Іван Руснак: "Імідж міліції залежить від самих правоохоронців..."

Що? Чому? Де? З яких причин? Безліч запитань виникає в кожного з нас, коли заходить мова про міліцію. І дати відповідь вдається не на всі з них. Розставити крапки над «і» в деяких злободенних питаннях ми попросили напередодні професійного свята стражів порядку начальника Ужгородського районного відділу ГУМВС України в Закарпатській області, підполковника міліції Івана Руснака.

Іван Руснак: "Імідж міліції залежить від самих правоохоронців..."

- Іване Івановичу, на жаль, часто можна почути стосовно працівників міліції'негативні прикметники. Прикро вразили й факти, оприлюднені в телепередачах. Та, може, іміджем міліції, перш за все, повинна опікатися сама міліція?

- Міліція - це дзеркальне відображення нашого суспільства, всіх процесів, які в ньому вирують. Кадровий підхід, фінансове забезпечення, престиж професії - все це формує ставлення громадськості до правоохоронців. Я твердо переконаний, що лише знімаючи боязнь за честь мундира, можна досягти якнайбільшого довірливого контакту з населенням і відповідно формувати позитивну думку громадськості щодо роботи правоохоронців.

- Пане підполковнику, критерії оцінки правоохоронця як захисника, певно не повинні межувати з чиновницькими підходами до оцінки роботи за кількісними показниками?

- Знаєте, головне зробити правильні висновки, чи, можливо, що набагато краще, попередити якийсь неприємний інцидент. Одним словом, захистити і не допустити, а не просто констатувати і реагувати де-факто на події.

- Що, на вашу думку, є позитивного в роботі нашого райвідділу і що негативного?

- Наш район - один з тих в області, в якому не порушено кримінальної справи проти міліціонера. Загальна чисельність особового складу відділу нараховує 138 осіб, з яких 121 - атестовані і 18 - вільнонаймані. Некомплект- 19 посад. 42 працівники, стаж яких на посаді менше одного року. 45 працівників мають вищу юридичну освіту, ще 12 - вчаться у вишах.
Радує те, що за цей рік, в порівнянні з минулим, кількість злочинів загальної спрямованості, зареєстрованих по всіх лініях, зменшилася з 435 до 389. Розслідувано 271 злочин, розкриття складає 74%. Зменшилася кількість тяжких та особливо тяжких злочинів. У районі недопущено скоєння таких резонансних злочинів, як бандитизм, вимагання та зґвалтування. Але турбує те, що збільшилася кількість пограбунків з 3 до 10. Лише один пограбунок поки що нерозкритий. Зростає кількість злочинів, пов'язаних з крадіжками майна всіх форм власності.

Таких злочинів було 102 проти 93 торік. Розкрито 47. Хоч кількість крадіжок і збільшилася, але збільшився і відсоток розкриття цих злочинів.

На території району є 31 тисяча дач. Ніхто їх не охороняє. Самі господарі ніколи не знають, коли саме їх обікрали, і повідомляють про це лише навесні, як знову приходять на дачу. І все ж, із 7 таких крадіжок ми розкрили 4. Поряд з цим розкрито і 15 таких злочинів минулих років.

- Така біда, як наркотики, торкнулася і нашого району?

- Так, це дійсно біда. У цьому році було зареєстровано 43 факти незаконного обігу наркотиків або наркотичних речовин, з яких порушено 23 кримінальні справи, проведено 5 оперативних закупівель наркотиків, порушено 8 кримінальних справ за їх збут, викрито 8 фактів зберігання наркотиків та було виявлено 5 посівів маку.

У результаті вжитих заходів з незаконного обігу вилучено майже 940 грамів марихуани та 27 пігулок екстазі, майже 9 кілограмів сирої та півтора кілограма сухої макової соломки.

Тут є велие поле діяльності не лише для міліції, а й для медиків, вчителів, батьків, культпрацівників.

- Зросла кількість злочинів, скоєних підлітками?

- Так, і це особливо турбує. Мали ми цього року 24 таких злочини проти 19 торік. На обліку в службі кримінальної міліції у справах дітей перебуває 16 неповнолітніх. За кожним з них закріплено працівника міліції. І тут нам вкрай потрібна допомога і батьків, і вчителів.

- Як матеріально забезпечена наша міліція?

- О, це болюче питання для нас. Транспорт старий - престарий. Недостатньо виділяється коштів на запчастини та на паливно-мастильні матеріали. Дякуючи районній владі ми отримали декілька скутерів, але взимку на них їздити важко. Нам потрібний автомобіль. Зарплата невисокі. Постовий в банку отримує втричі більше. Квартирою нікого не можемо забезпечити. Хочу подякувати меру Чопа Галині Цар за те, що у прикордонному місті про міліцію дбають і матеріально і морально.

- Чималий обсяг робіт - на плечах у дільничних інспекторів. Чи не так?

- Це правда. Я десь вичитав, що в армійського командира полку 28 покладених на нього статутом функціональних обов'язків. У рядового дільничного інспектора, фахівці підрахували, їх 121. Обслуговує він по 3-4 села, транспорту здебільшого не має. Є в районі 33 дільничних/треба ще 8.

- Схвальні відгуки можна почути про виїзні прийоми керівників міліції...

- Я також схвально ставлюся до таких прийомів. Вони зближують нас з населенням. Дивує, що на них не буває сільських голів. А вони б там дізналися багато цікавого для себе.

- З якими питаннями до вас звертаються люди?
- З різними. Навіть з такими, вирішення яких не входить в компетенцію міліції. Ось цими днями я проводив прийом громадян у Чопі. Сусідка скаржилася на сусідку. Це чисто цивільно-правові відносини. Проблему може розв'язати лише суд.
Приходив на прийом чоловік, який 27 років відпрацював в органах міліції, житла так і не отримав, проживає до цих пір у службовій квартирі. Просив посприяти перевести цю квартиру у фонд міста. Іншого відвідувача турбувало те, що мало патрульних у Чопі.
Люди звертаються з різними питаннями. Якщо можемо - допомагаємо.
- А як відпочиває головний міліціонер району?
- На жаль, часу для цього дуже й дуже мало. Мої рідні - дружина (вона -доцент, англійський філолог) і дочка - чотирнадцятирічна Вікторія мають всі підстави нарікати, що рідко буваю вдома. Але якщо все таки випаде можливість відпочити, то робимо це з сім'єю на природі.
- Що б ви, пане підполковнику, хотіли сказати на закінчення нашої розмови?
- Звичайно, сердечно привітати працівників міліції з професійним святом, з наступаючими новорічними та різдвяними святами, побажати всім міцного здоров'я, сімейного затишку та благополуччя. Хочу подякувати міжрайонному прокурору Івану Штефанюку, всім керівникам правоохоронних органів, районному керівництву, керівникам органів самоврядування за тісну співпрацю і теж привітати всіх з наступаючими святами, побажати всім всього найкращого. А щодо роботи райвідділу міліції, то хочу запевнити всіх, що вона буде прозорою для населення, не приховуватимемо ні гараздів, ні недоліків. Надіємося, що не залишимося сам на сам з своїми проблемами. Бо ж проблеми міліції - це проблеми всього суспільства, і всі ті аспекти з префіксами «не» стосуються не лише правоохоронців, а рикошетом б'ють по всіх.
 

Марія Підгорна, Ужгородський район
22 грудня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини