Закарпатська влада запропонувала підприємцям спільно розробити пропозиції для уряду по мінімізації впливу кризи

У вівторок, 23 грудня, за участі заступника голови Закарпатської облдержадміністрації Володимира Гоблика відбулася зустріч представників органів місцевої влади та підприємців, щоб обговорити заходи щодо стабілізації фінансово-економічної ситуації в області у зв’язку зі світовою фінансово-економічною кризою.

Як зазначив Володимир Гоблик, за комплексною оцінкою економічних показників за 9 місяців цього року область посіла 4 місце в державі за темпами розвитку економіки, але вже зараз відчувається вплив кризи на всі галузі народного господарства. Тому представникам бізнесу запропоновано разом з місцевими органами влади розробити пропозиції по мінімізації впливу кризи, які будуть передані до Кабінету Міністрів України.

Про підсумки соціально-економічного розвитку за 11 місяців 2008 року та вплив кризових явищ на стан економіки області присутніх поінформував начальник головного управління економіки Віктор Погорелов. Основні показники роботи господарського комплексу області у січні-листопаді 2008 року свідчать про збереження позитивних тенденцій економічного та соціального розвитку, хоча в результаті впливу світової фінансово-економічної кризи в останні чотири місяці темпи зростання промислового виробництва в області, особливо на підприємствах із зовнішніми інвестиціями суттєво уповільнились. У листопаді обсяги випуску промислової продукції скоротилися у порівнянні з попереднім місяцем на 29,4%, а в цілому за січень-листопад темпи зростання обсягів виробництва зменшилися до 107,8%. Спостерігається тенденція до ще більш різкого падіння обсягів виробництва, навіть до зупинки деяких бюджетоутворюючих підприємств області. В листопаді значно погіршилася активність підприємств з обробки деревини та виробництва виробів з деревини. Така ж ситуація спостерігається і в легкій промисловості. Тваринницька галузь відреагувала на кризові явища зменшенням поголів’я великої рогатої худоби майже на 10 відсотків. Також криза негативно вплинула на харчову та переробну промисловість. Якщо у січні-вересні цього року приріст обсягів виробництва продукції галузі становив 0,9 відсотка, то вже у січні-жовтні спостерігалося зменшення на 0,3 відсотка, у січні-листопаді – на 1,6 відсотка.

За 9 місяців цього року у розвиток економіки області за рахунок усіх джерел фінансування вкладено 2286,3 млн. грн. капітальних інвестицій, з яких 86,1% складають інвестиції в основний капітал. Однак обсяги інвестицій в основний капітал на 1,3 % менші, ніж за відповідний період минулого року. Основним джерелом інвестування залишаються власні кошти підприємств та організацій, за рахунок яких освоєно третину від загального обсягу капіталовкладень.

Спостерігається зниження будівельних робіт за всіма основними видами будівельної діяльності. Зменшилися обсяги на будівництві житла, газових мереж та доріг. Внаслідок впливу фінансової кризи зменшилися інвестиції в основний капітал у такі сектори як оптова та роздрібна торгівля, операції з нерухомістю.

Починаючи з жовтня збільшується кількість звернень незайнятих громадян до центрів зайнятості області. В листопаді у службу за допомогою у працевлаштуванні звернулося 5,3 тисяч незайнятих громадян, а загалом за 11 місяців таких звернень було 43329, що на 3614 більше, ніж за відповідний період минулого року. Станом на 1 грудня 2008 року рівень зареєстрованого безробіття склав 2,6 відсотка. На обліку в службі зайнятості перебувало 22 тисячі громадян, які шукають роботу. На одну вакансію припадало 13 безробітних громадян проти 5 – у 2007 році.

Таким чином ситуація, яка склалася в економіці краю вимагає негайних дій. З цією метою й було розроблено заходи, які пропонуються для обговорення та подання власних зауважень широкими верствами населення.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
23 грудня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини