На Закарпатті більшість гральних залів працюють в "тіні"

За результатами перевірки спеціальної комісії в області «з’явилося» 393 гральних закладів

На Закарпатті більшість гральних залів працюють в "тіні"

Протягом двох місяців комісія, створена розпорядженням голови облдержадміністрації, перевіряла гральні заклади області на предмет провадження грального бізнесу. Її результати просто шокуючи: виявляється, без відповідних дозволів до цього часу в області працювали 393 гральних закладів, при цьому на Закарпатті офіційно зареєстровано 354.

– Найбільше порушень зафіксовано  на Виноградівщині, – каже заступник голови комісії, начальник головного управління економіки облдержадміністрації Віктор Погорєлов. – Тут комісією виявлено 122 зали, які працювали «нелегально». І це при тому, що в районі зареєстровано всього 22 заклади! Не «відстає» по цих показниках і Хустщина: на 1 зареєстрований ігрозал в районі – 29 нелегальних. На Воловеччині взагалі, за даними управління економіки, жоден із підприємців не має дозвіл на провадження грального бізнесу. Водночас  комісією встановлено, що  11 залів в районі все ж таки працюють.

–  Перелік порушень в діючих закладах надзвичайно великий, – каже Віктор Погорєлов. – Нерідко у приміщеннях кафе, що на міських ринках та в селах, встановлені гральні автомати. У більшості випадків з операторами та адміністраторами залів власники не укладають трудові угоди. Чимало гральних залів у закарпатських містах розміщено ближче, ніж на 150 метрів від закладів освіти, медицини. Про дотримання фінансової дисципліни взагалі не йдеться – через касу проходить лише незначна частина прибутку.

Досить радикально до вирішення проблеми підійшли на Іршавщині. Тут було вилучено 14 автоматів, накладено штрафів на суму майже 18 тисяч гривень. Через порушення правил пожежної безпеки на Свалявщині призупинено роботу 3 закладів, власників оштрафовано на 12 тисяч гривень. На Рахівщині закрито 4 ігрозали. В Ужгородському районі, в селі Великі Лази на території ринку вилучено 8 гральних автоматів, які працювали без відповідних дозволів.

– Майже кожен з ігрових закладів в області працює не без гріха, – констатує начальник головного управління економіки. – Попередні результати перевірки свідчать про те, що обласна влада недаремно взялася «закручувати» гайки цьому бізнесу.

Разом з тим, Віктор Погорєлов каже, що гральний бізнес як на Закарпатті, так і в Україні загалом за останні три роки  значно розширився – «однорукі бандити» можна побачити майже в кожному селі. Офіційні дані свідчить про те, що з 2005 року в нашому краї кількість автоматів збільшилася удвічі – до 4 015.

– При цьому сума сплачених податків від цього бізнесу за відповідний період зросла лише наполовину – з 8,3 мільйона гривень до 12 млн. 650 тисяч, – каже начальник головного управління економіки. – Зважаючи на результати нещодавньої перевірки, можна стверджувати, що обласна казна втрачає мільйони гривень від «тіньових» оборудок горе-підприємців.

Щодо порушників, то, за словами Віктора Погорєлова, наразі обласною держадміністрацією видано розпорядження про усунення недоліків суб’єктами господарювання. Якщо  вони цього не зроблять, буде прийнято  кардинальне рішення – про анулювання ліцензій. Термін для легалізації буде надано і для закладів, які працювали без відповідних дозволів. В іншому випадку власника змусять «прикрити» бізнес.
До речі, на одній із останніх сесій обласної ради депутати прийняли рішення «Про впорядкування грального бізнесу в Закарпатській області». Ним, зокрема, передбачено, що гральні заклади не повинні розміщуватися ближче, ніж за 2000 метрів від територій дитячих дошкільних закладів, загальноосвітніх шкіл, закладів охорони здоров’я, культури та культових споруд. Ще одне нововведення: депутати запропонували місцевим органам визначити спеціальні території для розміщення гральних закладів за межами населених пунктів. 
Жителі Закарпаття схвально сприйняли таку позицію своїх обранців.

ершими підтримали своїх колег депутати Білоцерківської сільської ради Рахівського району, які  на позачерговій сесії, керуючись рішенням сесії облради, взагалі заборонили розміщення гральних закладів на території рідного села. Депутати мотивували свої рішення тим, що можливості розміщувати ці гральні зали за 2000 метрів від закладів освіти, культури, охорони здоров’я та культових споруд в селі можливості просто немає.

Діяльність грального бізнесу розглядалася і на останній сесії Ужгородської районної районної ради.  Так, депутатами було прийнято рішення  рекомендувати Середнянській селищній і сільським радам Ужгородщини розглянути на своїх сесіях та визначити спеціальні території за межами населених пунктів для розміщення гральних закладів.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
22 грудня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 1
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
» Всі новини