Три комерційні банки, що працюють на Закарпатті, втратили право на виплату пенсій

Наприкінці 2008 року Пенсійний фонд України переглянув перелік банків, уповноважених на виплату пенсій, і виключив зі списку 18 кредитних установ, які здійснювали пенсійні виплати у 2008 році. Три з них —„Кредобанк”, „Національний кредит” та „СоцКомБанк” — мають свої філії на Закарпатті, тож близько 480 пенсіонерів, котрі обслуговувалися в згаданих установах, у січні отримали належні їм виплати через поштові відділення. Банки “Надра” і “Промінвестбанк” зможуть виплачувати пенсії лише до 1 липня 2009 року.

Про це повідомила Анастасія Пентек, начальник головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області.

Ще до теми банків. Доповнено частину статті 20 Закону України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, яка зобов’язує банки здійснювати контроль за пропорційністю сплати платниками внесків до Пенсійного фонду при отриманні коштів для виплати заробітної плати найманим працівникам. У разі невиконання банками цієї вимоги вони самі сплачуватимуть відповідному територіальному органу Пенсійного фонду суму несплачених страхових внесків. Такий крок, на думку Анастасії Юріївни, сприятиме кращій сплаті платниками страхових внесків, а отже, й наповненню бюджету фонду.

Внесено також зміни до статті 53 згаданого закону, яка регламентувала порядок виплати допомоги на поховання. Новим є те, що з 1 грудня 2008 року для отримання такої допомоги органи Пенсійного фонду приймають як довідки про смерть, так і їх дублікати або ж витяги з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть.

З початку поточного року зазнав змін і порядок виплати пенсій (про це ми повідомляли в попередньому номері). Нині дата виплати поставлена в залежність від категорії громадян. Першими діставатимуть пенсії інваліди війни, учасники бойових дій, члени сімей загиблих військовослужбовців, одержувачі пенсій у зв’язку із втратою годувальника та інваліди, потім непрацюючі пенсіонери за віком і, нарешті, пенсіонери, що продовжують працювати. Крім того, старші за віком у межах кожної категорії матимуть право на першочергове отримання виплати.

Затверджено нову форму довідки про заробітну плату, що подається для призначення чи перерахунку пенсій відповідно до Закону України „Про державну службу”. А додаток 23 (звіт платника) Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду доповнено показником „середньооблікова кількість штатних працівників, яким відповідно до чинного законодавства встановлена інвалідність”, і розрахунок у новій редакції подається вперше за грудень 2008 року.

Анастасія Юріївна озвучила й ряд „контрольних” цифр: мінімальний страховий внесок до Пенсійного фонду, як і в грудні попереднього, становить 200,86 грн., з 1 квітня, зі збільшенням мінімального розміру зарплати, він зросте до 207,50 грн., з 1 липня — 209,16, 1 жовтня — 215,80 грн., 1 грудня — 222,11; максимальний розмір пенсії з 1 січня поточного року встановлено на рівні 5976 грн., а максимальну величину фактичних витрат на оплату праці, з якої справляються страхові внески до ПФУ, — 10035 грн.; збір на обов’язкове державне пенсійне страхування з купівлі-продажу безготівкової іноземної валюти за гривню протягом 2009 року справляється в розмірі 0,2%; відшкодування підприємствами та організаціями фактичних витрат ПФУ на виплату й доставку пільгових пенсій поточного року здійснюється на рівні 70%.

"Ужгород"
28 січня 2009р.

Теги:

НОВИНИ: Соціо

11:12
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
» Всі новини