Міжнародна організація з міграції представить в Ужгороді "Живу бібліотеку"

Представництво Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні організовує публічну подію «Жива Бібліотека» з метою заохочення української молоді до міжкультурного діалогу з представниками національних меншин та подолання існуючих стереотипів у суспільстві.

Зустріч із «живими книгами» відбудеться 27 січня 2009 року о 14:00 годині в приміщенні Закарпатської обласної універсальної наукової бібліотеки міста Ужгорода за адресою проспект Свободи, 16, (3 поверх, читальна зала).

У «Живій Бібліотеці» книги уособлюватимуть собою реальні люди – представники національних меншин, які зазнають упередженого ставлення. Читачами стануть учні двох десятих класів Загальноосвітнього начального закладу з поглибленим вивченням англійської та французької мов № 5 міста Ужгорода.

В розмові з «живими книгами» учасники матимуть унікальну можливість з перших вуст дізнатися про справжнє життя національних меншин в Україні, їхній непересічний досвід, про їхні думки та почуття. З допомогою таких дискусій школярі зможуть розширити свій світогляд та позбутися існуючих стандартних уявлень про людей іншого етнічного та національного походження.

«МОМ вирішив скористатися міжнародним інструментом «Жива бібліотека», бо ідея проекту дуже проста і вражає: зустрінься зі своїми упередженнями! Замість того, щоб говорити про них, просто зустрінься з ними. Саме таку можливіcть ми дамо учасникам нашого другого заходу в Ужгороді», говорить Яна Тяпкіна, експерт МОМ щодо проекту Ініціатива Різноманіття.

«Жива Бібліотека» працюватиме як звичайна бібліотека. Спочатку читачі реєструватимуться та обиратимуть з Каталогу Книгу (яка буде представлена одним із представників національних меншин), далі підписом засвідчуватимуть свою згоду з правилами позики цієї Книги, після чого розпочнеться власне читання (живе спілкування Читача та Книги).

По завершенні «Живої бібліотеки» відбудеться спеціальний майстер-клас з проведення дебатів з питання культурного різноманіття для учасників заходу.

На проведення такої події організаторів проекту надихнув попередній успішний досвід створення «Живої Бібліотеки». Уперше така «Бібліотека» пройшла в травні 2008 року для читачів Києва та була присвячена Дню пам’яті людей, які померли від СНІДу. На зустріч із 23 Живими книгами прийшло більше ніж 200 читачів. 28 вересня 2008 року «Жива Бібліотека» була організована для читачів у рамках виставки «Інший погляд» за участі 12 живих книг та близко 50 читачів.

Захід проходитиме в рамках проекту Представництва МОМ в Україні «Ініціатива Різноманіття» в партнерстві із Закарпатською громадською жіночою організацією «Веста» та Всеукраїнською молодіжною громадською організацією «Дебатна академія». Проект профінансовано Урядом Канади (представленим Канадським Агентством Міжнародного Розвитку через Канадський Фонд Підтримки Місцевих Ініціатив (Канадський Фонд).

«Ініціативу Різноманіття» було створено в квітні 2007 року МОМ, Управлінням Верховного комісара Організації Об’єднаних Націй у справах біженців, Міжнародною Амністією в Україні з метою скоординованого врегулювання проблеми зростання кількості непровокованих злочинів на расовому підгорнуті. Ініціатива бореться за захист людської гідності та добробут мігрантів, біженців та національних меншин України.

Сьогодні «Ініціатива Різноманіття» нараховує понад 50 міжнародних, неурядових, державних та комерційних організацій, а також представників дипломатичних місій. Основними сферами діяльності Ініціативи є: співробітництво з урядом, спрямоване на підтримку дій держави, що сприяють міжкультурному діалогу; аналіз існуючого законодавства з питань дискримінації та упередження вмотивованих злочинів.

Міжнародна організації з міграції спрямовує свої зусилля на впровадження заходів, заснованих на принципах гуманності та поваги до прав мігрантів, у сприянні та регулюванні міграційними процесами, а також у протидії торгівлі людьми.

МОМ була заснована в 1951 році. Сьогодні до її складу входить 122 країни-члена та 18 країн із статусом спостерігачів. МОМ має більш ніж 280 представництв у світі. Представництво МОМ в Україні розпочало свою діяльність у 1996 році. В 2002 році Парламент України ратифікував угоду про членство України в Міжнародній організації з міграції.

МОМ в Україні підтримує тісну співпрацю з більше ніж 70 неурядовими організаціями та різноманітними соціальними організаціями, такими як релігійні об’єднання, торгові представництва, університети та інші.

Більше про «Живу Бібліотеку» можна дізнатися на блозі за адресою http://www.livinglibrary.org.ua. Інформацію про діяльність Представництва МОМ в Україні та Ініціативи Різноманіття можна знайти на офіційному веб-сайті за адресою www.iom.org.ua.

З питань акредитації та додаткової інформації, будь ласка, звертайтеся до Інформаційного відділу МОМ за телефонами (044) 568 50 15 або 8 050 904 22 61, або ж за електронною адресою pr@iom.kiev.ua. Контактна особа – Світлана Слабінська.

Представництво Міжнародної організації з міграції
19 січня 2009р.

Теги:

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини