В Ужгороді підбивали підсумки 2008 року і говорили про перспективи на 2009-й

Про це йшлося на спільному засіданні колегії Закарпатської облдержадміністрації та президії Закарпатської обласної ради.

В Ужгороді підбивали підсумки 2008 року і говорили про перспективи на 2009-й

У засіданні взяли участь голова облдержадміністрації Олег Гаваші, голова обласної ради Михайло Кічковський, керівники районів, начальники управлінь, депутати обласної ради та інші.

Олег Гаваші у своєму виступі наголосив на здобутках області у році, що минає. Так, у 2008-ому продовжено налагодження добросусідських відносин з нашими сусідами. Хорошим прикладом цієї співпраці є підписання Угод про малий прикордонний рух між Україною, Угорщиною і Словаччиною.
Що стосується соціально-економічної ситуації в області, то за останньою оцінкою, у загальнодержавному рейтингу область займає 4 місце серед 27 областей і міст України. 

Оптимістичними є показники наповнення бюджетів. Станом на 26 грудня 2008 року виконано обласний бюджет. На цю дату виконання становить 100,6 відсотка. За попередніми даними,  до бюджетів усіх рівнів у 2008 році буде мобілізовано майже на 31 відсоток більше доходів, ніж у минулому періоді. Зокрема місцеві бюджети очікують зростання надходжень на 28,7 відсотка.

Значну увагу цьогоріч в області приділялося  гуманітарній сфері, зокрема медичній та освітній галузям. Так, лише у медичній сфері у 2008 році на фінансування 8 регіональних програм з обласного бюджету виділено майже 20 мільйонів гривень. Вперше за роки незалежності всі хворі, які перебувають на стаціонарному лікуванні у закладах охорони здоров’я обласного підпорядкування, отримують безкоштовне медичне забезпечення.

Цього року вдалось побудувати і реконструювати низку важливих медичних закладів – більшість за кошти обласного і місцевих бюджетів. Запрацювала ІІ черга обласного кардіологічного диспансеру, капітально відремонтовано обласні інфекційну та психіатричну лікарні, відділення обласної дитячої лікарні, обласний центр нейрохірургії, корпуси санаторіїв „Човен” та „Малятко”. В обласній клінічній лікарні будується хірургічний корпус, проводяться ремонти інших відділень. Завершується капітальна реконструкція онкодиспансеру, роботи йдуть в ОТМО «Фтизіатрія». Протягом року багато зроблено і для розвитку первинної ланки надання медичної допомоги: в селах побудовано та реконструйовано низку амбулаторій. Протягом цього року було придбано 17 санітарних автомобілів на загальну суму 1 мільйон гривень.

– Щодо освітньої галузі, то вже другий рік поспіль наш  край залишається лідером  по будівництву нових шкіл: цього року кожна третя школа, збудована в країні, – закарпатська. Лише протягом цих днів діти почали навчатись у нових приміщення Верхньовизницької та Івановецької загальноосвітніх шкіл на Мукачівщині, у новому корпусі ЗОШ № 10 з угорською мовою навчання в Ужгороді. Готова до здачі Неліпинська школа. Загалом протягом цього року здано в експлуатацію 7 загальноосвітніх закладів, – констатував Олег Гаваші.

Є суттєві зрушення і в дошкільному вихованні: за останні два роки в Закарпатті відновлено роботу 16 дитсадків, з них 8 – цього року. За цей рік дитсадки почали відвідувати майже на три тисячі більше діток.
На кінець року в області у 28-ми дитячих будинках сімейного типу і 33-ох прийомних сім’ях виховуються 236 дітей, зокрема тільки цього року створено 4 ДБСТ і 11 прийомних сімей.

Що стосується економічного блоку, то, за останніми оцінками, збільшення промислового виробництва досягнуто в 10 із 18 адміністративно-територіальних одиниць області. А номінальна середньомісячна заробітна плата штатного працівника, у жовтні 2008 року зросла у порівнянні з відповідним місяцем 2007 року на 30,6 відсотка і становила 1571 гривні. 

За словами Олега Гаваші, цього року планувалось зробити більше, якби не суб’єктивні та об’єктивні фактори.

– У липні область зазнала удару катастрофічного паводку. І зараз, користуючись нагодою, хочу ще раз подякувати вам за розуміння і ті зусилля, які ви доклали, щоб наші потерпілі закарпатці зустрічали Новий рік і Різдво у власних домівках. Всі поставлені Президентом України завдання по ліквідації наслідків паводку ми виконали. Але наступного року роботи залишається багато, – каже керівник краю.

Щодо впливу фінансово-економічної кризи, то, за словами Олега Гаваші, на Закарпатті її відчули вже на початку листопада. Так,  уповільнились темпи інвестиційної активності. Зокрема, інвестиції в основний капітал області за січень-вересень 2008 року (порівняно з відповідним періодом 2007 р.) зменшились на 1,3 відсотка.

У листопаді обсяги випуску промислової продукції скоротилися порівняно з попереднім місяцем на 29,4 відсотка, за прогнозами на грудень спад очікується десь на 30 відсотків. Світова фінансова криза вплинула на роботу підприємств машинобудівної промисловості.
Разом з тим, голова облдержадміністрації відзначив, що наша  область чи не найменше зі всіх регіонів країни відчула кризові процеси. Не останню роль у цьому зіграли  попередні напрацювання та близькість кордонів. Цьому сприяло і те, що на Закарпатті  значною є частка малого та середнього бізнесу, який завжди мобільно реагує на виклики часу.
Насамкінець виступу Олег Гаваші відзначив те, що  в області, вдалось зберегти порозуміння в депутатському корпусі, що й зіграло на позитив і за що він подякував присутнім.

¬– Ми переконались, що в будь-якій ситуації необхідно знаходити компроміс. І в нинішній ситуації це особливо важливо, – вважає Олег Гаваші.

Голова обласної ради Михайло Кічковський також охарактеризував рік, що минає.

– Проблем було чимало, але їх вдавалося вирішувати. Місцеві громади підійшли відповідально до потреб кожного із закарпатців, – відзначив Михайло Кічковський. – Сподіваюсь, що й 2009 рік буде для наших краян успішним, незважаючи на нинішні економічні та політичні негаразди в державі.

Обласні антикризові заходи озвучив начальник головного управління економіки облдержадміністрації Віктор Погорєлов. Зокрема запропоновано на місцевому рівні вжити дієвих механізмів, які дозволять мінімізувати наслідки кризи. На спільному засіданні також вирішено створити робочу групу, яка має доопрацювати антикризові заходи і винести їх на розгляд сесії обласної ради, яку заплановано провести 14 січня наступного року.

Наприкінці спільного засідання державними та обласними нагородами було відзначено низку закарпатців. Приємний новорічний подарунок отримала й багатодітна родина Орос – голова облдержадміністрації вручив сім’ї ключі від нового мікроавтобусу «Газель».

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
29 грудня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
23:14
/ 4
Рік Августина Волошина
» Всі новини