В Ужгороді відкрито унікальну фотовиставку про УПА

Сьогодні, 4 лютого 2009 р., в Закарпатському музеї народної архітектури та побуту відкрито пересувну фотовиставку „Українська Повстанська Армія. Історія нескорених“.

В Ужгороді  відкрито унікальну фотовиставку про УПА

Відкрила її директор музею, заслужений працівник культури України Габріелла Андял.

     Презентував спільний проект Служби безпеки України та Центру досліджень визвольного руху за сприяння Українського інституту національної пам’яті начальник СБУ в Закарпатській області Богдан Тиводар. Звертаючись до присутніх, серед яких були науковці, студенти, творча еліта краю та представники влади й громадськості, журналісти обласних та республіканських ЗМІ, він зазначив, що на виконання Указу Президента України Віктора Ющенка “Про розсекречення, оприлюднення та вивчення архівних документів, пов’язаних з українським визвольним рухом, політичними репресіями та голодоморами в Україні” проведена велика робота з розсекречення матеріалів голодоморів в Україні, політичних репресій тощо. У результаті, торік СБУ організувало фотовиставку, присвячену трагічним подіям Голодомору 1932-1933 рр., яку громадяни нашої держави мали змогу бачити в кожному регіоні України.

     Сьогодні закарпатці та гості нашого краю мають можливість познайомитися з виданнями з історії визвольних змагань та історичними матеріалами з архіву СБУ, а це – півтисячі оригінальних фотографій архівних кримінальних справ, матеріалів з радянських та німецьких архівних джерел, внутрішні документи Організації Українських Націоналістів і Української Повстанської Армії тощо. Унікальність виставки в тому, що в ній зібрані фотографії та фотокопії документів, які протягом кількох десятиліть зберігались в архівах Державного політичного управління та Народного комісаріату внутрішніх справ і були недоступними для дослідників, але вони – джерело об’єктивної інформації про український визвольний рух середини ХХ століття.

     – Виставка – надзвичайно важлива подія в житті нашої області, – сказав заступник голови ОДА, депутата облради Омелян Мателешка, якому Габріелла Андял надала слово. – Дякуючи Президенту України, ми маємо можливість дізнатись невідомі досі факти та події, пов’язані з історією українського повстанського руху . Ознайомившись з ними, ми зуміємо переосмислити своє минуле і спланувати майбутнє. Бо ті, хто ішов на смерть заради нашої незалежності, заслужили, щоб пам’ять про них збереглася навіки в наших серцях.

     Колись Володимир Винниченко сказав, що історію України не можна читати без брому. І це – так. Адже скільки мук, переживань, неймовірно тяжких випробувань довелося пережити багатьом поколінням українського народу на шляху до своєї незалежної, суверенної держави. І на цій тернистій дорозі чи не найбільше страждань випало воїнам Української Повстанської Армії.

     – Згаданим Указом Президента, – акцентував заступник голови облради Михайло Мартин, – започатковано новий етап у відкритті раніше недоступної інформації, бо ним передбачено скасування грифу секретності, накладеного структурами колишнього Союзу на відповідні документи. А це означає, що перед нашими сучасниками і майбутніми поколінням відкриються нові, досі невідомі, сторінки звитяжних і часто драматичних національно-визвольних змагань. Разом із цим перед нами постають нові людські долі, імена невідомих досі героїв.

     Фотовиставка архівних документів „Українська Повстанська Армія. Історія нескорених” якраз і покликана якнайповніше сприяти такій благодатній справі.

     Як відомо, вона з величезним успіхом пройшла у багатьох областях України. Знаменно, – далі вів промовець, – що саме тепер, коли Закарпаття, як і вся наша держава, готується до відзначення ювілейної дати – 70-річчя Карпатської України, виставка працюватиме в нашій області. Переконаний, що вона якісно збагатить пізнавальне і виховне значення заходів, що проводитимуться у Закарпатті з цієї нагоди.

     Важливість даної експозиції і в тому, що в рядах творців і захисників Карпатської України, героїв Красного Поля було чимало воїнів, які згодом достойно поповнили ряди УПА.

     Сьогоднішня подія запам’ятається тим, що ми маємо реальну можливість із достовірних джерел почерпнути правдиву інформацію, збагатися новими знаннями про історію нашого народу.

     Тому із експозицією з цікавістю знайомляться люди різних поколінь, Закарпатці і наші гості з багатьох європейських країн.

     На завершення Михайло Мартин подякував від усього серця організаторам виставки, усім причетним до її реалізації, і побажав їм і всім присутнім наснаги у праці, нових успіхів у цій важливій, потрібній усім нам справі.

     Професор кафедри української історії УжНУ Роман Офіцінський детально розповів про історію УПА, підкресливши, що протягом багатьох десятиліть тема УПА та Українського визвольного руху була предметом певних політичних спекуляцій і міфотворення щодо комуністичного режиму. І все це базувалося на замовчуванні правди. А правда в тому, що жодна армія світу не протрималась так довго як УПА – вона діяла 10 років. Через неї пройшло 200 тисяч осіб. Офі¬цер¬ські звання присвоювались лише тим, хто, пройшовши строгий відбір і контроль, заявив про свою вірність державі, готовність віддати за неї життя, виявив командирський хист і здобув достатні знання. До речі, УПА мала лише 2 генералів. Та військова підготовка була такою, що колишній президент Франції генерал Шарль де Голь захоплено заявив: „Коли б Франція мала таку армію як УПА, то жоден німецький чобіт не топтався б по її землі“.

     Звісно, сьогодні по - різному оцінюють УПА та її заслуги перед Україною. Але ми повинні звернутися до авторитетних дослідників, які допоможуть нам знайти відповіді на всі запитання.

     Оглянути фотовиставку чи то пак перевізний музей запросив присутніх співробітник Архівного Департаменту СБУ Олександр Пагіря.

     Так, фотовиставка – виняткова, побудована на науково- джерельній базі з використанням фотосвітлин та довідково-інформаційного матеріалу: справи, документи, зразки печаток, емблеми тощо – все це дає змогу бачити цілісну картину українського визвольного руху середини ХХ сторіччя. Серед іншого, на виставці представлені й блоки, присвячені маловідомим сторінкам: Український Червоний хрест, формування старшинських (офіцерських) кадрів в УПА, нагороди УПА, щоденне життя, свята... Незабутні враження. Як і пам’ять про погиблих.

Анна Романенчук, Закарпатська обласна рада
04 лютого 2009р.

Теги: Закарпаття, УПА, фотовиставка, Ужгород

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини