Балога повертається в Cім'ю

В українській політиці знайдеться багато людей, які думають, що мають право претендувати на авторство "Нашої України" як проекту.

Балога повертається в Cім'ю

Роман Безсмертний та Давид Жванія, коли в 2002 році почали формувати виборчі штаби Ющенка, створювали прототипи регіональних організацій партії. Петро Порошенко вважався головним акціонером "Нашої України", бо, порівняно з іншими, його люди очолювали найбільше обласних осередків.

Віктор Ющенко називав партію "своєю" зі зрозумілих причин. Зараз узагалі склалася унікальна ситуація – до керівництва "Нашої України" входять двоє Ющенків – президент як нещодавно обраний голова та його племінник Ярослав в ролі заступника.

Як не дивно, але і Віктор Балога теж вважає, що має право претендувати на роль хрещеного батька для "Нашої України". Саме у Балоги вдома переночував Ющенко перед тим, як здійснити сходження на Говерлу та оголосити про створення цієї політичної сили…

На початку 2008 року через конфлікт з В'ячеславом Кириленком Балога вийшов з партії, але зараз він знову стоїть на її порозі. Тільки тепер "Наша Україна" має стати повністю територією його менеджменту.

Тиждень катання на лижах у швейцарському Сент-Моритці, чому присвятив себе Балога на початку грудня, пішов на користь його стосункам з Ющенком.

Президент зрозумів, що без свого, хай повністю дискредитованого, сірого кардинала він не в силах протидіяти сценаріям Тимошенко. Саме за відсутності Балоги було обрано Литвина спікером, зірвано плани Банкової щодо дострокових виборів та майбутнього верховенства президента в політичній піраміді.

Сьогодні Балога, який восени шантажував Ющенка заявою про відставку, показав Ющенку свою незамінність. І його завдання найближчого часу – об'єднання "Нашої України" з "Єдиним центром".

За словами джерел "Української правди", на найближчому з'їзді "Нашої України", що відбудеться в суботу, очікується оголошення президентом рішення про необхідність об'єднання усіх патріотичних сил перед обличчям загрози Тимошенко і Кремля.

Хоча формально заклик стосуватиметься всіх, але керівництвом до дії це стане для "Єдиного центру". Представники цієї партії й мають взяти на себе функції нового обличчя "Нашої України".

Логіка поведінки Балоги орієнтована на 2010 рік. Той, хто очолює секретаріат президента, має бути керівником виборчого штабу Ющенка.

Розлучатися з ЄЦ Балога не має жодного наміру – навпаки, свою структуру він вважає набагато ефективнішою, ніж демократично розбещену "Нашу Україну".

Очолити виборчий штаб Балога може тільки за умови об’єднання НУ+ЄЦ з поступовою заміною людей Кириленка на нових партійних керівників.

Очевидно, що прихід Балоги збурить нашоукраїнське середовище. Саме цю людину ще зовсім нещодавно звинувачували в адміністративному тиску для перетягування кадрів до "Єдиного центру".

Але ера демократії в "Нашій Україні" добігає кінця.

Тим, хто висловлюватиме невдоволення, буде запропонована альтернативний варіант поведінки – забиратися з партії геть. Все це пояснюватимуть необхідністю "зцементувати дисципліну" перед вирішальним боєм за владу.

У понеділок у секретаріаті президента відбулася зустріч Ющенка з головами обласних осередків "Нашої України". Між лідером та його однопартійцями назрівала непроста розмова.

Місяць тому, після обрання Ющенка головою партії, там почалися проблеми. Перестало надходити грошове забезпечення місцевих організацій НСНУ. Як розповідають джерела в керівництві, в деяких областях губернатори провели виховну роботу з головами обласних осередків "Нашої України" з тим, щоб у потрібний момент ті підтримали об'єднання з "Єдиним центром".

Дехто з регіональних лідерів сподівався на втручання президента, який усіх розсудить по-справедливості. Але сталося інакше.

Зустріч Ющенка з головами регіональних організацій НСНУ, за словами очевидців, була присвячена майбутньому об'єднанню з "Єдиним центром". Рішення, яке дасть старт цьому процесу, має бути проголосоване на з'їзді в суботу, і саме обласні керівники партії повинні зараз сформувати потрібний настрій серед своїх делегатів.

Балога декілька місяців був головою "Нашої України", але потім передав владу Кириленку

Окрім зондування грунту на тему реінтеграції "Єдиного центру", на цій же зустрічі Ющенко запропонував Кириленку посаду свого першого заступника у партії – але той відмовився. Знову бути в одному човні з Балогою він не захотів.

А найбільш завзято протестувати проти союзу з Балогою на зустрічі з Ющенком взявся Станіслав Аржевітін. Нещодавно він очолив Закарпатську організацію "Нашої України", і новий формат нічого гарного йому не передує. В разі приєднання ЄЦ, рідну область Балога забере під себе, що означає для Аржевітіна втрату впливу у партії.

Свою незгоду щодо обєднання з "Єдиними центром" Аржевітін вирішив донести до президента. Ющенко не витримав, і, як розповідають свідки, грюкнув по столу та застосував лексику, яка змушує дам почервоніти.

Після цього президент повідомив, що має перерватися для зустрічі зі спікером парламенту Володимиром Литвином. Керівники організацій залишилися чекати Ющенка, але він так і не повернувся. Голови осередків, похнюпившись, розійшлися по домах.

Ситуація, яка склалася в парламенті, робить очевидним для всіх – далі в нинішньому стані "Наша Україна" існувати не може. Частина депутатів від цієї партії вступила до коаліції, частина – категорично відмовилася. В’ячеслав Кириленко формує свою групу впливу "За Україну" – він залишається лояльним до президента, але виступає проти його кроків на об'єднання з "Єдиним центром".

У фракції НУНС досі не обрано голову. Микола Мартиненко продовжує збір підписів за свою кандидатуру, але цифру 37 він поки не здолав. Йому допомагає Давид Жванія, який проводить агітацію серед депутатів. Доходить до абсурду – за Мартиненка навіть вступилася... Юлія Тимошенко, яка просить членів "Нашої України" поставити автограф за цю людину. От тільки незрозуміло, чого більше для Мартиненка в такій підтримці – користі чи шкоди.

Останніми днями можна регулярно побачити в кулуарах, як Мартиненко запрошує депутатів на переговори до кабінету голови апарату парламенту Валентина Зайчука.

Паралельно за посаду першого заступника лідера фракції змагається Олександр Третьяков. Частина нашоукраїнців, коли дізнаються про можливість появи такого керівного тандему, взагалі вважають за краще уникати цієї кадрової розмови.

Зрозуміло, що для Ющенка обрання Мартиненка на посаду лідера є неприйнятним, хоча колись вони були найближчими друзями, разом відпочивали на Домінікані, розмовляли про щасливе майбутнє України, а після обрання Віктора Андрійовича президентом саме Мартиненко зайняв його крісло в сесійній залі.

Однак змінилися часи, змінилися й фаворити.

Для Ющенка важливо мати максимально лояльного лідера фракції хоча б для того, щоб зберегти своїх міністрів в уряді. Ініціатори коаліції з боку НУНС не приховують, що відкликати можуть всіх міністрів – а особливо тих, в кого немає прикриття з боку коаліціантів – таких як Шандра чи Оніщук.

У свою чергу президент планує винести на з'їзд у суботу питання про накладення санкцій на тих членів партії, які підтримали коаліцію з БЮТ і Литвином. Люди ці відомі: Третьяков, Мартиненко, Князевич, Герасим’юк, Зейналов.

Свою вимогу виключення цих людей з партії та списку депутатів Ющенко побудував на тому, що вони нібито порушили рішення "Нашої України", ухвалене на з'їзді, щодо неможливості входження до такої коаліції трьох.

Хоча цей захід відбувався без преси, але делегати, з якими поспілкувалася "Українська правда", стверджують – такого рішення про обмеження кола політичних партнерів не голосували. Натомість свого часу було інше – про неможливість об'єднання з ЄЦ. Воно було ухвалене на президії партії після оголошення дострокових виборів.

Однак проблеми чекають не лише "зрадників", як їх назвав Ющенко, – але і самого президента.

Віктор Ющенко як член "Нашої України" стоїть на обліку за місцем проживання – у київському міському осередку партії, який очолює нелюбий йому "любий друзь" Микола Мартиненко.

І, за інформацією "Української правди", команда Мартиненка цілком серйозно проробляє варіант... виключення Ющенка з партії. Реалізувати це технічно без рішення ради партії неможливо. Але, щоб попсувати свято об'єднання "Нашої України" та "Єдиного центру" – цілком достатньо.

Віктор Чивокуня, "Українська правда"
25 грудня 2008р.

Теги:

Коментарі

хХх-Дана: 2008-12-30 / 08:49:00
Яка йому різниця з ким йти - головне щоб капуста капала... :)))

Istvan 2008-12-29 / 10:47:00
На україні державна політика – найпростішій базар: хто більше дає або бере.

Дана 2008-12-26 / 14:44:00
Балога -повністю охерівший. Мало того, що помикає Ющенком як собачкою, так ще і диктує свої умови щодо "прийняття" нашоукраїнцями свого "Єдиного центру". Наворотив справ в Україні, про Закарпаття окремо взагалі мовчу. Як мукачівський бик, який навіть двох слів толком не зв'яже, може загрібати всю владу в країні, не даючи при цьому нічого нікрму зробити.

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини