П’ять копійок від Геннадія Москаля

Як повідомили цими днями українські ЗМІ, народний депутат України, член депутатської групи `Народна самооборона` Геннадій Москаль направив офіційне звернення прем`єр-міністру Юлії Тимошенко, в якому просить дати термінове доручення про викуп мукачівського замку `Паланок` і музею для подальшої передачі їх у державну власність.

П’ять копійок від Геннадія Москаля

Засновники ТзОВ `Високий замок`, яке взяло на 46 років в оренду приміщення Мукачіського замку `Паланок`, відмовилось від орендної угоди. Таку заяву на адресу міської ради Мукачевого та голови міста Золтана Ленд`єла засновники товариства опублікували у мукачівській міськрайонній газеті «Мукачево» за 30 січня.

9 жовтня 2008 року депутати Мукачівської міської ради ухвалили рішення віддати приміщення Мукачівського замку `Паланок` (пам`ятка архітектури ХІV-ХVІІІ століття) у довгострокову оренду ТзОВ `Високий замок`, зареєстрованому в Мукачеві. Згаданому підприємству дісталися приміщення в замку загальною площею 2 300 м. кв. на період з 2010 до 2056 року. Вартість оренди за весь період - 10 млн грн (30 800 грн щомісяця).

Це ж треба пану Москалю так не любити Мукачево і загалом Закарпаття, щоб робити все можливе аби, слідуючи його лексикону, «нагадити» нам усім. Одного разу вдалося, коли цей міліцейський генерал був губернатором нашого краю. Той період 2001-2002 років краяни запам`ятали найвищими в Україні цінами на пальне. (Сьогодні, до речі. вони одні з найнижчих у державі.) Довелося пану Москалю звільняти крісло голови облдержадміністрації. І затаїв, схоже, образу на закарпатців, які не прийняли його «благодіянь». Тож  повернувся минулого року в область для створення осередків «Народної самооборони» і вже як її крайовий очільник почав вправлятися у різних зверненнях до найвищих інстанцій щодо поганої соціально-економічної ситуації в Закарпатті. Все намагається чимось дошкулити нам.

Ось, приміром, минулорічного вересня звернувся до свого партійного соратника Юрія Луценка з вимогою до МВС перевірити фонди закарпатських музеїв, мовляв, обласна влада привласнює мистецькі полотна. Та чомусь «забув» зазначити, що під час свого губернаторства сам розпорядився вивісити в коридорах і кабінетах облдержадміністрації картини класиків закарпатської школи живопису, мовляв, щоб було менше казенщини. А то були шедеври з фондів закарпатських музеїв. І вже його наступники повернули всі мистецькі твори назад до музеїв, залишивши кілька лише в залі прийомів делегацій. Однак для пана Москаля головне не суть, а бажання продемонструвати «турботу».

Так само і з його зверненням по Мукачівському замку. Коня підковують, а жаба лапу підставляє. Не втримався, щоб не кинути і своїх п`ять копійок до цієї проблеми.   Адже у разі прийняття його звернення до дії Уряд, по перше, не стане швидше за все викупляти в міської територіальної громади її комунальну власність, а просто забере її в державну власність. Досить лише пригадати реприватизаційні потуги Юлії Тимошенко кількарічної давності. А, по друге, мукачівці старшого і середнього покоління добре пам`ятають, як виглядав замок Паланок за радянських часів, та і в перші роки незалежності України, коли перебував у державній власності. Це були руїни, руйнація, безгосподарність, замок розбирали по цеглинам, черепицям. Гроші, що виділялися на реставрацію, безсоромно розкрадалися. Саме тоді у замку було вкрадено понад сімдесят кахельних грубок ручної роботи, що нині б прикрасили будь-який музей Європи. Зрештою, більше б могли розповісти про «державну» турботу про замок Почесні громадяни Мукачева –  його багаторічний комендант чи по сучасному директор, заслужений працівник культури України Василь Цигак, міський голова Мукачева тих років Микола Роглєв. Саме їм випало рятувати замок Паланок від державницької, так би мовити, опіки-руйнації.

Не хочеться вірити, що політик такого так би мовити рівня, до того ж народний депутат України не усвідомлює, що в часи, коли держава на межі економічного дефолту, немає грошей на виплати зарплат і пенсій, ні за що утримувати армію, переводити в державну власність замковий комплекс з необхідністю його реставрації, утримання є не тільки нездійсненним, але й абсолютно шкідливим, адже у разі прийняття до дії його пропозиції замок Паланок буде знову перетворено на руїни 20-річної давності.

І тепер, коли ми замком пишаємось, приймаємо в ньому президентів та прем`єр-міністрів, коли намітили шляхи подальшої реконструкції з тим щоб втілити мрію багатьох мукачівців про відкриття тут ресторанно-готельного комплексу з метою залучення якомога більшої кількості туристів (а це суттєве наповнення міського бюджету), цьому намагаються зашкодити всякі там москалі, не плутати з росіянами. До речі, Г.Москаля в Луганську, де також дуже короткий час керував облдержадміністрацією, назвали найодіознішою постаттю нової влади. Тож не дамо цим політикам-руйнівникам встрявати в діла міської територіальної громади, шкодити доброму імені Мукачева!

На 42-й сесії міської ради після розгляду звернення переможця конкурсу на довгострокову оренду окремих приміщень замку Паланок ТзОВ «Високий замок» було прийнято рішення оголосити новий конкурс з надання в довгострокову оренду частини приміщень об`єкту комунальної власності територіальної громади Мукачева – Мукачівського замку Паланок, пам`ятки історії і архітектури загальнонаціонального значення. Міський голова Золтан Ленд`єл повідомив, що надіслав усім народним депутатам України, у  т.ч. і Г.Москалю, Прем`єр-міністру та членам Уряду листи з проханням сприяти в пошуках інвестора в замок Паланок і висловив велике прохання до всіх, кому небайдужа доля цього проекту: якщо не можете допомогти, то хоча б не заважайте рятувати історико-архітектурну пам`ятку України!

Прес-служба Мукачівського міськвиконкому

11 лютого 2009р.

Теги: Закарпаття, Мукачево, замок, Паланок, Москаль

Коментарі

Che Hevara 2009-02-11 / 08:37:00
Та Балога й так все купив на Закарпатті. Купить і замок. Згодом

читач 2009-02-11 / 07:35:00
які найнижчі ціни на бензин - у нас ціни космічні, ніде таких високих немає, навіть у столиці. а ви, мукачівці, напевно далі свого села не виїжджаєте.

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини