Незвичайне хобі математика Шандора

Математик Шандор Ковач видає книжки про Закарпаття і вважає себе закарпатцем, хоча мешкає в Угорщині, де щороку з’являється нове цікаве видання його творів угорською мовою.

Незвичайне хобі математика ШандораУ них пан Ковач прагне не просто розповісти про рідну землю, а зацікавити Україною іноземного туриста. Можна сміливо сказати, що письменник зробив для популяризації принад краю в сусідній країні більше, ніж усе Міністерство культури і туризму України разом узяте. Утім, за десять років не отримав жодної подяки за свою працю — ані від обласної адміністрації, ані від власників закарпатських турбаз, готельних комплексів та ресторанів...

У середині 1970-х Шандор, ще будучи студентом, почав співпрацювати з бюро подорожей та екскурсій «Супутник», пізніше супроводжував туристів по всьому Союзу. Якось самотужки написав брошурку-екскурсію по Ужгороду російською мовою, а до того аналогічного матеріалу просто не було. Відтоді почав збирати матеріали із закарпатської історії.

На початку 1990-х угорці почали масово приїздити до Закарпаття. Майже кожний турист просив листівки, карти, путівники. Тому Шандор вирішив видати путівник угорською, а також серію листівок — все власним коштом. Розкупили миттєво.

Згодом перебрався до Угорщини, де нині працює вчителем математики у гімназії. Але про рідний край не забуває. 1999-го видав книжку «На доріжку в Закарпаття». Невдовзі відредагував двомовну карту Закарпаття. Причому не забув внести туди не лише всі відомі історичні пам’ятки, а й адреси всіх турбаз і готелів.

Потім вийшли «Замковими руїнами...», «Там, де народжується Тиса», «Верецький перевал» та інші. Всі чудово оформлені, з численними фотографіями, які просто тішать око. А найкращу свою книжку Шандор назвав «Скарби Закарпаття» (2002). Вона вийшла трьома мовами — угорською, англійською та німецькою. Читають її у понад двадцяти країнах світу.

— У вступі я написав, що для мене скарби Закарпаття — не тільки середньовічні замки й унікальні церкви. Передусім — це населення краю, бо душа і культура закарпатців є найбільшим і безцінним скарбом, — підкреслює пан Ковач.

Історик-самоук зауважує, що Угорщина для Закарпаття — туристичний партнер номер один. Адже найбільше туристів приїжджає сюди саме з угорських міст. Одних вабить сюди спільна історія, їх цікавить Закарпаття як колишня частина Угорської держави. Інші приїжджають тому, що відпочивати тут дешевше, ніж у Європі.

— Поки що це в основному люди пенсійного віку. А як залучити молодь? Уже не один рік відбувається обмін учнями між навчальними закладами, культурними товариствами. Студенти, наприклад, цікавляться пішими походами в гори. Тому, коли ці маршрути стануть цивілізованішими, молодь обов’язково приїде.

А ось літератури про закарпатський край за кордоном небагато. Тому угорські видавництва й беруться за цю справу. Видати книжку непросто, але за бажання можливо. Головне — це потрібно, у цьому зацікавлений читач. Туристів, які вирушають у пошуках пригод з Європи до України, стає дедалі більше.

У написанні книжок найбільше допомагають самі закарпатці. Об’їздив усе Закарпаття від Ясеня до Ужка з камерою та диктофоном, всюди обов’язково спілкуюся з місцевим населенням... Прості люди можуть розповісти багато цікавого. Це стосується, наприклад, легенд. Усе уважно записую, а потім удома пишу чергову книжку, — ділиться Шандор Ковач секретами творчої кухні.

Каже, що нині проблем, які можуть спіткати в нас іноземних туристів, стало набагато менше. Раніше навіть перетнути кордон було ой як непросто. Віднедавна ж змінився й рівень сервісу — з’явилися пристойні ресторани, мотелі, поліпшилося саме ставлення до клієнта. Але ще не всюди, на жаль, є нормальні дороги, що вельми важливо для розвитку туризму. Трапляються неприємні моменти, коли, скажімо, по дорозі до Рахова прикордонники починають перевіряти у туристичної групи документи, а іноді навіть забороняють фотографувати навколишні краєвиди.

— Це дуже принизливо, — переконаний письменник. — Мене одного разу навіть повели на заставу, аби з’ясувати, з якою метою я фотографував місце, де Кисва впадає у Тису. Дивно бачити це полювання на шпигунів у той час, коли в космосі повно супутників, що здатні зняти будь-що і будь-де. Така ж ситуація виникла і на Ужоцькому перевалі... Туриста такі речі відлякують.

Ще одна надважлива проблема — відсутність громадських туалетів. Адже зупинятися десь у лісі, як звикли робити туристи в радянські часи, для угорців просто нонсенс... І, нарешті, — обмаль продукції, якою цікавляться туристи: карт, книжок, листівок, витворів народного промислу тощо. Здавалося б, дрібниці, але насправді вони дуже важливі...

На книжках багато не заробиш. Прибуток від одного видання йде на випуск наступної книжки, — розповідає Шандор. — Це постійний процес. Пишу не заради грошей, адже маю інший постійний заробіток. Книжки — моє хобі. Але я дуже задоволений, що можу таким чином рекламувати свій рідний край і популяризувати його в Європі. Часто мене просять написати статті до угорських журналів про Закарпаття, і я пишу, іноді абсолютно безоплатно. Просто це тішить мою душу...
Олександр ВОРОШИЛОВ, "Дзеркало тижня"
27 жовтня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

15:47
/ 6
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
14:15
За минулий тиждень в Ужгороді з'явилися на світ 53 малюків, у Мукачеві – 39
» Всі новини