На Закарпатті провели круглий стіл з питань всиновлення

Кожній дитині – родину! Саме на цьому наголошували учасники круглого столу, що відбувся у вівторок, 23 грудня, за участі т.в.о. заступника голови Закарпатської облдержадміністрації Омеляна Мателешки, начальника служби у справах дітей облдержадміністрації Світлани Якімеліни, батьків-вихователів дитячих будинків сімейного типу, керівництва дитячих будинків, шкіл-інтернатів, благодійників та інших.

На Закарпатті провели круглий стіл з питань всиновлення

Відкриваючи засідання,  Омелян Мателешка передусім подякував усім, хто долучається до благородної справи – дарує батьківську любов, зігріває сімейним теплом маленькі серця.

«Відрадно, що цього року, оголошеного Указом Президента України Роком підтримки національного усиновлення та інших форм сімейного влаштування сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в області спостерігається позитивна динаміка усиновлення маленьких закарпатців. Адже тільки виховання в сім'ї відповідає заповітним інтересам дитини, – відзначив Омелян Мателешка. – Безумовно, найкращою із всіх можливих на сьогодні форм сімейного влаштування є її усиновлення, тобто прийняття дитини у родину на правах рідної». Також наголошувалося, що поряд із більш традиційними формами сімейного влаштування дітей особливими є дитячі будинки сімейного типу та прийомні сім'ї. До слова, до дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей на спільне проживання та виховання переважно влаштовуються діти, які перебувають у родинних стосунках.

 «Мені приємно назвати сім'ї, які були піонерами у створенні ДБСТ в нашій області. Це подружжя Ілошвай та Кващук, Жужанна Теплицька, Наталія Ревай. Вони створювали дитячі будинки, давали тепло, сімейний затишок та свою любов дітям, коли держава ще не платила соціальну допомогу на дітей, а батькам – грошову винагороду, – сказав Омелян Іванович. – На щастя, часи змінилися. Держава фінансово підтримує людей, що взяли на виховання дітей». Він також наголосив, що розвиток сімейних форм влаштування сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, і надалі залишається одним із пріоритетів діяльності обласної влади.

У своєму виступі Світлана Якімеліна поінформувала, що на 1 жовтня цього року в області проживає 1915 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Більшість їх перебувають під опікою та проживають у сім’ях (71%), 223 дитини (12%) виховується у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях, а 331 – у закладах соціального захисту.
 
 За її словами, Закарпаття займає чільне місце за кількістю дитячих будинків сімейного типу. В краї функціонують 28 дитячих будинків сімейного типу, де виховується 187 дітей, та 33 прийомні сім’ї. Протягом 2006-2008 років було відкрито 16 дитячих будинків сімейного типу, створено 27 прийомних сімей, де виховується 159 дітей. Наприклад, у Мукачеві діє 6 ДБСТ та 53 прийомні сім’ї, на Виноградівщині – 6 ДБСТ та 6 прийомних сімей, на Ужгородщині  протягом двох останніх років створено 4 дитячих будинків сімейного типу. На жаль, поки що немає жодного такого закладу чи прийомної сім’ї у містах Ужгород та Чоп.
 
Чимало уваги під час круглого столу було приділено питанням порядку створення дитячих будинків сімейного типу, прийомних сімей, влаштування туди дітей, здійснення контролю за умовами проживання вихованців, соціального супроводу таких закладів, говорилося і про співпрацю з благодійними організаціями тощо. Підбили підсумки і благодійної акції «Кожній – дитині родину», внески від якої йдуть на розвиток мережі дитячих будинків сімейного типу, прийомних сімей.
 
Своїм баченням сімейних формам влаштування дітей ділилися й інші фахівці. Так, директор Чинадіївського дошкільного навчального закладу (дитячий будинок інтернатного типу для дітей дошкільного і шкільного віку) Світлана Софілканич відзначила, що у закладі діють так звані родинні групи, де вихованцям створено максимально наближені до родинних взаємин умови. Це має позитивно позначитися і на їхньому майбутньому при створенні ними власних сімей.

Звертаючись переважно до благодійників, Світлана Софілканич наголосила на необхідності створення соціальних гуртожитків – місць, де б могли влаштуватися вихованці інтернатних закладів після досягнення ними повноліття.  Учасники круглого столу запевнили, що робота у цьому напрямі уже проводиться.
 
Наприкінці круглого столу присутні відзначили, що подібні зустрічі обопільно корисні й домовилися зустрічатися частіше. 

Опісля заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Михайло Попович виконав почесну місію: вручив ордени Княгині Ольги ІІІ ступеня матерям-вихователькам дитячих будинків сімейного типу Тимеї Кінчеш та Жужанні Теплицькій. 

Відомчу заохочувальну відзнаку «За сумлінне батьківство» отримав батько-вихователь дитячого будинку сімейного типу Атілла Ілошвай, Почесними грамотами Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту, грамотами облдержадміністрації відзначено низку батьків-вихователів, благодійників, службовців. До новорічно-різдвяних свят батьки-вихователі, благодійники також отримали цінні подарунки.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
23 грудня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:28
/ 1
Підтверджено загибель на Запоріжжі ще в червні минулого року Віталія Чонки з Великої Копані
21:05
/ 11
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 10
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 16
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
» Всі новини