В Ужгороді призупинився продаж нерухомості

З тих пір, як банки перестали видавати кредити й курс долара пілотує в захмарні висоти, вартість житла в регіонах знизилася щонайменше на третину. Але навіть таке падіння цін не пожвавило ринок.
На ньому нині панують покупці, які мають можливість вигідно торгуватися.

В Ужгороді призупинився продаж нерухомості

Продавці готові поступатися в окремих випадках і до 30—40 %, проте операцій купівлі-продажу практично немає. Ціна значною мірою залежить від того, чи може господар почекати з продажем квартири. На ринку нерухомості переважно прицінюються та вичікують. Бувають випадки, коли люди продають житлоплощу дешевше, ніж купили її на первинному ринку, просто тому, що конче необхідні гроші.

Найближчі півроку ціни на нерухомість падатимуть

Найближчі півроку ціни на нерухомість падатимуть, але щоб у результаті стати ще вищими, ніж були раніше, переконаний директор інвестиційного департаменту «Уксоцбанку» Ерік Найман, повідомляє «РБК-Україна». Такі ж прогнози висловлюють і інші експерти.

 Розповідає ріелтор Ужгородської агенції нерухомості «Фортеця» Софія Шевкун: «Ті, хто хотів продати квартиру дорого, скажімо, за 100 тис. у. о., зрозуміли, що через кризу зробити це стало складніше, і змушені знизити ціну, наприклад, до 60 тис. у. о., щоб це було більш реально продати. Також знижують ціни ті, хто хоче терміново продати нерухомість через певні обставини: терміновий переїзд, потреба в коштах для певного капіталовкладення, зачепилася угода за угоду, люди внесли завдаток, а кредити припинилися тощо. Або, що наразі є найбільш поширеною причиною, необхідно повертати кредити за цю ж нерухомість. Наразі значна кількість угод просто зависли в повітрі. Потенційні покупці вичікують. Ріелторські агенції ще від серпня-вересня відчули затишшя, особливо відчутним став застій на ринку нерухомості вже від жовтня. У багатьох агенцій із продажу нерухомості на цей період припав нульовий відсоток угод, а ріелтори просто перестали запитувати своїх колег із інших фірм: «Як справи?».
Щоправда, нам у жовтні вдалося провести десять операцій купівлі-продажу. Можливо, в передчутті кризи люди поспішили оперативно придбати нерухомість, адже банки вже призупиняли видачу кредитів. Постійним є попит на малогабаритні квартири, так звані малосімейки (мінімальна ціна за 12-метрову кімнату восени була 25 тис. у. о., у січні — вже 15 тис. у. о.). Вже від листопада агенції нерухомості почали виживати здебільшого за рахунок оренди квартир».

Восени кілька будівельно-інвестиційних компаній заморозили будівництво в Ужгороді. З фірмою, яка продовжила будівництво висотки по вул. Гленца, ми уклали ексклюзивний договір на продаж 30 квартир. До слова, коли будинок уже введений в експлуатацію, ціни на квартири в ньому зростають щонайменше на 200 дол. за 1 кв. м, розповіла Софія Шевкун.

... однак обвалу цін на житло на рівні 2000—2001 рр. не буде

Втім, навіть за малопрогнозованої ситуації, яка є на сьогодні, ріелтори не вірять, що обвал цін на житло сягне рівня 2000—2001-го років. Будівельні фірми не дадуть себе знищити, максимально знизивши ціни, через те, що квартири, мовляв, не купують. Небагато також бажаючих продавати за безцінь житло на вторинному ринку. Попит на нього залишиться так чи інакше, бо людям властиво будь-що прагнути «власного закутка».

Поки що не поспішають продавці й з реалізацією земельних ділянок, які впродовж останніх кількох років практично по всій країні тільки дорожчали. Попит на землю залишився, але потенційні клієнти здебільшого також вичікують. Перекупники скуповували землю восени, щоб навесні її перепродати і на цьому заробити.

Втім, є прогнози, що нинішня економічна криза також вплине на вартість землі. Мовляв, зараз, коли багато покупців будуть вимушено відкладати придбання землі до кращих часів, продавці почнуть самі пропонувати знижки, лише б реалізувати ділянку й отримати гроші. В умовах кризи у багатьох людей зовсім інші пріоритети, а грошей дедалі менше. Якщо ж вони є, то, як правило, зберігаються на банківських депозитах, які наразі зняти важко. Однак не можна не брати до уваги той факт, що наша область малоземельна, обмаль землі й у міста, тому, на переконання ужгородських ріелторів, земля суттєво не здешевіє. До того ж в Ужгороді спостерігається тенденція — більшість ужгородців прагнуть мати власний дім. Якщо це не вдається в місті, поселяються в Невицькому, Циганівцях, Горянах, Оноківцях, Доманинцях. Затишшя на ринку нерухомості, крім економічної кризи, високого курсу долара, зумовлене й періодом зимових свят і власне зимою, що є характерним щороку. Очевидним у сьогоднішніх умовах є те, що на дешеву манну з неба розраховувати не доводиться (за винятком, звісно, тих, хто має на руках солідний запас «живих грошей»), всіх очікують непрості часи.

РІО
30 січня 2009р.

Теги:

Коментарі

сорри 2009-02-01 / 14:16:00
Дякую.




Повна перемога соціалізму. В окремо взятій міськраді. :))

для сорри 2009-02-01 / 13:38:00
Вони створили сумісне рієлтерську фірму по продажі нерухомості.

сорри 2009-01-31 / 17:17:00
А який у них бізнес?

Ага! Накрився органом спільний бізнес міського депутата Новікова з Ратушняком! 2009-01-31 / 16:45:00
Ага! Накрився органом спільний бізнес міського депутата Новікова з Ратушняком!

orange 2009-01-31 / 15:42:00
Візьму квартиру. Безкоштовно. В хороші руки. :)

SmoothCriminal 2009-01-31 / 14:07:00
Куплю квартиру. Дешево.

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 1
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини