Омбудсман закликає відновити права потерпілих внаслідок техногенної аварії на Закарпатті

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова заявляє, що права всіх постраждалих в результаті техногенної аварії на Закарпатті повинні бути відновлені в повному обсязі. Про це повідомили в прес-службі Омбудсмана.

Омбудсман закликає відновити права потерпілих внаслідок техногенної аварії на Закарпатті

Як повідомили в прес-службі, триває провадження Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Ніни Карпачової у зв'язку з техногенною аварією біля села Кострино Великоберезнянського району Закарпатської області внаслідок розгерметизації магістрального продуктопроводу Акціонерної компанії «Транснефтепродукт», що трапилася нещодавно.

Витікання 100-120 кубометрів дизпалива призвело до підтоплення житлових будинків і створило загрозу забруднення нафтопродуктами річки Уж, з якої забезпечується водою обласний центр - місто Ужгород.

На місці надзвичайної події представники Омбудсмана України з перших годин здійснюють моніторинг дотримання конституційних прав потерпілих, у першу чергу прав на медичну допомогу, охорону здоров'я, житло та екологічну безпеку. Як встановлено, машини для відкачування розлитого дизпалива прибули в епіцентр аварії тільки через чотири години. Фахівці Секретаріату Уповноваженого з прав людини підтримують постійний контакт з обласною і місцевою владою, зустрічаються з жителями села Кострино, отримують інформацію від оперативного штабу з ліквідації аварії та спеціальної комісії з визначення збитку, заподіяного дворохозяйствам і сільгоспугіддям.

За даними Великоберезнянської райдержадміністрації, підтоплено 5 підвалів у житлових будинках, 18 колодязів, 3 картоплесховища, 35 присадибних ділянок. У той же час від забруднення нафтопродуктами постраждали 150 присадибних ділянок. В результаті попадання в колодязі дизпалива без питної води залишилися 120 будинків, в яких живе понад 500 чоловік.

Представники Уповноваженого з прав людини приділили особливу увагу двом родинам, які підлягають негайному відселенню з підтопленого житла: пенсіонерів Грунянських, що живуть разом з дочкою, а також пенсіонерів Ганько, які проживають разом з сім'єю дорослого сина, де виховується неповнолітня дитина. На особистому контролі Омбудсмана України Ніни Карпачової - надання органами державної влади всебічної допомоги найстаршому в родині Ганько - Федорові Михайловичу, який прикутий до ліжка і не може розраховувати на матеріальну підтримку сина і невістки, оскільки вони, працюючи на залізниці, з грудня минулого року не отримують зарплату. До того ж у результаті аварії ці сім'ї повністю втратили заготовлені на зиму запасів картоплі та інших овочів, а їх домашня худоба та птиця залишилися без нормальних умов утримання.

На забрудненій нафтопродуктами території стоїть сморід. Медики, обійшовши кожен будинок у селі, констатували: гострих отруєнь не зафіксовано, проте близько ста чоловік поскаржилися на утруднення дихання та запаморочення.

30 січня 2009 року представники Уповноваженого з прав людини провели в селі Кострино особистий прийом громадян, під час якого через два тижні після аварії підведені попередні підсумки виконання комплексного плану заходів регіональної та місцевої влади щодо захисту прав потерпілих через пошкодження житла та забруднення навколишнього середовища. Було прийнято сорок селян, кожен з яких скаржиться на значне погіршення стану здоров'я і потребу не тільки в ліках, але й у кваліфікованому медичному обстеженні. Влада, на жаль, нічого не зробила для компенсації підтвердженого відповідними актами збитку 99 сімей Кострина. Так і не відселені з подтопленного житла сім'ї Грунянських і Ганько. Надто повільними темпами йде будівництво сільського водопроводу, тому через велику забрудненість колодязів костринці досі змушені користуватися привізною водою.

Уповноважений з прав людини наполягає на необхідності кардинально змінити ставлення органів державної влади та місцевого самоврядування Закарпаття до екологічної біди в закарпатському селі Кострино, вимагаючи невідкладного відновлення в повному обсязі конституційних прав всіх постраждалих в результаті техногенної аварії, а також прийняття ефективних заходів для недопущення надалі подібних інцидентів .

З метою термінового вирішення зазначених проблем, пов'язаних із забезпеченням прав людини, Омбудсманом України Ніною Карпачовою внесено подання голові Закарпатської обласної державної адміністрації Олегу Гаваші.

ForUm
31 січня 2009р.

Теги:

Коментарі

тарас 2009-02-01 / 08:43:00
хтось думає що люди набрали дизпалива даремно і це дасть привід мовчати ідивитись як наша краса природи буде тхнути солярою.потрібно визнати що отримав шкоду весь великоберезнянський район.вода з запашком вже є навіть у Мирчанських колодязях

тарас 2009-02-01 / 08:34:00
чому завжди занижують наслідки аварії?якщо витекло не 120 кубометрів а мінімально 20-30 тисяч кубометрів

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
10:45
У Кричові Буштинської громади донька, випадково проходячи повз, врятувала свою 77-річну матір з пожежі
00:02
/ 1
У Неліпині Мукачівського району Volkswagen на швидкості проломив стіну і влетів у будинок
» Всі новини