Ужгород: Сусіди-словаки знають, як реформувати систему державного управління в Україні

Вчора, 26 жовтня, в обласному центрі Закарпаття відбулося засідання Ужгородського прес-клубу реформ на тему «Реформи у системі держуправління та місцевого самоврядування, досвід Словаччини».

Виконавчий директор Закарпатського регіонального відділення Асоціації міст України, депутат Ужгородської міської ради Олег Лукша розповів, що в Ужгороді (услід за Миколаєвом, Запоріжжям та Чернівцями) цього тижня триває семінар „Реформи в Словаччині: можливості використання досвіду в Україні” для депутатів, мерів, громадських об’єднань. Саме із заходу в Україні почнеться хід реформ із децентралізації влади, вважають експерти.

Так, представник програми «Реформи місцевих бюджетів в Україні» Оксана Надрага стверджує, що у західних регіонах люди активніше підтримують відверті дискусії щодо посилення ролі місцевого самоуправління.

Олег Лукша також зауважив, що міжнародне співтовариство вважає саме Словаччину країною, яка провела найбільш радикальні і успішні реформи серед усіх країн колишнього соціалістичного табору і може вважатися зразком для інших країн Східної Європи, що здійснюють процеси демократичних перетворень. Словаччина готова поділитися з Україною досвідом і навіть на 80 % профінансувати такі семінари для українських спеціалістів.

Разом з тим словацькі фахівці аж ніяк не планують насадити Україні власну модель держуправління, а лише готові продемонструвати способи досягнення успішних прикладів господарювання. Про це розповів Віктор Ніжнянський, повірений владою Словаччини з питань реформ публічного управління у 1999-2001 р.р. та уповноважений владою Словаччини у здійсненні децентралізації публічного управління у 2002-2006 р.р. Він також зауважив, що Словаччина пройшла власний важкий шлях кризи та успішно здійснила проект децентралізації, тим самим підсиливши можливості регіонів, малих та великих міст. Будуючи власне демократичне суспільство, Словаччина послуговувалася успішними прикладами Британії, Швеції, Польщі та Німеччини. Всього за 6 років, за словами Віктора Ніжнянського, словакам вдалося змінити близько 100 законів та перенести 400 повноважень на рівень місцевого самоврядування.

Євген Фишко, старший радник з питань законодавства програми «Реформи місцевих бюджетів в Україні» презентував успішні проекти програми, зокрема на Закарпатті. Так, в Ужгороді, Берегові, Чопі та Хусті відбувається формування бюджетів за новими методами — т.зв. програмно-цільове бюджетування. Євген Фишко стверджує, що Україні необхідно вивчати приклад тих країн, де такі проекти вже якісно і успішно здійснено. Водночас, на його думку, в Україні слово «реформа» вже сприймається недвозначно, зокрема через половинчастість реформ кожного з урядів. Тому щодо процесів, які відбуваються, радить вживати слово модернізація. У Словаччині ж такі дії називалися словом «зміни».

Олег Лукша запевнив, що пропоновані зміни повинні надати місцевим громадам більше можливостей, серед яких у першу чергу фінансові. Адже наразі місцеві бюджети перетворено у «каси з виплати зарплат бюджетникам». Натомість на інші потреби не залишається майже жодної копійки. Асоціація міст України та громад впевнена, що пропаговані нею реформи змінять таку ситуацію.
27 жовтня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини