Закарпацеві, що два роки тому п'яним збив бусом дівчинку, присудили 5 років тюрми

Лібералізація, котру свого часу визначили пріоритетним напрямом своєї діяльності співробітники ДАІ, користі, як відомо, не принесла. Навпаки, кількість дорожньо-транспортних пригод (у т.ч. зі смертельними наслідками) помітно збільшилася. Водії грубо ігнорували правила дорожнього руху. Тож повідомлення про ДТП у ті роки почали нагадувати фронтові зведення.

Закарпацеві, що два роки тому п'яним збив бусом дівчинку, присудили 5 років тюрми

Цей випадок трапився  у листопаді 2006 року  у с.Негровець на Міжгірщині. (Імена потерпілих з етичних міркувань змінені). Тут мікроавтобус збив неповнолітню місцеву жительку Юліану. Удар виявився досить сильним, дівчина упала на землю і втратила  свідомість. Почувши скрегіт  автомобільних гальм, з будинків  повибігали люди. Вийшли подивитися, що сталося, і батьки Юліани. Побачене, просто шокувало. Їхня дитина лежала на землі непритомна, поруч знаходився з пошкодженим кузовом  "Фіат-Дукато". З автомашини  вийшов пасажир. Він підняв  дівчинку й заніс  у салон.  Водій залишився сидіти в "бусику". Потерпілу доставили у лікарню с. Колочава. Медики діагностували у Юліани набряк і набухання головного мозку, що виникли  внаслідок черепно-мозкової травми, яка  супроводжувалась переломами склепіння і основи черепа, травматичним крововиливом у головний мозок. Незважаючи на усі  зусилля лікарів,  врятувати потерпілу, на жаль,  не вдалося. Наступного дня, так і не приходячи до тями, Юліана померла.

Мати потерпілої зауважила, що водій знаходився у стані алкогольного сп'яніння. Згодом це підтвердила й проведена судово-медична експертиза. Зрозумівши, що накоїв, 54-річний водій «бусика»,  Микола Щокало, до речі,  односельчанин потерпілих, став пропонувати батькам  чималу  суму, нібито як моральну компенсацію.   Але ті навідріз відмовилися від грошей, вважаючи, що за свої діяння винуватець повинен понести заслужене покарання. Миколу затримали працівники міжгірської районної міліції.  Той заходився виправдовуватися, мовляв: не пив того  дня,  лише погостився минулого вечора. А далі  на прохання приятеля  поїхав до Колочави, щоб придбати запчастини для автомобіля. На дорозі був сніг, авто раптово заклинило,  відтак  занесло  на тротуар,  і він нібито не зміг упоратися з керуванням… До того ж, потерпілу не кинув, а доставив у лікарню.

Після завершення слідства справу  передали у суд.  Під час судового процесу Микола  вину визнав, хоча стояв на своєму: автомобіль заклинило, тож нічого не  міг зробити. Правда, автотехнічна   експертиза показала:  на момент скоєння аварії гальмівна система і рульове керування автомобіля були справні. Водночас  автодорожня експертиза засвідчила,  що Микола рухався з перевищеною  для цього  населеного пункту швидкістю,  не врахував дорожню ситуацію, а тому й  виїхав на тротуар.

Обираючи покарання, Феміда врахувала,  що обставиною, яка  обтяжує покарання, стало скоєння злочину в стані алкогольного сп'яніння, а пом'якшуючою обставиною  було  розкаяння підсудного. Врахували й позитивну характеристику з місця проживання.

І ось оголошують вирок. Микола Щокало засуджений на 5 років ув'язнення, з позбавленням права керувати транспортними засобами усіх видів на три роки. Ухвалою Закарпатського апеляційного суду вирок залишено без змін.

Хочеться вірити, що останні законодавчі зміни щодо штрафних санкцій за порушення правил дорожнього руху дадуть змогу запобігти подібним випадкам. Зрештою, певні позитивні зрушення у цьому плані вже є.  Як зазначив під час інтерв'ю міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко, кожної доби після введення нового закону, кількість загиблих скорочується фактично наполовину...

Іван Ладжун, ВЗГ ГУ МВС України в Закарпатській області
23 січня 2009р.

Теги:

НОВИНИ: Кримінал

19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
19:42
/ 1
Закарпатець відмовився від мобілізації через рідню в росії та "неправильний висновок ВЛК"
14:57
/ 9
На кордоні затримали ексзакарпатця з угорщини, який продавав українок до країн Азії у сексуальне рабство
21:18
/ 2
$6500 за "квиток" на човен: на Закарпатті затримали двох військових, що "підробляли" переправленням "ухилянтів"
13:36
/ 2
У Міжгір'ї за пів години знайшли зловмисника, що вкрав авто Renault Kangoo
» Всі новини