Операція «Дестабілізація»: Крим і Закарпаття

Наприкінці 2008 року новий-старий Голова Верховної Ради України Володимир Литвин знову вирушав на «прощу» знайомим йому шляхом. Це політична «проща» до Москви. Спікер українського парламенту пояснив цю подорож необхідністю поліпшити взаємини України з Росією.

Операція «Дестабілізація»: Крим і Закарпаття

Що ж, відносини ці справді слід поліпшити. Але таке поліпшення мало залежить від дипломатичних зусиль українських діячів, найбільшою мірою це залежить від позиції Кремля. Сама ж та позиція визначається константою кремлівського ставлення до України як геополітичної реальності. Для Кремля ідеальною є ситуація, коли такої держави як Україна взагалі б не було. Тому в Москві чекають нових «цікавих пропозицій» щодо здачі національних інтересів України. Якби Литвин запропонував програму встановлення московського контролю над Україною, тоді, можливо, його кандидатура отримала б підтримку від Москви на українських виборах президента. Щоправда, на думку деяких оглядачів, у цій справі очікується ще один претендент і конкурент, який саме зараз докладає зусиль, щоб повернутися з політичного небуття – Олександр Мороз.

Проте в Москві розуміють, що найбільші шанси на перемогу на виборах проросійські кандидати, якими б не були їхні прізвища, матимуть за максимальної політичної нестабільності України. Тут ходить не про перманентні чвари в Києві, а про ґрунтовну дестабілізацію, що реально загрожувала би існуванню держави. Саме за таких обставин найбільш привабливою стане особа, яка запропонує “порятунок” і «компроміс» ціною повного повернення до геополітичної сфери Кремля. Таку дестабілізацію можна провокувати шляхом розгортання «газової війни», а можна додати до неї ще й добре організований і фінансований чинник сепаратизму в якомусь із ключових регіонів України.
 
Як організувати форс-мажорні обставини
 
Після подій на Кавказі чимало західних оглядачів твердили, що наступним об’єктом російської агресії стане Україна, насамперед Крим. Проте знаний британський аналітик Джеймс Шерр уважає, що Росії не треба завойовувати Україну, треба лише дестабілізувати її зсередини, чим, на погляд Шерра, активно переймаються сьогодні російські спецслужби, що фактично не наражаються на спротив з боку українських спецслужб.
 
Звісно, добре, що СБУ активно розсекречує свої архіви, сприяє відновленню правди й історичної справедливості щодо ОУН-УПА, але загрози українській держави не залишилися тільки в минулому. Тому мав рацію одіозний в очах багатьох українських громадян Дмитро Корчинський, коли сказав, що СБУ сьогодні воює проти НКВД, а не проти ФСБ. Але відомо, що в демократичній країні спецслужби не можуть самостійно визначати свій курс, то справа найвищого державного керівництва. Проте, як зазначив анонімний знавець проблеми з лав старших офіцерів СБУ в інтерв’ю журналові «Український Тиждень»: «Можновладці не розуміють, що таке держава. В цьому єдині й «помаранчеві», й «біло-блакитні», й «біло-червоні». На цьому тлі є послідовна позиція Росії, яка створює собі клієнтуру… Головна проблема полягає у відсутності державної еліти як такої».
 
Ті, кого формально вважають українською елітою, не здатні ефективно діяти навіть за звичайних умов, не кажучи вже про надзвичайні, що безумовно враховуватиметься російською стороною в процесі реалізації її планів на теренах України. Отже, для підвищення шансів проросійських політиків на виборах 2009 чи 2010 років потрібні якраз такі форс-мажорні політичні умови, реальна небезпека, цейтнот, заворушення, локалізовані в певних регіонах, що одразу ж забезпечує їхній сепаратистський характер тощо. В комплексі це дає можливість яскраво продемонструвати безсилля і неефективність центральної влади, заохочуючи потужні відцентровані тенденції, що знову зробить Росію найвпливовішим гравцем в українській політиці, а також у перспективі єдиним можливим посередником між учасниками української партійної «Руїни». Деякі елементи такої російської стратегії ми вже побачили на Закарпатті, коли «раптом» різко активізувався русинський сепаратистський рух (за підтримки проросійських організації з усієї України). Негайно після гострих заяв речників цієї купки авантюристів почали діяти російські спонсори: в офіційних друкованих органах Російської Федерації з’явилися тексти, що гаряче підтримували «боротьбу русинського народу за незалежність від України», всілякі «розвідки» про окремий «карпато-руській» народ «відірваний» від рідної «східнослов’янської цивілізації», заклики надати незалежність Закарпаттю й таке інше.
 
Привертає увагу той факт, що Москва навіть не приховує своєї провідної участі в закарпатському «заході». Але постає питання, чому для ще однієї гри геополітичними м’язами обрали саме Закарпаття, а не приміром Крим? Адже Крим перебуває в зоні російської географічної досяжності, там дислоковано 16-тисячне російське військове угруповання, в Криму етнічні росіяни становлять 58% населенні в Автономній Республіці Крим та 75% в Севастополі (це на 1,5 відсотка корінного українського населення Закарпаття, що визнає себе «русинами»), на півострові функціонує надпотужна інформаційна, освітня, культурна і фінансована система впливу Російської Федерації, там проживають десятки тисяч громадян Росії (які нерідко мають аж два паспорти, український і російський, усупереч закону) не кажучи про той факт, що позиції російських спецслужб у Криму просто незіставні з тим, що вони мають на Закарпатті.
 
Вибір об‘єкта: Закарпаття чи Крим?
 
Отже, цікаво, чому Москва вважає за краще «розробляти» Закарпаття, а не значно зручніший в цьому відношенні Крим, де вже є панівна проросійська місцева еліта і формальний статус автономії? Річ у тім, що після російської збройної агресії проти Грузії, чорноморський регіон узагалі й Крим зокрема стали зоною особливої уваги з боку США, Європи і НАТО. Крим є близьким до кордонів Росії і дуже вразливим у геополітичному і військовому відношенні. Щодо Криму деструктивна роль Росії буде для всіх очевидною з перших же рішучих її кроків на півострові.
 
Крім того, такі кроки можуть наразитися на гострий і добре організований спротив кримських татар, у середовищі яких можливе підпорядкування Криму Росії викликає протест (адже саме Росію кримські татари розглядають як наступницю сталінської політики етнічних чисток і депортацій, в чому їх ще більше переконали події в Чечні) і готовність до радикальних дій. На відміну від чеченців, кримські татари не мають тейпової родової системи, зате мають розвинуте громадянське суспільство у формі меджлісів від села до центрального Меджлісу в Сімферополі, що виступають як доволі ефективна система демократичного національного самоврядування. До того ж, Росія напевно враховує той факт, що в разі початку з її боку дій в Криму, аналогічних її діям у Грузії, росіянам доведеться мати справу з українською армією і військовим флотом, дислокованими на півострові, боєздатність яких, за всіх проблем, явно перевищує боєздатність грузинських військ.
 
Як повідомило кримське інформаційне агентство «Новий Регіон», за інформацією їхнього джерела в Міністерстві оборони Російської Федерації є ще низка обставин, що заспокоює кримські апетити Кремля, який розуміє, що саме на цьому напрямку події можуть вийти з-під контролю. Зокрема, як стверджує джерело в російському військовому відомстві: «Прихід загону американських військових кораблів у Чорне море у вересні поточного року показав, що Росії нічого протиставити в цій акваторії. США продемонстрували, що у випадку продовження війни з Грузією, вони готові дезавуювати конвенцію Монтре і забезпечити свою присутність в Чорному морі на постійній основі».
 
Є ще причини внутрішнього характеру. Росія зазнає великих збитків від світової фінансової кризи, що призвела до різкого падіння цін на нафту і газ, на яких трималася російська економіка. Це змушує Росію «оптимізувати» витрати, зокрема й на військо, внаслідок чого готується скорочення збройних сил Російської Федерації, лише офіцерів буде звільнено 150 тисяч. Скорочення зачепить Чорноморський флот, де буде звільнено 4 тисячі офіцерів і 8 тисяч цивільного персоналу. Навряд чи деморалізовані офіцери (яким уже заявили, що дбати про їхнє подальше майбутнє Москва не збирається) будуть дуже активно виконувати накази московського командування.
 
Таким чином, Закарпаття справляє на Кремль враження перспективнішої, не настільки небезпечної для самої Росії території, як Крим. Закарпаття є достатньо далеким від російських кордонів і дуже близьким до Європи (це вузол кордонів Польщі, Словаччини, Угорщини і Румунії). Там немає російських військ і Москва може завжди стверджувати свою непричетність і щиро обурюватися щодо будь-яких звинувачень. Водночас там можна буде добре полоскотати нерви знервованої в енергетичному відношенні Європи, організовуючи масові піар-кампанії і пропагандистські війни, погрожуючи Європі, що «бунтівні русини» висадять в повітря газові й нафтові труби (а їх через область проходить чимало), якщо Україна не піде їм на поступки, надавши якщо не незалежність, то бодай (для початку, мовляв) автономію.
 
Отже, мінімум політичних витрат, максимум пропагандистського і геополітичного зиску, як кажуть росіяни: «Дешево і сердито». Незважаючи не всю кумедність і оперетковість «русинського питання», проблем Україні і Європі можна буде на цьому напрямі створити чимало. За вже звичного неспротиву з боку Києва…
 
(Київ – Прага)

Ігор Лосєв, Радіо Свобода
06 січня 2009р.

Теги:

Коментарі

Наш Крым 2009-01-31 / 22:37:00
Тупые хохлы не лезьте к нам в Крым. МЫ НЕ УКРАИНА. МЫ САМИ ПО СЕБЕ!

VV 2009-01-31 / 09:27:00
"Достославные" укры оскорблениями показывают только свой дебилизм и тупость.

Перегрызлись ваши правители как крысы в бочке и без помощи России.

Но как заманчиво найти крайнего и во всем обвинить кого-то.


Я не я и хата не моя.

Украинец 2009-01-29 / 16:06:00
Украине КОНЕЦ !!! Бандеровщине КОНЕЦ !!!

Слава Великой Святой Руси !!! Слава Великому Русскому Народу Победителю !!!

Troyanetz 2009-01-27 / 22:21:00
Автор має рацію Крим це вже "не смішно", а от Закарпаття щось новеньке!!! Тай бабла там московського не так багато вкладено і якщо будуть якісь заворушення то улюблене майно не постраждає...

*** * *** кацапам ні Криму ні Закарпаття не віддамо. Це НАША, Богом дана земля!!!

Крымчанин 2009-01-26 / 22:40:00
Оказывается, тупые москали умеют писать только на мови или транслите!Или более тупые укры даже не соображают это? Мы не отделимся, а просто ВЕРНЕМСЯ ! А вы за неимением москалей перегрызете глотки друг другу!!!

Коська Затулін і Діма Рядно(кореша лєпші вовки распутіна і його сотрапа МЕДВЕДА) 2009-01-24 / 17:17:00
Москва штучно створила газову кризу в Україні, щоби Тимошенко одержала політичні дивіденд

Бажання відділити Закарпаття є одним з пунктів "газового шоу" Росії,



комуністи і БЮТ реалізовують сценарій Кремля



Українців закликають об'єднатися проти московського терору


Навіщо Москві привид русинського сепаратизму?



БУ висунула звинувачення донецьким "друзям" закарпатських сепаратистів



А,Україна - це круто!Україна-це кльово!!РАША-ПАРАША!!ГУДБАЙ!!

Коська Затулін і Діма Рядно(кореша лєпші вовки распутіна і його сотрапа МЕДВЕДА) 2009-01-24 / 17:14:00
А,ми,москалі,такі!!А таких патріотів,як 777 треба давити !!!А,ми,москалі,НІ ОДНОГО ДО СЕБЕ ЇХ НЕ ПРИЙМЕМО!КОЛИ ЇХ БУДУТЬ В ГОРАХ ВІШАТИ



А,Україна - це круто!Україна-це кльово!!РАША-ПАРАША!!ГУДБАЙ!!

Влад 2009-01-24 / 16:28:00
А путинские графоманы уже тут как тут, суки продажные, на свои сайты вон

Tak tse ya 2009-01-24 / 14:28:00
to 777 23.01.2009 14:27

Украину давно пора делить. Сколько можно мучать народ.

Мы все уже устали от постоянной ненависти друг к другу. Одно и то же - бандеровцы, москали, хохлы, малоросы. Всем - независимоть, а там посмотрим.





ty debil, chy prykydayeshsya? yaka nenavysty?



777 2009-01-23 / 14:27:00
Украину давно пора делить. Сколько можно мучать народ.

Мы все уже устали от постоянной ненависти друг к другу. Одно и то же - бандеровцы, москали, хохлы, малоросы. Всем - независимоть, а там посмотрим.

Севик 2009-01-23 / 12:30:00
А вы до сих пор уверены, что Крым - это Украина?

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини