На Закарпатті найбільша потреба у швачках і мулярах, найменша – лікарях, архітекторах

Про ситуацію на ринку праці області, зміни до відповідного законодавства і кого нині найбільше потребують роботодавці – на брифінгу розповідав директор обласного центру зайнятості Юрій Фущич.

На Закарпатті найбільша потреба у швачках і мулярах, найменша – лікарях, архітекторах

За його словами, коливання на ринку праці в краї почалися ще з жовтня минулого року. Тоді до центру зайнятості по допомогу в пошуках роботи почало звертатися більше громадян. «Спочатку ми пов’язували такий стан речей із закінченням сезонних робіт, проте уже з листопада зрозуміли, що це і є наслідки економічної кризи, – каже Юрій Фущич. – Тільки за листопад минулого року в області стало на тисячу вакансій менше. Якщо на 1 листопада їх було понад 2 тисячі, то наприкінці місяця – 1,5 тисячі».

За листопад, грудень 2008 року та січень цього року до служб зайнятості, як повідомив Юрій Іванович,  звернулося 6 700 осіб, з яких у 2,5 тисячі –закінчився контракт, а майже 4 тисячі – ті, що звільнені за статтею «за згодою сторін». На 1 лютого на обліку в службі зайнятості перебувало 24,9 незайнятих краян, що шукають роботу. (Ця кількість зросла порівняно з 1 січня цього року на 1,5 тис. осіб). Кількість вакансій становила 1159.

Складна ситуація у гірських районах. Чимало мешканців приїздили на роботу до Ужгорода, райцентрів. Зокрема, на Великоберезнянщині, за словами директора обласного центру зайнятості, на обліку у службі зайнятості – близько 1014 осіб, а  вакансій лише 15, на Воловеччині – роботу шукають близько 1235, а  вакансій 59, на Міжгірщині – близько 2 028 осіб, вакансій 19, на Рахівщині – 2600, є 13 вакансій.

«Звісно, ми не сидимо, склавши руки. Спільно з обласною, районною владою, сільськими головами, громадами працюємо по антикризових заходах. Проте наразі наші можливості обмежені, – пояснює Юрій Фущич. – На рівні держави має бути складений чіткий план з підтримки малого і середнього бізнесу, відповідно умови його кредитування, мають бути  розроблені держпрограми, скажімо, будівництва житла, інфраструктури. Тоді б у краї була б можливість залучати  на роботу безробітних».
 
Щодо антикризового закону, котрий набрав чинності 13 січня цього року, то найбільше він стурбував краян, котрі проживають у сільській місцевості й мають підсобне селянське господарство. Річ у тім, що відтепер членів особистого селянського господарства, якщо це основна їхня робота, віднесено  до зайнятого населення. Відтак на матеріальну підтримку в службі зайнятості вони не можуть розраховувати. За словами Юрія Фущича, обіцяно, що в найближчий час це питання буде врегульовано.
 
 Нововведення зачепили і тих краян, що звільненні за згодою сторін. Відтепер, якщо вони не знайдуть роботу протягом 90 днів, то отримають матеріальну підтримку не раніше 91-го дня.  Тільки, якщо людину звільняють при ліквідації, реорганізації підприємства, коли роботодавець попередив службу зайнятості не пізніше як за 2 місяці, то їй на 8-й день виплачується допомога.
 
Значно розширено критерії прийнятної роботи. Звісно, бухгалтерові роботу прибиральниці не пропонуватимуть, натомість підшуковуватимуть дотичні варіанти. Для тих, чия праця не потребувала спеціальної підготовки або для тих краян, що перебувають на обліку понад 9 місяців, прийнятною вважається зайнятість на громадських роботах. Якщо людина без поважних причин відмовляється від громадських робіт, коли така робота для неї є підходящою, то розмір допомоги по безробіттю скорочується на половину строком до 3-х місяців.

Також  розширено перелік осіб, котрі підлягають обов’язковому страхуванню на випадок безробіття та сплачують внески за рахунок військовослужбовців, працюючих пенсіонерів, іноземців та осіб без громадянства, які тимчасово працюють в Україні. Встановлено нові розміри страхового внеску на випадок безробіття. Приміром, 0,6% вираховується із грошового забезпечення військовослужбовців. Значно зросли і штрафи для іноземців, що працюють без дозволів (20 мінімальних заробітних плат).

За словами Юрія Фущича, високий відсоток безробітних з вищою освітою у Мукачеві ( 40%), Ужгороді (понад 33%). По області майже 54% – представники робітничих професій.
Наразі для робітників є  696 вакансій (швачки, продавці, верстатники, провідники пасажирських вагонів, токарі, мулярі тощо), для студентів професійно-технічного училища є 287 вакансій (касири, столяри),300 – вакансії для службовців ( інженери, оператори комп’ютерного набору, менеджери), 91 вакансія – для людей з повною вищою освітою (лікарі, архітектори, ветеринари).

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
10 лютого 2009р.

Теги: Закарпаття, робота, безробіття, працевлаштування, робота, вакансія

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини