Самоврядування українців угорського міста Секешфегервар провело свято "Маланки"

10 січня Самоврядування українців Секешфегервару, яке очолює Юлія Матяш, провело свято «Маланки».

Самоврядування українців угорського міста Секешфегервар провело свято "Маланки"

 У великий зал Будинку дружби зібралися численні гості, серед яких були депутати Державного самоврядування українців Угорщини, а також депутати німецького та польського самоврядування Секешфегервару, місцева українська громада – всього більше 120 осіб. На початку з вітальним словом до присутніх звернулася Голова Державного самоврядування українців Угорщини Ярослава Хортяні. Вона розповіла про витоки традиції та проведення «Маланки» в Україні.
Саме обрядове дійство перед гостями свята представили митці з України – Народний аматорський родинний колектив «Перелаз» та хористи Будинку культури села Сопова Коломийського району Івано-Франківської області. Далі, після невеликої перерви, присутні мали змогу насолодитися українськими колядками у виконанні українських митців.
Після завершення концертної програми на гостей чекали багато накриті столи, співи і танці. Хочеться вірити, що започаткована традиція зустрічати «Маланку» у «Секешмегерварі» знайде своє продовженні і в наступні роки, і буде викликати все більше і більше збирати як в угорських українців, так і в угорців.


Коротко про колектив:

Кажуть, що без пісні немає народу. Але народ починається з кожної родини зокрема. І якщо ця родина закохана в пісню, то ніякі сили не зможуть знищити такого народу. Саме таке кредо у сімейного колективу «Перелаз».
Всі вони безмежно закохані в пісню, саме звідси - неповторні манера і стиль виконання, характер звучання всіх творів із їхнього репертуару. М’якість, лірика, задушевність зворушує і захоплює глядачів, які на кожному концерті гаряче зустрічають їх. Цікава і інтерпритація творів: спів у супроводі оркестру народних інструментів, в якому беруть участь і самі співаки, спів під фонограми, спів під власний супровід, а найбільш цінним у творчості колективу є звернення до співу а сареllа, яке передає славні традиції народного виконання. Велику увагу приділяється розвитку техніки вокалу, глибокому проникненню у зміст виконуваних творів, доступності сприйняття слухачами, естетичності виконання.
Перші паростки колективу появилися в 1997 році, коли сімейне тріо Ковальових виконало «Червону руту» В. Івасюка. Із того часу цей колектив став незмінним учасником концертів в рідному селі, районі, області, а також за її межами. Вже в 1998 році сімейний колектив БК с. Сопів нагороджений грамотою «За участь у фестивалі «Коломийка-98», збереження та популяризацію народних традицій, звичаїв та обрядів». В 2000 році стає дипломантом І ступеня обласного конкурсу родинної творчості, який проводив обласний відділ освіти. В 2001 році колективу присвоєно почесне звання Лауреат III всеукраїнського фестивалю самодіяльних художніх колективів профспілок. Дипломом учасника X міжнародного фольклорно-етнографічного фестивалю «Коломийка-2002» нагороджений колектив за участь у святковому відкритті цього фестивалю. У цьому ж році стає володарем диплому І ступеня обласного конкурсу родинної творчості «Родинні скарби Прикарпаття» в м. Богородчани, з успіхом виступив колектив і на святковому концерті, присвяченому 11 річниці Незалежності України в обласному драматичному театрі м.Івано-Франківська. 2002 рік знаменний для колективу також перемогою у фестивалі духовної музики «Поліські зорі», який проводився в м.Коростені Житомирської області. В січні 2004 року «Перелаз» став учасником різдвяних святкувань в м. Корсунь-Шевченківський Черкаської області.
В травні 2004 року родина була учасником заключного концерту фестивалю «Родинні скарби України» в палаці культури «Україна» (м.Київ). Тоді ж колективу присвоєно звання «народного».
Праця колективу відзначена останньою нагородою, дипломом І ступеня на XVI Міжнародному гуцульському фестивалі, який проводився в кінці серпня 2006 року. В 2007 році колектив став учасником міжнародного родинного фестивалю в Польщі в місті Добре Място.
Великі плани у цього колективу і на майбутнє.

Сайт Державного самоврядування українців Угорщини
13 січня 2009р.

Теги:

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини