У день 70-річчя Сумської області юні альпіністи Сумщини зійшли на Говерлу

Ювілеї відзначають по-різному: трудовими, спортивними подвигам,; відкриттями, банкетами, нагородами... Альпіністи, як правило, здійснюють сходження.

У день 70-річчя Сумської області юні альпіністи Сумщини зійшли на Говерлу

Тому ювілей Сумської області було вирішено відсвяткувати в Карпатах, на Говерлі - найвищій точці України (2061 м). Туди 5 січня відправилися вихованці клубу «Абалаковець» Сумського Палацу дітей та юнацтва та гуртківці Сумського обласного центру позашкільної освіти та роботи з талановитою молоддю. Місце розташування - с.Лазещина Рахівського р-ну Закарпатської області. Сходженню передували заняття на снігу, лекції, тренувальні виходи. Підготовку альпіністів серйозно перевіряли рятувальники - як сумські (випускники клубу «Абалаковець» і члени альпклубу «Суми»), так і начальник Говерлянського контрольно-рятувального пункту (КРП) Д. Климпуш. (Дмитро Васильович давно знайомий з сумчанам і зустрічає їх як старих друзів.)

Ці хлопці не звикли ніжитися в ліжку. І завжди вміють зібратися, сконцентруватися для подолання труднощів. 10 січня - день народження Сумської області, 70 років. Половина п'ятої - підйом! А о шостій годині машина підвозить сходжувачів до притулку Козьмещик - початку маршруту. 45 чоловік вервечкою розтягуються по крутому схилові, немов мерехтлива гірлянда (шлях висвітлюють налобні ліхтарики - картина, гідна пензля художника!). Три години лісом, редколіссям ... «А далі - голі, босі і курносі, - жартує Віра Паненко, керівник альпініади, кандидат у майстри спорту, інструктор альпінізму. - Дує зліва, дує справа; відкриті всім вітрам, ще три години піднімаємося по гребеневі ».

У групі - діти різного віку, від старшокласників до 10-річних. Якщо когось «здуває» або він починає мерзнути, тут як тут - рятувальники: все на телефонному зв'язку, у кожного аптечка, шоколад, чай ... Взяли у кільце дитину, розігрівся, надягли додаткову «одежку». Повеселів той - і далі, вгору. В 11.30 перші учасники вийшли на вершину і підняли прапор України та штандарти клубів. Через півгодини подтягнулися інші. «От і все!» - вітальні крики, «братання», фото на пам'ять; хоч замерзають об'єктиви, всі намагаються зафіксувати ці миті.

І все ж «це не все». З вершини ж не знімають - попереду спуск. А тут ще вітер посилився (з ніг валить!), Мороз 10 градусів, туман ... Але все закінчується благополучно. Через три години машина відвозить всіх «додому», в Лазещину. Тут, в КРП, - вручення нагород: посвідчення про сходження, пам'ятний значок і ювілейний диплом.

Це сходження, ювілейне, було найбільш масовим, а всього на Говерлу за три дні піднялися 94 чоловік. Потім були екскурсії в географічний центр Європи (м.Рахів), перші уроки гірськолижної техніки, Старий Новий рік у карпатській колибі, з ватрою і шашликами ... Запам'ятаються екскурсія по Львову, колядки на Різдво, свято Меланки і Василя. Але найголовніше - сходження на Говерлу дає їм право з гордістю носити звання «Альпіністи України». Вони підкорили свій «перший Еверест», перший альпіністський ступінь - вершину категорії складності 1Б. Настане час, і вони піднімуться на найскладніші вершини (6Б).

Хлопців переповнюють враження. 9-класниці Олесі Глущенко сподобалося все: звичаї, говірка, манери, гостинність карпатських мешканців; катання на санчатах, запряжених конями. «Приїхавши додому я не могла повірити, що була в Карпатах і зійшла на Говерлу». Годинами може розповідати про подорож 11-класник Данило Соляник: «Відчуваєш, що ти зробив те, про що багато хто лише мріє і лише деякі наважуються на це. Не можу порівняти це відчуття ні з чим. Тільки спустившись, розумієш, що сталося. Кожен з нас у дитинстві думав: що таке хмара? Мабуть, немає дитини, яка не хотіла би її торкнутися. Внизу я зрозумів, усвідомив - збулося! Не передати почуття, коли виповнюється твоя дитяча мрія. Я ходив у хмарах, я їх відчував, відчував! А ви ходили по хмарах?! »

Після такої емоційної розповіді і слухачеві хочеться на вершину ...

Олексій Дорошенко, "Ваш шанс"
31 січня 2009р.

Теги:

НОВИНИ: Соціо

15:29
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини