Василь Князевич: "Закарпатські стандарти щодо надання первинної медичної допомоги потрібно запроваджувати у всій країні"

Закарпаття з робочим візитом відвідав міністр охорони здоров’я

Василь Князевич і Олег Гаваші в Закарпатському обласному кардіодиспансері
Василь Князевич і Олег Гаваші в Закарпатському обласному кардіодиспансері

Робочу поїздку в Закарпаття 18 грудня міністр охорони здоров’я України Василь Князевич розпочав із зустрічі з головою облдержадміністрації Олегом Гаваші та головою облради Михайлом Кічковським. Під час зустрічі йшлося про розвиток медичної галузі краю. Опісля Василь Князевич відвідав низку медичних закладів. У поїздці міністра охорони здоров’я супроводжував голова облдержадміністрації Олег Гаваші.
Насамперед Василь Князевич побував в обласній інфекційній лікарні.  Тут за останні чотири роки проведено ремонт та реконструкцію закладу, на що з обласного бюджету витрачено 12 мільйонів 700 тисяч гривень. Цього року в лікарні відкрито відділення інтенсивної терапії на 6 ліжок, закуплено медичного обладнання для нього на 700 тисяч гривень, завершено будівництво дезкамерної з новітнім обладнанням та сучасної хлораторної установки для знезараження стічних вод. У найближчих планах – створення на базі лікарні гепатологічного відділення, відкриття кабінету для проведення консультативного прийому амбулаторних хворих, реконструкція частини корпусу лікарні, де працюватиме сучасна бактеріологічна лабораторія.
 
Також Василь Князевич ознайомився з роботою Ужгородського міського перинатального центру та обласного кардіодиспансеру. Останній почали зводити у 1987 році як муніципальний об’єкт. Будівництво здійснювалось за рахунок субвенцій з державного та обласного бюджетів. Загальна вартість будівництва першого пускового комплексу  (зданий у 2006 році) та другої черги (здано цього року) – понад 25 мільйонів гривень. Стаціонар розрахований на 106 ліжок. Відкриття у 2007 році відділення рентген-ендоваскулярної хірургії дозволило впровадити у щоденну практику сучасні методики оперативних втручань. За цей час лікарями кардіодиспансеру  проведено 285 коронарографій, вживлено 267 електрокардіостимуляторів.

 Цьогоріч також здано у експлуатацію частину будівлі, у якій розміщені поліклінічні служби та адміністративний блок. На придбання медобладнання виділено 1 мільйон 388 тисяч гривень. У 2009 році планується відкриття кардіохірургічного відділення на 20 ліжок.
Під час відвідання обласного кардіодиспансеру міністр охорони здоров’я передав керівництву закладу апарат штучної вентиляції легенів вищої категорії вартістю 350 тисяч гривень.

Цього ж дня Василь Князевич відвідав обласний клінічний онкологічний диспансер. Це єдиний в області заклад, де проводиться комбіноване лікування злоякісних новоутворень. За останні два роки в диспансері проведено реконструкцію лікувально-діагностичного корпусу: добудовано четвертий поверх, завершено реконструкцію радіологічного корпусу для встановлення нового гама-терапевтичного апарату, придбаного за кошти державного бюджету. У новому приміщенні обладнано нові системи вентиляції, водопостачання та очистки каналізаційних стоків. Загалом, на ці роботи з обласного бюджету виділено понад 12,3 мільйона гривень. Оновлюється й медичне обладнання закладу. Так, останнім часом придбано  апаратуру для проведення гістологічних досліджень, ендоскопічне та обладнання для відділення реанімації й інтенсивної терапії, лапароскопічної хірургії. В диспансері встановлені та працюють апарати  комп’ютерної та магнітно-резонансної томографії. З обласного бюджету за останні два роки виділено для придбання обладнання 1,4 мільйона гривень.  Протягом останніх 3 років за кошти державного бюджету отримано медобладнання на суму понад 5 мільйонів гривень.

Головному лікарю онкодиспансеру Андрію Русину міністр охорони здоров’я вручив сучасну мамографічну систему вартістю понад 500 тисяч гривень, а  наявний в диспансері мамограф планується передати в одну із районних лікарень.
 
Опісля міністр оглянув Струмківську амбулаторію загальної практики – сімейної медицини, що на Ужгородщині.  До речі, заклад відкрито восени цього року. Будували амбулаторію коштом сільського бюджету майже чотири роки. Вартість  – 460 тисяч гривень. За рахунок районного  бюджету закуплено обладнання. Двоє лікарів, які працюють в амбулаторії,  обслуговують понад 2,5 тисячі мешканців села. Місцеву амбулаторію Василь Князевич назвав прикладом надання базової медичної допомоги. Від Міністерства охорони здоров’я Василь Князевич вручив амбулаторії санітарний автомобіль вартістю майже 100 тисяч гривень. А керівник краю Олег Гаваші передав для закладу стоматологічну установку.

– Закарпатські стандарти надання первинної медичної допомоги необхідно запроваджувати у всій країні, – вважає міністр.
 
Василь Князевич повідомив, що нині розробляється державний проект реформування первинної ланки медицини, який зокрема передбачає і створення умов для того, щоб в сільську медицину йшли працювати молоді спеціалісти. У планах – надання лікарям службового житла тощо.
***
У другій половині дня відбулася зустріч міністра охорони здоров’я з керівним складом системи охорони здоров’я області, під час якої йшлося про проблемні питання галузі, реформування системи охорони здоров’я.
Міністр високо оцінив розвиток медичної сфери краю,  особливо – у сфері надання медичної допомоги, висловивши подяку керівництву області за постійну увагу, яка приділяється розвитку цієї галузі. Але при цьому Василь Князевич зосередив увагу і на проблемах.
 
Під час прес-конференції для засобів масової інформації міністр розповів про шляхи реформування  медичної галузі. На думку Василя Князевича, необхідно змінити систему  управління, оптимізувати структуру та ощадливо використовувати кошти.
 
– Слід створювати потужні  центри, в яких людям буде надаватися базова медична допомога і що дозволить створити нові соціальні стандарти для медицини, – каже Василь Князевич.
Також міністр повідомив, що прогнозує запровадження страхової медицини в Україні вже найближчими роками.

Він торкнувся  і питання розподілу випускників медичних вишів, проблеми дефіциту кадрів, особливо на селі.

Що ж до журналістів, то їх насамперед цікавило питання майбутнього підземних відділень алергологічних лікарень в Солотвині. Як відомо, через затоплення підземними водами закрито 9-ту шахту, де функціонувала Українська алергологічна лікарня. Наразі лікування хворих ще проводиться у 8-мій шахті. Але терміново необхідно вирішувати з фінансуванням цієї шахти. Вирішується питання, що лікарнями опікуватиметься МОЗ. Але спочатку, повідомив міністр, компетентна комісія досконало вивчить питання, а відтак прийматиметься рішення.
***
Цього ж дня за участі заступника міністра охорони здоров’я Василя Лазоришинця та голови облдержадміністрації Олега Гаваші урочисто відкрито п’ятий спальний корпус обласного пульмонологічного санаторію «Малятко» у селі Оноківці Ужгородського району. Цього року з обласного бюджету на ці потреби виділено 750 тисяч гривень. Другого подібного закладу  в Закарпатті немає.
 
До Дня Святого Миколая для гостей діти влаштували виставу. З нагоди свята керівник краю подарував санаторію телевізор.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
19 грудня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини