На Закарпатті хабарями не засівають. Їх просто беруть...

Останнім часом засоби масової інформації приділяють чималу увагу темі боротьби з хабарництвом. Причиною такої зацікавленості мас-медійників стали кілька гучних справ щодо отримання хабарів у нашій державі, порушених наприкінці минулого року. Серед них і затримання в сусідній області представника Феміди, котрому (за його словами) невідомі "благодійники" засівали доларами кабінет.

На Закарпатті хабарями не засівають. Їх просто беруть...

Для довідки: за одержання службовою особою у будь-якому вигляді хабара за виконання чи невиконання в інтересах того, хто дає хабар, чи в інтересах третьої особи будь-якої дії з використанням наданої їй влади чи службового становища (ст. 368 Кримінального кодексу України) передбачене покарання залежно від  розміру отриманого хабара. Це штраф від  750 до 1500  неоподаткованих мінімумів доходів громадян або  позбавлення волі  на 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Резонансні затримання липкоруких чиновників на гарячому, котрі провели працівники відділу боротьби з хабарництвом УДСБЕЗ ГУМВС, відбулися і в нашому краї.  Торік у сильця правоохоронців потрапило чимало керівників  земельних відділів, комунальних підприємств, різних товариств, викладачів навчальних закладів  тощо.

Так, начальник одного з районних  РАГСів вирішила якось поліпшити своє матеріальне становище. Коли до неї звернулася місцева жителька з проханням оформити документи  щодо зміни прізвища, керівник погодилася, правда,  з певною умовою: за свої послуги  вона  запросила  і згодом отримала  10 тисяч угорських форинтів. За таку ж послугу спритниця свого часу отримала  70 "зелених" і від іншого громадянина.  Однак невдовзі  їй довелося спілкуватися із співробітниками  УДСБЕЗ. 

Грішать «подібним» й  окремі викладачі  навчальних закладів. Зокрема, майстер виробничого навчання одного  з державних ОБКК поблажливо дозволив  своєму студенту  пропускати навчання.  Своє лояльне ставлення оцінив у 350 доларів. А декан факультету одного з вузів  краю за успішне складання зимової сесії  вимагала і отримала у  студентки 200 доларів США. Аналогічним методом скористалася й викладач медичного коледжу. Її «уловом» стали  1000 гривень. Звісно, усі вони на  залишилися поза увагою міліції.

Злакомилися на дармові гроші  і два працівники  районних державних установ. Після отримання хабара їх затримали працівники УДСБЕЗ ГУМВС.

А ось службовці сфери земельних відносин  вирішили діяти з розмахом. Керівник відділу земельних ресурсів одного з гірських районів, наприклад,  маючи доступ до розподілу землі, не забув подбати про вигоду для себе. На прохання місцевого селянина виділити ділянку на відомій полонині посадовець  висунув умови: 10 соток за 10 тисяч доларів. Тільки тоді він обіцяв сприяти у виготовленні та видачі державного акту на право власності. Далі події розгорталися за відомим сценарієм --  зустріч з "безівцями", зізнання, показання свідків, порушення кримінальної справи, слідство... Та справжній рекорд з  хабароманії встановив сільський голова одного з  населених пунктів краю.  За виділення трьох гектарів землі чиновник вимагав у  підприємця  150 тисяч "зелених".  Зустріч у сільському кафе з метою передачі обумовленої суми стала для службовця доленосною – після неї він потрапив у руки «безівців».

Протягом минулого року, повідомило керівництво УДСБЕЗ ГУМВС було   викрито 36 фактів хабарництва. Середній розмір хабара  становить 32 тисячі гривень.  Але,  незважаючи на ризик, чиновники  знову  йдуть на те, щоб отримати незаконну винагороду.  До того ж,  підвищують суми хабарів, розробляють різні схеми, створюють  фонди, на які мають надходити гроші, перераховують кошти через довірених людей у вигляді матеріальної допомоги або ж отримують хабар через посередників, що значно ускладнює його виявлення.  Але липкорукі чиновники дедалі більше нахабніють. Навіть після затримання на гарячому, винуватці намагаються підключати впливових людей, наймають титулованих адвокатів, під час слідства знаходять всілякі методи, щоб "поламати" справу й не довести  її до суду.

Серед основних причин  хабароманії  фахівці називають  низькі зарплати, недосконалість  чинного законодавства, відсутність жорсткого реагування усіх гілок влади, неосвіченість багатьох громадян.

А одним з найперших кроків для вирішення цієї проблеми вважають необхідність вдосконалити низку законів.  Не повинно бути недоторканості чиновників, котра породжує безкарність.

Необхідно створити всі умови, щоб хабарник не зміг відкупитися. Не менш важливим фактором є і підняття зарплати до такого рівня,  аби не виникала спокуса отримати хабар.

Що не кажіть, а таке  явище, як хабарництво вже  встигло набити  оскому,  зауважив  міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко.   Люди, які якимось чином причетні до розпорядчих чи дозвільних функцій, досить швидко призвичаюються мати з цього неабияку вигоду. Часом до деяких чиновників за тим чи іншим папірцем без "подяки" в конверті годі й підходити. А починати боротися з  хабароманією слід кожному  із себе…

Іван Ладжун, ВЗГ ГУ МВС України в Закарпатській області
23 січня 2009р.

Теги:

Коментарі

Любчик 2009-01-27 / 09:01:00
Що поробиш. Таке у нас важке життя.

Ukrainka 2009-01-26 / 14:49:00
А доблесна Судова колегія судової палати у цивільних справах Апеляційного суду Закарпатської області під головуванням судді Власова С.О. та суддів Чужі Ю.Г. і Ігнатюка Б.Ю. за винесення незаконного рішення в користь ПриватБанку отримала від бувшого керівника Собеннікова Д.Л. 15 тис.дол. і нічого спокійно далі не посівають, а беруть хабарі без "честі" і "совісті".

НОВИНИ: Кримінал

10:28
У Грушові на Тячівщині чоловік увірвався в будинок односельчанки та пограбував її
10:13
Мукачівець, після спільного відпочинку, побив свою колишню дружину до реанімації
18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 5
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 2
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 2
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
» Всі новини