що мене здивувало, - невеликий формат альбому не заважає сприймати об'ємні роботи. Вони відтворені достойно оригіналу. Беручи вперше до рук видання, я грішним ділом упереджено подумав: та ж Микита має великоформатні альбоми і, мовляв, навіщо ще один?! Після гортання у мене не залишилося жодних сумнівів, що творчість художника подана тут краще, несподіваніше, ніж досі деінде.

Учень Ерделі постає глибоко національним, вкоріненим у Карпати, працелюбним, уважним до місцевої атрибутики, своєрідно експресивним, давно хрестоматійним, еталонним. Цей ряд епітетів - нескінченний. Особливо вражають полотна «Повінь», де передана тривога ґазд за життя любої худібки, «Осінні квіти», де неповторно зображенобарвисте розмаїття кольорів, багатоплановий «Великодній натюрморт», де на тлі гір - дерев'яна церква, а на її тлі - вербові котики у глечику.

Смілива спроба спортретувати з пам'яті свого вчителя. Обличчя маестро з піпою, який називав його Митайком, -одухотворене, благородне. Перед зором - інтелігент високого ґатунку, якого мучив комуністичний остракізм, прихований у всепрощен-ному погляді. Завершується альбом також приємно - фотолітописом життя і творчості корифея.

І я заінтригований - хто ж наступний герой мистецької серії «Видавництва Олександри Гаркуші»?

Володимир Фединишинець, письменник.
13 лютого 2009р.

Теги: Закарпаття, Володимир Микита

Коментарі

Faust 2009-02-13 / 18:53:00
Файно дякую видавництву за альбом нашого геніального художника Микити. Буде дуже файно, кидь би це видавництво видавало "однотипні", "одноформатні" альбоми всіх наших закарпатських художників, хоча би таких, як Бокшай (батько), Ерделі, Контратович, Коцка, Шолтис, Манайло, Шепа, Грабар, .... не всіх пригадаю, та я і не спеціаліст, я - "споживач" красоти... А пан академік Володимир Микита міг би подарувати свій альбом Товариству закарпатців у м. Києві !...Будьте файні і здорові!

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини