Закарпаття: Зважаючи на малоефективність антикризових заходів уряду, за порятунок лісопереробної галузі має братися місцева влада

Про роботу підприємств лісопереробної галузі в умовах економічної кризи йшлося на нараді, що в четвер, 12 лютого, відбулася в облдержадміністрації під головуванням керівника краю Олега Гаваші. Представники деревообробних підприємств, фахівці обласних управлінь, голови райдержадміністрацій намагалися виробити механізми, які б на місцевому рівні допомогли налагодити ефективну роботу підприємств в нинішніх непростих економічних умовах.

Закарпаття: Зважаючи на малоефективність антикризових заходів уряду, за порятунок лісопереробної галузі має братися місцева влада

Лісова та лісопереробна галузі є традиційно провідними у структурі економіки краю – тут працевлаштовано понад 20 тисяч закарпатців. Як і в інших галузях, в лісовій теж відчутні наслідки кризи: вже з середини минулого року фіксується спад обсягів виробництва продукції деревообробної промисловості майже на 9 відсотків. Зменшився попит на деревину і як наслідок – лісівниками краю план із її заготівлі минулого року виконано лише на 90 відсотків. На кінець 2008 року залишок заготовленої, але не реалізованої деревини становив майже 124 тис. куб. метрів. Через зростання цін на деревину та енергоносії, девальвації гривні погіршується й економічне становище підприємств: за рік їх збитковість зросла у чотири рази. До прикладу, лише меблева промисловість області зазнала збитків майже 55 млн. гривень.

Характеризуючи урядові антикризові заходи, які мали б допомогти мінімізувати кризові явища, керівник краю відзначив, що вони наразі є малоефективними, тому існує необхідність на місцевому рівні зробити все можливе, щоби вберегти від зупинки галузі економіки, в тому числі й важливу для Закарпаття – лісову та лісопереробну.

– Окрім узагальнень, констатації стану економіки, урядові заходи не підтверджені подальшими конкретними кроками, – констатував голова облдержадміністрації Олег Гаваші. – Навпаки, «новації» Кабміну ускладнюють роботу підприємств багатьох галузей. Тому на місцевому рівні маємо вживати термінові заходи, щоби зберегти робочі місця, підтримати роботу підприємств краю.

 На думку керівника краю, в непростих економічних умовах необхідно  шукати нових ринків збуту для закарпатської деревини, шукати компромісу, встановлюючи гнучку ціну на неї, щоби продукція була конкурентоспроможною.
 
Виступаючи на нараді, начальник обласного управління лісомисливського господарства Валерій Мурга констатував, що  цьогоріч бюджетне фінансування лісової галузі мізерне, капіталовкладень майже не передбачено. Тому реалізацію багатьох програм буде згорнуто. Це в першу чергу стосується розширення площі лісів, санітарних рубок. Деякі держлісгоспи очікує реформування, що дозволить ефективніше використовувати кошти.
– Наразі ринок деревини «завмер». З середини минулого року фіксується зниження попиту на продукцію насамперед в деревообробній та будівельній галузі, – зауважив Валерій Мурга. – Одночасно існуюча процедура продажу деревини через аукціони ускладнює сам збут продукції. Тому необхідно використовувати форму прямих договорів. Завдяки цьому може збільшитися попит і розширитися ринок збуту деревини.

Також на думку головного лісівника області необхідно заготовлювати ліс лише в тих обсягах, який можливо буде збути.
 
– Будуть контракти – підуть рубки, –  каже Валерій Мурга. – Освоєння лісосічного фонду має залежати винятково від потреб ринку.
 
Голова  спостережної ради Міжгірського лісокомбінату Олександр Ледида озвучив проблемні питання, які є характерними для більшості підприємств лісопереробної галузі області.
 
– Інфляція, яка минулого року сягнула понад 23 відсотки, а цього року може бути й більшою, впливає на рентабельність підприємств, зменшує реальні прибутки, – вважає Олександр Ледида. – Але основною  проблемою залишається відсутність обігових коштів – банки майже не видають кредити, відповідно підприємства не можуть купувати продукцію в необхідній кількості.
 
Як вихід із ситуації, голова спостережної ради Міжгірського лісокомбінату запропонував запровадження на місцевому рівні схеми товарного кредитування. За участі місцевих адміністрацій, держлісгоспів та деревообробних підприємств можна налагодити механізм, який би забезпечив безперебійний виробничий процес.

Ще один фактор, який негативно впливає на роботу підприємств галузі, на думку директора ТзОВ «ЕНО-Меблі ЛТД» Ігоря Ремінного, стосується повернення податку на додану вартість. З листопада минулого року спостерігається тенденція до різкого погіршення ситуації. Ігор Ремінний запропонував відновити механізм застосування податкових векселів при розмитненні імпортованої сировини та обладнання, які використовуються для власних виробничих потреб підприємствами деревообробної та меблевої галузей.
 
 Присутні на нараді представники деревообробних підприємств також висловилися за те, щоб ціна на продукцію, яку відпускають держлісгоспи, була гнучкою і відповідала ринковим реаліям. Більшість виробників вважають її завищеною.

Підсумовуючи нараду, керівник краю наголосив на тому, що  лісовій галузі краю необхідний поштовх, що дозволить попередити її зупинку.
– Потрібно переходити на «ручний» режим роботи, на рівні районів створювати робочі групи, які в терміновому порядку мають вирішувати всі проблемні питання, – вважає Олег Гаваші.

Голова ОДА дав доручення створити обласну групу, яка узагальнить пропозиції, що прозвучали на нараді. Відтак голова облдержадміністрації видасть доручення, в якому будуть враховані всі пропозиції і запропоновано реальні шляхи поліпшення ефективності роботи підприємств в умовах кризи.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
12 лютого 2009р.

Теги: Закарпаття, гривня, деревообробне підприємство, криза

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини