Закарпатський обласний центр зайнятості інформує

У зв’язку з набуттям 13 січня 2009 року (з дня опублікування) чинності Законом України „Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення впливу світової фінансової кризи на сферу зайнятості населення” № 799-VI (далі-Закон), Державний центр зайнятості надає роз’яснення щодо застосування деяких норм цього Закону.

Закарпатський обласний центр зайнятості інформує

1. Змінено розміри страхових внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, так, роботодавці повинні нараховувати страхові внески за розміром 1,6%, а утримувати із заробітної плати своїх працівників – в розмірі 0,6%.

Звертаємо Вашу увагу, що страхові внески на випадок безробіття за січень п.р. платники повинні нараховувати та утримувати, застосовуючи різні розміри страхових тарифів. Тобто нарахування страхових внесків за січень роботодавець повинен здійснити двома частками, а саме пропорційно відпрацьованим робочим дням до 13 січня (1,3%, 0,5%) і з 13.01.2009 р.(1,6%, 0,6%).

2. Починаючи з 13 січня, страхові внески на випадок безробіття нараховують і на суми виплати фізичним особам за виконання робіт (надання послуг), які працюють у юридичних та фізичних осіб за договорами  цивільно-правового характеру (ЦПХ). Слід зазначити, що всі договори ЦПХ на виконання робіт (послуг), які укладені з фізичними особами до 13.01.2009 року, а виплата доходу відбулась з 13 січня включно, підпадають під дію Закону. На нашу думку, до моменту нормативно–правового врегулювання питання нарахування страхових внесків за договорами ЦПХ, слід виходити з того, що нарахування та виплата винагороди співпадають у часі, тобто мають здійснюватися одночасно. Звертаємо Вашу увагу, що страхові внески на зазначені виплати тільки нараховуються:

· для юридичних та фізичних осіб (роботодавців), які укладали договори ЦПХ на виконання робіт (надання послуг) з працівником, з яким вони перебувають в трудових відносинах – в розмірі 1,6%;

· юридичні та фізичні особи, які укладають договори ЦПХ на виконання робіт (надання послуг) з іншими фізичними особами, з якими вони не перебувають в трудових відносинах – в розмірі 2,2%.


Одночасно повідомляємо, що юридичні та фізичні особи, які працюють за спрощеною системою оподаткування (єдиний податок), у разі використання праці фізичних осіб за договорами ЦПХ, повинні також нараховувати та сплачувати страхові внески в розмірі 1,6% (якщо фізична особа перебуває з ними в трудових відносинах) та 2,2% (якщо фізична особа не  перебуває з ними в трудових відносинах).

Всі юридичні та фізичні особи, які використовують працю фізичних осіб за договорами ЦПХ, повинні сплачувати страхові внески на рахунки, відкриті в органах Державного казначейства України на ім’я органів державної служби зайнятості для зарахування страхових внесків від роботодавців код 01.

3. Прикінцевими положеннями зазначеного Закону призупинено до 1 січня 2011 року дію статті 5 Закону України „Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття”. Це означає, що з моменту набрання чинності законом, страхуванню на випадок безробіття підлягають:

· працюючі особи, які отримують або мають право на пенсію за віком, у тому числі на пільгових умовах, пенсію за вислугу років, а також особи, які досягли встановленого законом пенсійного віку;

· іноземці та особи без громадянства, які тимчасово працюють за наймом в Україні.


Тобто, з 13 січня із заробітної плати працюючих пенсіонерів та іноземців потрібно утримувати страхові внески в розмірі 0,6% (раніше страхові внески тільки нараховувалися на фонд оплати праці роботодавців).

4. Законом визначено, що військовослужбовці, які були раніше незастрахованими відповідно до Закону України „Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття”, набувають статусу застрахованих осіб в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, тобто із їх грошового забезпечення утримуються страхові внески в розмірі 0,6% з моменту набуття чинності Законом, а військові формування, які виплачують грошове забезпечення військовослужбовцям, починають сплачувати страхові внески з 1 січня 2010 року, як роботодавці (1,6%).

5. Змінився й розмір страхових внесків для осіб, які беруть участь у страхуванні на випадок безробіття на добровільних засадах, який становить 2,2% до сум оподатковуваного доходу. При цьому, слід зазначити, що фізичні особи, які виконують роботи (надають послуги) за договорами ЦПХ не відносяться до осіб, які беруть участь у страхуванні на випадок безробіття на добровільних засадах. Тобто, починаючи з 13 січня базові центри зайнятості повинні повідомити всіх осіб, які працюють за договорами ЦПХ і знаходяться на обліку в робочих органах виконавчої дирекції Фонду, про обов’язкову участь у страхуванні на випадок безробіття та зняти їх з обліку як добровільно застрахованих осіб. Якщо така фізична особа виконує роботи (надає послуги) юридичним та фізичним особам то страхові внески платить роботодавець. Якщо, фізична особа працює за договором ЦПХ у фізичної особи-суб’єкта підприємницької діяльності, або у фізичної особи, яка не є суб’єктом підприємницької діяльності, то такі фізичні особи, у т. ч. фізичні особи-підприємці повинні зареєструватися в центрі зайнятості, як платники страхових внесків з дня укладання договору ЦПХ. З цього ж дня така особа набуває статусу платника страхових внесків до Фонду.

Рекомендуємо, до внесення змін до підзаконних актів, брати таких платників на облік відповідно до заяви (зразок додається) та копії свідоцтва про державну реєстрацію (у разі наявності), договору ЦПХ та паспорту.

6. Також зазначеними змінами врегульовано питання щодо перерахування страхових внесків страхувальниками одночасно з одержанням (перерахуванням) коштів на оплату праці (виплату доходу), в тому числі в безготівковій чи натуральній формі, або з виручки від реалізації товарів (послуг). Тобто юридичні та фізичні особи повинні одночасно при отриманні зазначених коштів сплачувати страхові внески на випадок безробіття пропорційно у відповідних розмірах (1,6%, 2,2%).

Закарпатський регіональний центр зайнятості
21 січня 2009р.

Теги:

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 22
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини