Гаваші має відповісти за тепло в Ужгороді, яке повинно з’явитися вже сьогодні

Інформація щодо готовності до опалювального сезону по всій Україні надзвичайно позитивна, оптимістична і це… викликає тривогу, — сказав у вівторок на селекторній нараді з керівниками регіонів заступник голови Секретаріату Президента Віктор Бондар. Тому вже сьогодні на 19 годину всі голови ОДА повинні надати інформацію про подачу тепла.

Гаваші має відповісти за тепло в Ужгороді, яке повинно з’явитися вже сьогодніСеред перших, кого Бондар запитував чому така низька динаміка підключення опалення, було керівництво Закарпаття. Голова ОДА Олег Гаваші відповів, що досі лише у трьох районах області середньодобова температура була нижчою 8 градусів тепла і тільки протягом останньої доби знизилась, тому підключення якраз розпочалися. Зокрема, у понеділок до півночі узгоджувалися питання подачі тепла в будинки у Рахівському районі. Уже після селекторної О.Гаваші сказав журналістам, що мер Рахова усунувся від цієї проблеми і питання забезпечення теплом, поставок мазуту вирішувало районне керівництво.

Так само, за словами Олега Олодаровича, не йде на співпрацю з обладміністрацією і мер Ужгорода Сергій Ратушняк, який підготував розпорядження про початок опалювального сезону в обласному центрі 2 листопада. Заступник голови Секретаріату Президента натомість сказав нашому губернатору, що той особисто відповідає за тепло в Ужгороді, «щоб не було у нас ще одного Алчевська». В коментарях пресі голова ОДА повторив тезу, озвучену ще минулого тижня: «Персональну відповідальність повинен нести той, хто має можливості фінансування, укладання угод і так далі. Я готовий сприяти, але треба знати у чому. Були питання, що обленерго просить стовідсоткову передоплату на місяць, ми вирішили, що буде поточна оплата».

Прес-секретар міського голови Ужгорода Олег Подебрій повідомив редакцію, що місто готове включити котельні і подати тепло. Проте, мовляв, у п’ятницю надійшов факс з повідомленням що ДП «Газ тепло», з яким були укладені угоди на газопостачання, його не надаватиме і потрібно переукласти угоди з іншою структурою. Як пояснив начальник головного управління містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства облдержадміністрації Михайло Пригара, така ситуація по всій Україні і пов’язана вона з тим, що «Газ тепло» діяло варварськими методами. Ця структура збирала на місцях кошти і повертала комунальним підприємствам лише 38%, тоді як їм потрібно було виплачувати зарплату, платити за воду, електроенергію тощо. За інформацією Пригари, на час, коли верстався номер, представники «Ужтепло» та «Енергетичних систем м. Ужгорода» вже поверталися з Києва з позитивним результатом щодо укладення угоди.

Також, як сказав прес-секретар міської ради, є проблеми з тим, що постачальники газу вимагають стовідсоткової передоплати, а в міському бюджеті гроші на це не передбачено. Для бюджетної сфери дозволено використовувати газ в межах ліміту. І міська влада, й обласна, стверджують, що медичні заклади обласного центру вже опалюються, однак, наприклад, заступник головного лікаря Ужгородської міської дитячої лікарні, Єлизавета Лях каже, що у поліклініці поки що холодно. В освітянських закладах теж — на прохання директорів — через те, що учні розійшлися на канікули. У дитсадках, кажуть, тепло, бо більшість з них на автономному опаленні, однак, наприклад, в ужгородському дитсадку №38 все ще холодно.

Суперечлива інформація й щодо готовності 11 нових котелень в місті над Ужем, спорудження яких ініціював Сергій Ратушняк. Міська влада каже, що вони готові, а Михайло Пригара, стверджує, що 4 з них «на підході» до закінчення – фундаменти готові, потрібно кілька днів щоб встановити котельні контейнерного типу. За його словами, ТЕЦ «Закарпаттяобленерго», яка раніше опалювала половину обласного центру, готова протягом 12 годин подати тепло, однак мер цього не хоче, тому й розпочав епопею з будівництвом котелень. Обласна влада передбачає, що у зв’язку з цим будуть проблеми з теплом на хімічному, біологічному факультетах УжНУ, в Ужгородській ДПІ, музучилищі тощо.

По всій області, подекуди «стан готовності» на ділі переходить у стан аварійних ремонтів. Не зважаючи на пробні запуски, при подачі гарячої води часто виникають прориви тепломереж, горять насоси тощо. Але це, запевняють чиновники, усувають в робочому порядку.

Головам ОДА також доручили перевірити стан готовності до зими доріг, наявність техніки для прибирання снігу, матеріалів для посипання. Щоб зима знову не застала нас зненацька.

Лариса ПОДОЛЯК, «Старий Замок «Паланок»
01 листопада 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини